Grand Theft Auto V (PS5, XSX/S)

Pelaaja-lehden sivuilla nähty arvostelu Grand Theft Auto V:n uuden sukupolven versioista on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

10.5.2022 07:08

Grand Theft Auto V (PS5, XSX/S) -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun numerossa 232. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

GTA-uusintaversio? Voi ei!

Rockstar ja uusintaversiot ovat tällä hetkellä hieman kirottu yhdistelmä, sillä alkuvuonna julkaistu Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition oli aikamoinen pannukakku. Tiimi ei ole antanut tämän haitata menoaan, sillä uusi yritys seuraa heti perässä. Tällä kertaa kukaan ei tosin väitä, että kyseessä olisi mikään viimeinen versio vaan ainoastaan Grand Theft Auto V päivitettynä nykyisen sukupolven konsoleille.

On vaikea uskoa, että GTA V lähestyy jo yhdeksän vuoden ikää, mutta tämä johtuu varmaankin siitä, että olen pelannut sitä enimmäkseen tietokoneella. Pc-versiossa oli jo alkujaan sen verran tarkemmat tekstuurit ja muut herkut, että se näyttää nykyäänkin ihan asialliselta. Konsoliversioissa ikä näkyy selvemmin, sillä ne on suunniteltu nykyperspektiivistä aika ankealle raudalle.

Kuten niin moni muukin nykyisen sukupolven uusintaversio, myös GTA V:n uusintajulkaisu tuntuu olevan täynnä kompromisseja. Ensimmäinen on se, että peli tarjoaa totuttuun tapaan useita grafiikka-asetuksia. Valittavana ovat 4K-resoluutio ja 30 kuvan ruudunpäivitysnopeus, 1080p:stä ylöspäin skaalattu 60 ruudun suorituskykytila sekä suorituskykytila säteenseurannalla. Ensiksi mainittu tuntuu miltei turhalta, sillä se ei ole merkittävästi paremman näköinen kuin muut, mutta pudotus 60 kuvasta puoleen tuntuu kyllä dramaattisesti.

Heti julkaisun jälkeen pelien tekniikan arviointiin erikoistuneet sivustot epäilivät, että GTA V ei oikeasti sisällä minkäänlaista säteenseurantaa ja sen sinänsä ihan hyvännäköiset heijastukset ja muut erikoisefektit olisi toteutettu feikkaamalla, kuten videopeleissä perinteisesti on ollut tapana. Totta vai ei, paha sanoa, mutta GTA V jää kieltämättä melko kauas vaikkapa Controlin tasoisista säteenseurannan esimerkkipeleistä.

 

Tämä mielessä on todettava, ettei uuden sukupolven versio näytä mitenkään kamalalta. Pikaisen vertailun perusteella se painii samassa luokassa keskitason asetuksille säädetyn pc-version kanssa, mikä on toki askel ylöspäin PlayStation 4:n ja Xbox Onen tasosta.

Muuten uudistukset ovatkin aika vähäisiä. Uusien konsoleiden SSD-levyjen ansiosta lataustauot ovat todella lyhyitä ja esimerkiksi siirtyminen hahmosta toiseen tapahtuu lähes saumattomasti lyhyen siirtymisanimaation kautta. Datan lataaminen levyltä on muutenkin juohevampaa, ja vaikka ajaisi talla pohjassa pelin nopeimmilla autoilla, maisemat eivät enää paukahtele tyhjästä esiin – tästä iso peukku.

Peukkua on annettava myös PlayStation 5 -version haptisista efekteistä, sillä GTA V nousee DualSense-pelien kärkikastiin. Pienetkin tien pinnan töyssyt tuntuvat käsissä, ja liipaisinten säädettävän vastuksen kautta autoilla on helppo ajaa normaalilla vauhdilla, sillä se asettaa kullekin autolle uniikit vastuspisteet, jotka täytyy ylittää, jotta nopeusrajoitukset jäävät taakse. Hyvä idea!

GTA V:n ikä näkyy muutenkin kuin tekniikassa. Rockstarin huumorintaju ja Hauserin veljesten yritykset peilata yhteiskunnan ongelmia kritiikin kautta ovat aina toimineet vaihtelevasti, ja vaikka peli on ”vain” yhdeksän vuotta vanha, monet sen vitseistä ja asenteista tuntuvat nykyperspektiivistä antiikkisilta ja vähemmän hauskoilta.

Tämä on toki totta alustasta riippumatta. Koska uudistukset ovat melko varovaisia, pc-versio jää edelleen kukkulan kuninkaaksi. GTA V:n tuorein uusintaversio jättää sentään aiemmat konsolijulkaisut taakseen, vaikkakin hieman pienemmällä välimatkalla kuin olisi voinut toivoa.

7/10
KehittäjäRockstar Games
JulkaisijaRockstar Games
Pegi-ikärajatK-18
Lisää luettavaa