Kerbal Space Program (konsoliversio)

Erinomainen avaruussimulaattori Kerbal Space Program ponnistaa nyt tietokoneilta pelikonsoleille. Voiko ytimeltään näin puhdasverinen pc-peli toimia konsoliohjaimella? Arvostelussa pelin konsoliversio.

3.8.2016 10:51

Avaruussekoilu 2016

Viime vuonna virallisen julkaisunsa saanut Kerbal Space Program on saapunut nyt myös konsoleille. Avaruussimulaation konsolikäännös oli pienimuotoinen yllätys, sillä Kerbal Space Program on niin ehta pc-peli kuin olla ja voi. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka kehittäjä Squad on sovittanut pelinsä konsoleille.

Kerbal Space Programin konsoliversio on käytännössä identtinen pc-julkaisun kanssa. Pelaajan tehtävänä on suunnitella ja lentää enemmän tai vähemmän avaruusmatkustuskelpoisia kulkupelejä ja tutkia aurinkokuntaa pienten vihreiden kerbalien asuttamalta planeetalta käsin.

Avaruuden valloittaminen on edelleen ihan yhtä erinomaista kuin ennenkin. Kerbal Space Programin fysiikkamallinnus on riittävän lähellä todellisuutta ollakseen jokseenkin uskottava ja tarpeeksi kaukana todellisuudesta ollakseen edes kohtalaisen helposti lähestyttävä. Alussa pelkkä kiertoradan saavuttaminen tuntuu suoranaiselta rakettitieteeltä, mutta kokeneempi rakettisuunnittelija oppii kiinnittämään huomiota työntövoiman ja painon suhteeseen sekä varautumaan myös paluumatkaan.

Yhtäläisyydet eivät kuitenkaan rajoitu vain pelimekanismeihin, vaan kyseessä on luotisuora käännös. On tietysti mukavaa, ettei konsolikäännöstä ole suotta rampautettu pelillisesti, mutta jonkinlainen sovitus olisi ollut suotavaa.

Esimerkiksi pelin tekstiruutujen pikkuruista fonttia saa tihrustaa silmät ristissä normaalilta katseluetäisyydeltä. Ohjaus taas on kokonaan oma lukunsa. Käytännössä Squad on tyytynyt vain sovittamaan hiiri ja näppäimistö -yhdistelmän konsoliohjaimelle, mikä on sinänsä ihan kunnioitettava saavutus. Toteutus ei vain ole lainkaan käytännöllinen.

Kerbal Space Program (konsoliversio) -arvostelu

Kerbal Space Program on edelleen yksi viime vuosien parhaista peleistä. Konsolijulkaisu vain on kaikin puolin kehnompi versio pc-mestariteoksesta.”

Kerbal Space Program (konsoliversio) -arvostelu

Näppäimistöllä selkärangasta tulevat komennot vaativat peliohjaimella useamman painikkeen yhdistelmiä, ja hiiren korvaaminen analogisauvalla tai DualShock 4:n liikeohjauksella on tuhoon tuomittu ratkaisu. Avaruusmatkailu on yllättävän tarkkaa puuhaa, jossa sekunnin murto-osat ovat toisinaan ratkaisevia. Ohjauksen tarkkuus ja nopeus ovat tämän vuoksi äärimmäisen tärkeitä, eikä Kerbal Space Programin konsoliversio täytä kumpaakaan edellytystä. Pienet mutta tärkeät asiat, kuten manööverien suunnitteleminen ja kokeiden suorittaminen, ovat tolkuttoman epätarkkaa puuhaa ohjaimella. Jos pelkkä perusasioiden tekeminen tuntuu taistelulta ohjausta vastaan, on jotain pahasti pielessä.

Konsoliversio kärsii myös selvästi modien puutteesta. Kerbal Space Programin faniyhteisö on kehittänyt vuosien varrella peliin valtavan liudan uutta sisältöä, joka loistaa poissaolollaan konsoleilla. Erilaiset realismimodit, grafiikkapäivitykset ja osapaketit olisivat mukavia lisäyksiä, mutta suurin ongelma on lähes välttämättömien modien puute. Kerbal Engineer tai MechJeb ovat käytännössä edellytyksiä haastavampien avaruusoperaatioiden suorittamiselle, eikä konsoliversio korvaa näiden puuttumista millään tavalla.

Kerbal Space Program on edelleen yksi viime vuosien parhaista peleistä. Konsolijulkaisu vain on kaikin puolin kehnompi versio pc-mestariteoksesta – on hankalaa keksiä mitään syytä konsoliversion pelaamiselle. Etenkin uusille tulokkaille Kerbal Space Programin melkoisen raju oppimiskynnys yhdistettynä konsoliversion ohjaushaasteisiin voi olla ylitsepääsemätön este.

Kerbal Space Program olisi voinut ollut sovitettavissa myös konsoleille, mutta se olisi todennäköisesti vaatinut merkittävästi työtä ja muutoksia pelin runkoon. Squad sen sijaan tuntuu kulkeneen konsoleilla sieltä, missä aita on matalin. Kerbal Space Program on malliesimerkki kehnosta konsolikäännöksestä.

5/10

Kerbal Space Program on erinomainen peli, mutta konsolikäännös on tyystin kelvoton.

Jukka Moilanen

5/10
KehittäjäSquad
JulkaisijaSquad
PeligenretSimulaatio
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa