Nostalgiakylpy

Tietokoneroolipelien esibalduriaanisella ajalla Might & Magic oli yksi suurista pelisarjoista. Siitä erkaantui Heroes of -etuliitteen saanut vuoropohjaisten strategiapelien sarja, joka on sinnitellyt hengissä meidän päiviimme asti. Ubisoft aikoo tänä vuonna julkaista sarjan seitsemännen pelin, joten ei liene sattumaa, että sarjan kolmannesta – ja monien mielestä parhaasta – osasta julkaistaan uusintaversio 16 vuoden jälkeen. HD Edition löytää Steamin lisäksi tiensä myös Applen ja Androidin tableteille.

Heroes of Might & Magicissa toiminta perustuu sankareihin, jotka keräävät taakseen armeijan. Jujuna on, että mukana voi olla vain seitsemää yksikkötyyppiä kerrallaan. Tällä armeijalla kierretään sitten lyömässä hirviöitä ja keräämässä resursseja, joilla parannetaan omaa tukikohtaa. Taistelut käydään erillisellä heksakartalla. Joukkoja ei ole määrättömästi, joten tärkeintä ei ole taistelujen voittaminen vaan pienet tappiot.

Pelin mekanismit eivät ole monimutkaisia ja pelaamaan oppii helposti. Syvyyttä löytyy, kun kiristää hieman vaikeustasoa ja joutuu tosissaan miettimään, mitä vähillä rahoilla kannattaa hankkia ja mihin taisteluun uskaltaa ryhtyä. Sankari itse ei osallistu tositoimiin, vaan tehostaa joukkojaan ja loitsii taistelun tiimellyksessä.

Heroes of Might & Magic III: HD Edition

Heroes of Might & Magic iskee edelleen kuin sata arkkienkeliä

Heroes of Might & Magic III: HD Edition

En kiellä, etteikö HD-version suurin noste tule nostalgiahöyryistä. Vaikka Heroes of Might & Magicit on huolella taottu, iski HD-versio kuin sata arkkienkeliä ja se kuuluisa vielä yksi vuoro piti pelata uudestaan ja uudestaan. Peli on kuitenkin iästään huolimatta oivaa murkinaa kevyeen strategianälkään. Joitakin pelin kirkas karkkigrafiikka voi haitata, mutta se tekee pelaamisesta selkeää, varsinkin kun maastossa on välillä rutkasti tavaraa.

HD-käännös on taitavasti tehty. Peli näytti ihan siltä kuin muistinkin, ja vasta testattuani alkuperäistä saatoin todeta, että ennen pikselitkin olivat isompia. Muita uuden version hienouksia ovat Steam-saavutukset ja -moninpeli. Kummastakaan en ole kovin tohkeissani.

Isompi miinus tulee siitä, että paketissa on vain seitsemän pikkukampanjan kokoinen peruspeli. Toki pelattavaa riittää, kun mukana on myös 48 yksittäistä karttaa, mutta kyllä samaan hintaan olisi voinut sisällyttää myös pelin kaksi erinomaista jatko-osaa.

Heroes of Might & Magic III on edelleen ihan tutustumisen arvoinen peli, eikä HD-versiossa ole mitään vikaa, mutta GOG:stä saa Heroes of Might & Magic III Complete -version alta kympillä, eikä se nyt niin pahan näköinen ole. Näin ollen HD-versiota voi suositella vain, jos haluaa pelin tablettiinsa, uskoo löytävänsä Steamistä peliseuraa tai isot pikselit todella sattuvat silmiin.

8/10

Heroes of Might & Magic III: HD Editionin myötä klassikko saa arvoisensa uuden tulemisen.

Panu Alku

8/10
KehittäjäDotEmu
JulkaisijaUbisoft
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätOnline, Väkivalta
Lisää luettavaa