Ovatko pelitimantit ikuisia?

Mitäpä sitä kiertelemään. Pierce Brosnan on minulle se aito ja oikea James Bond. Irlantilaistähti totta kai suoristeli kravattiaan nuoruuteni agenttirainoissa, mutta ennen kaikkea Brosnan oli pelaajien tuplanolla. Tästä kunnia kuuluu miehen 007-leffadebyyttin perustuvalle Nintendo 64 -räiskinnälle, jonka tekemä pohjatyö ja maine kannattelivat jälkeenpäin useampaa kehnompaakin Bond-peliviritelmää.

GoldenEye 007 ei ollut aikanaan vain poikkeuksellisen laadukas lisenssipeli. Kyseessä on todellinen räiskintäpelien pioneeri, joka osoitti laadukkaan ja sulavan ensimmäisen persoonan toiminnan luonnistuvan myös konsoleilla – jo vuosia ennen Haloa. Nintendon luottostudiona 90-luvulla tunnetun ja nykyisin Microsoftin omistaman Raren kehittämää agenttirymistelyä on käsitelty lähestulkoon jokaisesta näkökulmasta kuluneiden 25 vuoden aikana, mutta kerta kiellon päälle. Tähän asti Nintendo 64:llä vankina ollut peli on viimein vapautunut lisenssikahleistaan ja saanut niin Xboxilla kuin Switchilläkin ensimmäisen uusintajulkaisunsa koskaan.

Aivan perinteisestä julkaisumallista ei silti ole kyse. Xboxilla agenttikarkeloihin pääsee käsiksi vain Game Pass -palvelun tai Rare Replay -pelikokoelman digiversion kautta, kun taas Switchillä peli lukeutuu Nintendo Switch Online -palvelun Expansion Pack -tason retrovalikoimaan. Täten Switch-versio nojaakin kauttaaltaan alkuperäisversioon, mutta palvelun muiden pelien tapaan sen maineikasta moninpeliä on päivitetty toimimaan myös verkossa. Arvosteluversiona toiminutta Game Pass -versiota sen sijaan on päivitetty terävämmällä resoluutiolla ja modernimmalla ohjaustyylillä, mutta moninpelissä luotetaan ainoastaan perinteiseen jaetun ruudun paikalliskahinointiin.

Onkin tähdennettävä, ettei GoldenEye 007 ole terävöittämisestä huolimatta Xboxillakaan remasterointi vaan ulkoasua myöten suorempi käännös alkuperäisteoksesta. Kyse ei toisin sanoen ole pelin verkkoon vuodetusta ja aikaa sitten hyllytetystä Xbox Live Arcade -versiosta, joka olisi hieman päivittänyt ilmettä vastaavan käsittelyn saaneen Perfect Darkin tapaan. Näin ollen GoldenEye 007:n yleisilme 25 vuotta vanhoine tekstuureineen on nykysilmään melko karu näky, mitä nyt ruudun kuvasuhde ja ympäristöjä vaivannut sumuisuus ovat nyt paremmalla tolalla. Pelin parissa kasvaneille pökkelömäisissä hahmoissa ja rujoissa ympäristöissä on toki oma charminsa.

Xbox-version huomattavin etu on modernisoitu ohjaustuntuma, jonka ansiosta GoldenEye 007 tuntuu yhä kohtuullisen luontevalta ja toimivalta räiskinnältä. Ylipäätään pelin toiminnassa on hyvin omanlainen otteensa, sillä eri aseilla on oma viehkeä tuntumansa ja viholliset reagoivat luotien eri osumakohtiin sopivan dramaattisesti. Etenkin kahdella aseella paukuttelussa on oma hurmoksensa vihollisten täyttämissä kentissä tai ikonisilla moninpeliareenoilla. Alkuperäistä N64-versiota jäljittelevässä Switch-versiossa ohjaksiin saa sen sijaan luontevamman tuntuman rukkaamalla laajemmin ohjainasetuksia.

Ei liene epäselvää, että näinkin suorana käännöksenä GoldenEye 007 ei välttämättä vetoa kuin aikakauden kasvatteihin tai aktiivisempiin retropelaajiin. Siinä on silti nostalgialaseista huolimatta yhä jotakin vetovoimaista. Esimerkiksi pelin yksinpelitehtävien suunnittelussa on kaikessa yksinkertaisuudessaan ajattomuutta, sillä vaikeustason nostaminen kasvattaa vihollisten kestävyyden ohella myös kenttien varsinaisten tehtävätavoitteiden määrää. Tämä toi aikoinaan varsin lyhyeeseen kampanjaan mukavasti lisäarvoa ja -pituutta, mutta toi esiin myös uusia puolia pelialueista. Nykypelaajaa saattaa tosin raivostuttaa, että tavoitteiden epäonnistumiset voivat toisinaan jäädä helposti huomaamatta, jolloin kentän päätepisteen jälkeen tehtävä saa hylätyn arvosanan.

GoldenEye 007:n kruunujalokiveksi suitsutettu moninpeli on edelleen varsin hauska kokemus, sillä mukavan kepeä tuntuma ajaa yhä asiansa. On silti vaikea uskoa, että nopeatempoinen toiminta vakuuttaa nykyräiskintöjen parissa kasvaneita pelaajia monenlaisilla varusteilla kikkailusta huolimatta. GoldenEye 007:n uudelleenjulkaisu taitaa olla iso juttu vain meille naavaparroille, jotka eivät ole jaksaneet käynnistää Nintendo 64:äänsä pariin vuosikymmeneen.

7/10
KehittäjäRare
PeligenretRäiskintä
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa