Just Dance 2021 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2021 numerossa 219. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Takaisin tanssilattialle

Minimivaivalla väännetyt vuosipäivitykset ovat tuttu konsepti urheilupelien ystäville, mutta muutama muukin pelisarja on päässyt saman menestyskaavan syrjään kiinni. Yksi näistä on Ubisoftin tanssipelisarja Just Dance, joka on saanut uuden osan vuosittain nyt jo reilun vuosikymmenen ajan. Kovasti käytäntöä ei tarvitse ihmetellä, koska viime marraskuussa ilmestynyttä Just Dance 2021:tä on nyt jo myyty miltei saman verran kuin saman firman toimintajätti Watch Dogs: Legionia – todennäköisesti tuntuvasti suuremmalla voittomarginaalilla.

Vaikka pelejä on tehtailtu pitkään, Just Dancen ydinkonsepti on säilynyt muuttumattomana läpi vuosien. Ruudulla hyörii ja pyörii pirteä tanssinopettaja, jonka liikkeitä apinoidaan radiopopin tahtiin. Liikkeentunnistus on luonnollisesti päivän sana, ja vaikka apuvälineenä voi käyttää esimerkiksi Switchin Joy-Coneja, sarja otti jo muutama vuosi sitten merkittävän askeleen eteenpäin älypuhelintuen voimin. Myös valikoissa suhailu onnistuu puhelimen ruutua pyyhkien, joten luurin ja ohjaimen välillä ei tarvitse edes vaihdella.

Just Dance 2021 -arvostelu

Kovin tarkkaa liikkeentunnistus ei tosin ole. Puhelinta pidellään oikeassa kädessä, vaikka päämääränä on liikuttaa koko kroppaa edessä heiluvan mallin tahtiin. Vastuu kunnollisesta jalalla koreaksi laittamisesta kaatuu siis täysin pelaajan niskaan ilman isoveljen valvontaa. Normaalisti tämä olisi kritiikin aihe missä tahansa vastaavassa pelissä, mutta suurpiirteisyys on lähinnä armollista ottaen huomioon, kuinka umpisurkeita tanssijoita monet luonnostaan ovat. Haparoivillakin askeleilla saa kartutettua pistesaldoa, eikä täydellinen suoritus ole edes tavoitteena. Hiki nousee pintaan mokailusta huolimatta, ja hauskaa on.

Tänä vuonna Just Dancen soittolistalle on päätynyt 41 kipaletta, ja mukana on tuttuun tapaan viihdyttävä sekoitus listahittejä ja ainakin omassa maailmankolkassamme hieman vähemmän tunnettua jytää K-popista latinorytmeihin. Kappaleiden koreografioiden ulkoa opettelussa vierähtää tovi jos toinenkin, mutta jos tekeminenoppuu, lisää tarjotaan hopeavadilla. 25 eurolla itselleen voi lunastaa vuoden jäsenyyden Just Dance Unlimited -palveluun, joka sisältää vajaat 600 kappaletta sarjan historiasta. Palvelu vedonnee vain fanaattisimpiin lantionveivaajiin, mutta sen olemassaolo on joka tapauksessa mukava lisä varsinkin niille, jotka muutoin jäisivät ikävöimään vanhoja lempirenkutuksiaan.

Just Dance 2021 -arvostelu

Uuteen versioon vaihtamista voi olla muuten vaikea perustella, sillä muita merkittäviä muutoksia ei vuoden 2020 Just Danceen verrattuna juuri ole. Uudella Quick Play -napilla pääsee hyppäämään suoraan rytmin pyörteisiin kulkematta ensin päävalikon kautta, ja World Dance Floor -verkkopelitila on ominaisuuksiltaan aiempaa suppeampi, mutta tässäpä kaikki. Pelin sisäisellä valuutalla ostettavat uudet kustomointitarvikkeet ja tarrat saattavat kutkuttaa hetken vanhat pelit läpikotaisin kolunneita, mutta loppujen lopuksi niidenkin sisältöarvo jää ohueksi.

Toisaalta Just Dancen kaava on todettu vuosi toisensa jälkeen äärimmäisen toimivaksi ja ennen kaikkea myyväksi, joten tarvetta suurille muutoksille tai korjausliikkeille tuskin edes on. Mikäli edellinen Just Dance -hankinta on muutaman vuoden takaa ja mieli halajaa jo freesejä melodioita, on tuore julkaisu varmasti täysin pätevä tarkoitukseen. Sen enempää vuosipäivitykseltä ei kai yleensä juuri lähdetäkään hakemaan.

7/10
KehittäjäUbisoft Paris
JulkaisijaUbisoft
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa