Tämä arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 239. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Bat-perhe Pöllöhovissa

Warner Bros. hakee uutta suuntaa Batman-peleilleen työntämällä nimikkosankarin valokeilasta laajemman Bat-klaanin astuessa esiin. Paluu Gothamiin ei siis tapahdukaan maailman parhaan salapoliisin saappaissa, vaan tämänkertaisia sotkuja rientävät siivoamaan Bat-perheen nuorisojaoston neljä lupaavinta tähteä: Nightwing eli Dick Grayson, Robin eli Tim Drake, Batgirl eli Barbara Gordon ja Red Hood eli Jason Todd.

Nelikko joutuu kollektiivisen sankariuransa suurimman haasteen eteen, sillä Batman on kuollut, kaupungin ykköspoliisi Jim Gordon kuopattu ja koko Gotham kiertämässä viemärin sisäkehää matkalla likakaivon uumeniin. Tuttujen suurrikollisten suunnitelmiin pitää tietenkin sekaantua, mutta kaiken kukkuraksi myyttinen Court of Owls -järjestö ja globaali salamurhasyndikaatti League of Shadows ovat sotajalalla.

Gotham Knights on myyntipuheiden mukaisesti tehty yhteistyö edellä, ainakin mitä tulee vapaasti tutkittavan suurkaupungin valloittamiseen. Yksinpelaajien tunteet on huomioitu yhteistyötilan kustannuksella, kun saavutaan pelin suurimpiin kohokohtiin eli erityisen näyttäviin tehtäviin ja pomokoitoksiin. Vihollisten taso ja osumapisteet kalibroidaan pelaajamäärän ja hahmojen voimatason mukaan, mikä tuntuu toimivan odotetulla tavalla. Vastukset eivät olleet turhan vaikeita huomattavasti matalammalla tasolla olleille sankareille, mutta rivirötöstelijät eivät myöskään pyörtyneet verraten ylivoimaisen sankarin yksittäisistä läpsäyksistä.

Ilman Batmania tarinan vetovoima lepää nuorten sankarien harteilla, eikä tästä selvitä likimainkaan puhtain paperein. Mentorin poissaolosta tehdään perhettä yhdistävä iso tapahtuma, joka tuntuu koskettavan koko voimallaan vain teini-ikäistä Timiä. Robinina rikollisia surutta rusikoiva akrobaatti muuntuu turhan usein surkuttelevaksi suruhymiöksi aikuisempien hahmojen pohdiskellessa menetystä lähinnä sivulauseissa. Erityisesti jo aiemmin isänsä menettäneen Barbaran reaktiot ovat varsin kylmiä, kun taas raivokohtauksissaan puhiseva Jason potee vahvimmin omaa matkaansa kuoleman tuolta puolen. Ainoat uskottavat keskustelut koetaan Nightwingin ja Wayne-suvun uskollisen hovimestari Alfredin kesken, eikä tämä trendi muutu lopputeksteihin mennessä.

Ääninäyttely ja hahmojen olemus ovat sinänsä varsin asiallisella tasolla, eivätkä turhan harvoiksi jääneet koskettavammat kohtaukset toimisi ollenkaan ilman tätä tosiasiaa. Siksipä tuntuu suoranaiselta tuhlaukselta, että suurin osa hahmojen keskusteluista on karmaisevaa seurattavaa. Itsestäänselvyyksien sekaan syötetään jatkuvasti oivalluksia, jotka ovat suoraan kuin Pikku Kakkosen ohjelmistosta.

Visuaalisesti Bat-nelikon seikkailut ovat kuin keskitason PS4-pelistä. Tunnelma on kolkko ja autio sekä tienoot maastoltaan ja sääefekteiltään latteita. Kun kuitenkin puhutaan PS5:llä testatusta uuden sukupolven julkaisusta vailla menneen sukupolven kompromisseja, ulkoasuun voi olla luvan kanssa pettynyt. Ei Gotham Knights täysin silmät sulattavan ruma ole, mutta sen Gotham ei pääse millään mittapuulla säväyttämäänkään. Komeimpia ilmestyksiä ovat sankarihahmot, muutamat keskeiset sivuhahmot ja tehtäväketjujen päässä odottavat ikoniset suurilkimykset.

Keskeneräiseltä vaikuttava ulkonäkö ei edes häiritsisi niin kovasti, jos ruudunpäivitys pysyisi tasaisena, mutta PS5-versio tutisee jatkuvasti alle tavoitteena olevan minimin – vähintään 30 ruutua sekunnissa on jatkuvasti lähempänä 25:tä. Notkahdukset ovat huomattavia Gothamin alueelta toiselle siirryttäessä, Bat-kulkuneuvoja käyttäessä ja erityisesti silloin, kun pelisessio aloitetaan toisen pelaajan kanssa. Diaesitykseksi laskeva ruudunpäivitys paranee yksinpeliin vertautuvan normaaliksi, mutta ensimmäiset pari minuuttia kannattaa ottaa happea ja käydä vaikka jääkaapilla odottamassa tilanteen rauhoittumista.

Hahmonkehitys ja oman lepakkosoturin varustaminen on tehty varusteiden haalimiseen perustuvien uusimpien toimintaroolipelien hengessä. Kunkin sankarin arsenaaliin kuuluu puvun lisäksi lähitaisteluase ja jonkinlainen heitettävä tai ammuttava työväline, joita saadaan kaatuneilta vihollisilta, arkuista tai tehtäviä suorittamalla. Aseet aiheuttavat vihollisille myös usein tiettyä elementaalista vauriota. Tuleen syttyvien, jäätyvien tai myrkystä tai sähköšokeista kärsivien vihollisten sekaan on helppo puikahtaa harjoittamaan isompaa fyysistä väkivaltaa.

Kullakin hahmolla on omanlaisensa rytmi mätkimiseen, eikä yksikään sankari pysty täysin jäljittelemään itsensä Yön ritarin taistelutekniikoita. Rocksteadyn Arkham-peleissä välittyi taistellessa tunnelma, että nyrkit mäjähtävät, nivelet poksahtelevat ja leukaluut rutisevat, mutta Gotham Knightsin turpakäräjöinti tuntuu verraten kevyeltä ja ajoittain painottomammalta. Käsikähmään erikoistuneet sankarit liikkuvat taistelutantereella varsin liukkaasti, ja kevyet riviviholliset lannistuvat nopeasti kevyillä iskusarjoilla tai raskailla hyökkäyksillä. Kookkaampia vastuksia tai erityisen ketteriä tapauksia vastaan taistelu nojaa vahvasti Momentum-kyvyiksi nimettyihin hahmokohtaisiin erikoisiskuihin, joita ilman taistelut olisivat hyvin monotonista junnaamista.

Gothamin ritarien yöpuhde alkaa aina Belfry-kellotornista, jonka Batman suuressa viisaudessaan varusteli opetuslastensa käyttöön juuri päällä olevan tilanteen varalta. Tiettyjen juonitehtävien ulkopuolella yölliset retket suoritetaan sivujuonteineen Gothamin kaduilla, minkä jälkeen palataan tukikohtaan seuraavan yön urakkaa varten. Siinä välissä keskustellaan ryhmän kesken tai päätellään rikollisten aivoituksia mukaan tarttuneiden todisteiden perusteella.

Poliisivoimat ovat taas vaihteeksi hyvin vahvasti viittasankareita vastaan, joten liittolaisten kerääminen pitää aloittaa Lepakkomiehen soitetuimpia numeroita kokeilemalla. Onneksi kaupungista löytyy muita aktiivisia kansalaisia ja muutama rikollisenkuvatuskin, jotka tunnistavat Bat-nuorison merkityksen kaupungin tulevaisuudelle.

Kellotornista aloittamisen rinnalle saa pian avattua etappeja, joista pelaaja voi jatkaa tutkimistaan kartalta klikkaamalla. Tätä ennen matka taittuu vaijerien avulla pomppimalla tai Bat-moottoripyörällä, joka on tällä kertaa vain kuin astetta jykevämmin rakennettu sähköskootteri. Kullakin neljästä hahmosta on myös omat henkilökohtaiset Knighthood-tavoitteet ja avautuvat Momentum-kyvyt, jotka saa käyttöönsä vain tiettyjä vihollisia kukistamalla ja sivutehtäviä suorittamalla. Ritarinarvon napsahtaessa plakkariin hahmo saa käyttöönsä myös oman sutjakamman kulkutapansa, jolla kaupungissa liikkuminen on huomattavasti mutkattomampaa.

Gotham Knights on henkilökohtaisesti harmittava kokonaisuus varovaisen matalia odotuksia ja niidenkin osittaista alittamista. Siinä on runsaasti juuri sitä sisältöä, jota kaipaan Batman-aiheisilta hengentuotoksilta. Peli valjastaa laajemman Bat-perheen pelattavaksi ja ainakin yrittää rakentaa jonkinlaista isompaa tarinaa jokaisen ympärille, vaikka tässä epäonnistutaankin. Etäiseksi jäävät sankarit harmittavat eniten, sillä peli kertoo kunkin hahmon menneisyydestä ikään kuin pelaajalle silmää iskien ja viitaten asioihin yleistietona, jonka jokaisen peliä pelaavan pitäisi hallita. Olen suuri Batman-fani, mutta tarinallisesti en saanut pelistä juuri mitään irti.

Tekninen epätasaisuus ja kaltoin kohdeltu Gotham harmittavat myös. Arkham Knight on verraten muinainen videopeli, mutta se näyttää paljon paremmalta versiolta Batmanin kotikonnuista kuin tuoreimman konsolisukupolven tehoista nauttiva uutuus. On siis erikoista, että yleisellä tasolla kuitenkin nautin vihollisten mätkimisestä Batgirlinä ja Nightwinginä. Kyseessä on riittävän hyvä otos tälle aihepiirin fanille, jonka suositus kiinnostuneille onkin odottaa vääjäämätöntä alennusmyyntiä ja siihen mennessä toivon mukaan korjaantuvaa teknistä puolta.

Persoonattoman kolkko Gotham ei pilaa Bat-nelikon seikkailua kokonaan, mutta hahmojen rakentaminen, tarinankerronta, tekninen toteutus ja mielekkään tekemisen lisääminen olisivat nostaneet pisteitä roimasti.

6/10
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-16
Lisää luettavaa