Karu ja kalju murhamies iskee taas

Vuoden 2016 Hitman oli mitä mainioin salamurhahiekkalaatikko, joka keräsi palkintoja ja myikin kivasti. Siksi ihmetytti, että Square Enix päätti pistää luodin palkkamurhaajan otsaan ja dumppasi pelisarjan kehittäjineen lumihankeen. Onneksi tanskalainen IO Interactive sai haalittua oikeudet itselleen ja lähti välittömästi kehittämään toista kautta episodipohjaiselle pelilleen.

Tämä termi kannattaa pitää mielessä: toinen kausi. Jos odottaa Hitman 2:lta jatko-osan mittaisia uudistuksia, tulee varmasti pettymään, sillä mitään kovin dramaattista ei ole parissa vuodessa tapahtunut.

Hitman 2 -arvostelu

Mikäli Hitman-pelit eivät ole tuttuja, otetaan todella lyhyt kertaus. Koodinimi 47 on maailman paras palkkamurhaaja, joka poistaa elämän pullasta ikäviä rusinoita, kuten diktaattoreja ja itseään täynnä olevia rokkitähtiä. Kussakin tehtävässä tavoitteet ovat kiinteitä, mutta kaikki muu vapaata. Edessä on suuria ja avoimia kenttiä, jotka on ladattu täyteen toinen toistaan kiinnostavampia esineitä ja lennokkaampia tapoja tappaa kohteensa.

Hitman 2 ei muuta tätä kaavaa mutta osoittaa selvästi, että IO:n tyypit ymmärtävät tasan tarkkaan, miksi sarjan pelit ovat niin suosittuja. Kun vähän raaputtaa haudanvakavalta vaikuttavan pelin pintaa, alta paljastuu todellinen salamurhafarssi, jonka parissa saa nauraa itsensä kipeäksi vähän väliä.

Kakkoskauden sisältö on koko sarjan parhaimmistoa. Kuuden uuden kentän valikoimasta löytyy suunnaton kaistale Mumbain urbaania helvettiä, kromia ja kauniita ihmisiä pursuava kilpa-autorata Floridassa, idyllinen naapurusto Amerikan lintukodossa ja niin edelleen. Niin sanotut mahdollisuudet eli kenttien sisäiset pienet tarinat, joita seuraamalla voi löytää todella mielikuvituksellisia murhatapoja, ovat myös erinomaisen mielikuvituksellisia. Jos ei saa irti viihdettä siitä, että syöttää ”superkokaiinia” kehittelevän huumeparonin pitkän sattumien ketjun jälkeen omalle virtahepolemmikilleen, lienee jo itsekin vainaa.

Nämä monipuoliset mahdollisuudet tarjoavat myös valtavasti uudelleenpeluuarvoa, sillä kaikkia ei voi tietenkään nähdä kerralla. Ykköskauden tapaan pelaaja kerää kenttäkohtaisia kokemustasoja, jotka avaavat aina uusia mahdollisuuksia ja oikoteitä, joten yksittäisten kenttien parissakin vierähtää valtavasti aikaa. Hitman 2 tulee saamaan runsaasti ilmaista lisäsisältöä säännöllisesti julkaistavien ja vain kerran yritettävien murhakohteiden muodossa. Näistä ensimmäistä muuten esittää elokuvissakin usein kuoleva Sean Bean.

Hitman 2 -arvostelu

Hitman 2 tuntuu ykkösosan läpi pelanneen perspektiivistä heti kovin tutulta. Suuri osa esineistä ja aseista on tuttuja ykköskaudelta, mikä ei sinänsä ole huono juttu. Jos en voisi heitellä vihollisiani päähän vanhentuneilla spagettipurkeilla, olisin toki kovin pettynyt.

Eikä kannata kuvitella, että Hitman 2 ei uudistaisi kaavaa – uudistukset vain ovat hienovaraisempia. Pelimoottori on nätimpi kuin viimeksi, ja esimerkiksi käyttöliittymää on hiottu paljon toimivammaksi. Peli käyttää paljon paremmin värejä viestiessään pelaajalle, että tämä on vaikkapa nykyisen valeasun kannalta kielletyllä alueella ja että nyt havaituksi tuleminen olisi huono juttu.

Vaikka nämä uudistukset eivät ehkä osukaan välittömästi silmään, ne tekevät pelaamisesta heti miellyttävämpää kuin sarjan aiemmissa peleissä. Kun tähän yhdistetään vielä erinomaisen laadukas ja runsas määrä sisältöä, ollaan aivan sarjan parhaimpiin kuuluvan pelin äärellä. Lämmin suositus kaikille avoimen maailman kohelluksesta pitäville!

8/10
KehittäjäIO Interactive
JulkaisijaWarner Bros.
Peligenrethiiviskely, Toiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa