Zen ja moppauksen taito

Videopelien todellinen taika piilee niiden kyvyssä synnyttää viihdettä tylsemmistäkin asioista. Lähes kuka tahansa osaa repiä adrenaliinipiikkejä maailmansodista tai avaruustaisteluista, mutta entä kun peliä pitäisi tehdä vaikka bussikuskin arjesta? Tähän tylsyyssimulaattorien luokkaan kuuluu puolalainen House Flipper, jossa siivoaminen, remontointi ja sisustaminen ujuttavat pelaajan rentouttavaan transsiin.

Koska elämme kapitalismissa, asuntoja ei korjata ja puunata tietenkään ihan turhan takia. Ideana on ”flipata” taloja eli ostaa halvalla kauheita mörskiä ja taikoa ne sitten huutokauppaa varten huippuluokan luksuslukaaleiksi. Erikoista harrastusta on käsitelty esimerkiksi jenkkilän moninaisissa tosi-tv-ohjelmissa, mutta remontointi muuntuu hämmästyttävän hyvin pelaamiseksi.

Ennen bisnespuuhia rahaa on revittävä perusremonttitehtävistä, jotka itse asiassa paljastuvat pelin parhaaksi sisällöksi. Kotitoimiston läppäriltä etsitään muun muassa tehtäviä, joissa on kuurattava Seitsemän-leffan murhapaikkaa muistuttava opiskelijakämppä tai kyhättävä kädettömille vanhemmille parempi lastenhuone. Se on hidasta ja tarkkuutta vaativaa puuhaa, jossa jokainen kartalle jäänyt tahra vie tienestejä.

Seinien telamaalauksen, torakoiden imuroinnin, ikkunoiden pesun tai moppauksen kaltaiset pelitoimet ovat ihanan rentouttavia. Hiirellä vedellään ees taas, ees taas, ja pian mustuneesta lasista näkee ulos tai seinät vaihtavat pirteämpään sävyyn. Sitten asennellaan lämpöpattereita, pesukoneita ja töpseleitä naputtamalla komponentteja oikeaan tahtiin. Simppeliä Ikea-kasaamista ei voi mokata, mutta osaava pelaaja tekee kaiken monin verroin nopeammin. Kokemuspisteillä kaikki muuttuu tehokkaammaksi, ja pian moppi heiluu tuplavauhdilla ja likatahrat alkavat näkyä minikartalla.

Kaikki oikea tekeminen on itse asiassa paljon hehkeämpää kuin pelin nimennyt talojen kauppaaminen. Tarjolla on hyvin rajallinen lista asiakkaista, jotka tahtovat aina tietynlaisia ja hieman epäloogisiakin asioita. Niinpä talojen täysmittainen kunnostus tai personointi jää pelaajan omaksi iloksi, sillä se ei auta huutokauppauksessa. Se taas torppaa ilon varsinaisesta talonflippauksesta nopeasti. On siis pakko palata remonttireiskaksi.

Askartelun puolellakin peli alkaa toistaa itseään, sillä erilaisia komponentteja ei ole monia luokassaan. Yhden ja sama pesukonemallin asennus ei jaksa innostaa ikuisesti. Missä on Workshop-tuki, jotta ihmiset voisivat esimerkiksi tehdä omia kalusteitaan? Ajoittain edelleen varhaisjulkaisulta tuntuvassa pelissä on muitakin kummia puutteita. Miksi siinä ei voi tehdä pihatöitä, kuten nurmikon ajoa, vaikka kauhumörskien pihoilla on usein kammottavat pusikot?

House Flipperin peruspelimekaniikkojen hienoutta ei voi kuitenkaan aliarvioida. Esimerkiksi seinien maalaus on niin tyydyttävän tuntuista, näköistä ja kuuloista, että siitä voi nauttia ilman, että mielessä olisi virtuaalirahan ansaitseminen. Erityisesti käden taitoja vähemmän hallitseville House Flipper on aivan yhtä aito voimatrippi kuin vaikkapa Conan-barbaarina heiluminen. On mukava kuvitella itsensä mestariksi, joka takoo lekalla seinät hajalle ja latoo sitten tiilistä ja laatoista täydellisen uuden huoneasetelman.

Sisustuspelinä House Flipper ei todellakaan hakkaa The Sims -sarjan pelejä erilaisten huonekalujen määrässä, mutta siinä on eittämätön realismin tuntu. Lisäksi on henkisesti tyydyttävämpää asetella esimerkiksi keittiön laattoja, kun niiden latominen tuntuu jonkinlaiselta työltä. Talojen karmiva kunto tekee sitä paitsi siivouksesta kivempaa. Kaikkihan tietävät, että imurointi on parempaa, kun putkesta kuuluu murujen rapinaa. Limaisat kauhutalot muuntavat mopin iskiessä ilmettään niin radikaalisti, että peli kutittelee aivojen mielihyväkeskusta.

Kovin pitkäikäiseksi huviksi House Flipperia ei uskalla väittää, mutta toivoa on paremmasta. Tekijät ovat julkaisseet jo useampia päivityksiä, jotka ovat monipuolistaneet ja parantaneet peliä julkaisun jälkeen. Jos niitä saadaan enemmän, remontoinnin riemu voi nousta tulevaisuudessa uusiin ulottuvuuksiin. Tällaisenaankin House Flipper on arkisessa raatamisessaan uniikki tapaus, jolla kelpaa nollata räiskintäpelien keittämät aivot.

7/10
KehittäjäEmpyrean
JulkaisijaPlayWay S.A.
PeligenretSimulaatio
Lisää luettavaa