Kesän kuumaa festarihuumaa

Forza-sarja on vakiinnuttanut Xbox Onea autopelikansan ykköskonsoliksi jo vuosien ajan. Se on onnistunut vastaamaan hämmästyttävän hyvin sekä realistisempaa että satunnaisempaa kaahailua kaipaavien suhareiden tarpeisiin, eikä Forza Motorsportin kanssa vuorottelevan Forza Horizon -sarjan uusin päristely ole poikkeus. Se on noussut pikkuveljen roolista omilla jaloillaan seisovaksi kokonaisuudeksi, jonka festariteema suorastaan kukoistaa Forza Horizon 3:ssa. Suuri kiitos viehätyksestä kuuluu sille, että hurmoksellisen autoilun lisäksi kyseessä on todellinen ja aito fiilistelypeli.

Playground Games ei ehkä lähde keksimään hyväksi osoittautunutta kaavaa uudestaan, mutta se jatkaa Horizon-festivaalien kasvattamista ja hienosäätämistä entisestään. Koska toisen osan välimerellisissä maisemissa ei enää riittänyt tarpeeksi vaihtelua ja eksotiikkaa kolmanteen peliin asti, bensankatkuista kaahailua jatketaan suoraan jalkojemme alla, maapallon toisella puolella Australiassa.

Kengurujen valtakunnassa riittää sopivissa määrin nähtävää ja koettavaa jopa Forza Horizon 2:een verrattuna, sillä paahtavalta takamaalta pääsee nopeasti huristelemaan vehreän tiheisiin metsiin, auringossa kylpeville rannoille tai vaikkapa Surfer’s Paradisen kaupunkimaisemiin. Aiemmasta poiketen festivaalien laajentuminen on alkumetreiltä asti pelaajan omilla harteilla, sillä pelissä astutaan rivikuskin sijaan koko Horizon-festivaalin pomoksi.

Massipäällikkönä myhäilemisessä on sikarin tupruttaminen kaukana, vaikka kisaamisen ohessa onkin huolehdittava festivaalin kehittymisestä ja laajentumisesta uusiin lääneihin. Keira-assistentti hoitaa käytännön järjestelyt sen verran mallikkaasti, että isona jehuna tarvitsee vain huristella paikanpäälle toteamaan, missä ennalta määrätyissä sijainneissa avoimen maailman seuraava kisa- ja tehtävärypäs aukeaa.

Pomon tärkeimpiin rooleihin lukeutuu myös parhaiden vastaan tulevien Drivatar-kuskien värvääminen oman ajofestivaalin tähtinelikoksi, jota on syytä päivittää tasaisin väliajoin parhaan tuloksen takaamiseksi. Ennakkoon kiinnostavimmalta kuulostanut johtamisvirka oli silti omien kisojen luominen Blueprint-toiminnolla, jota olisi ollut mukava nähdä kehitettävän pidemmällekin. Sen yksinkertaisilla valikoilla voi vaihdella kisojen autovalintoja ja sääolosuhteita, kun taas haastetehtävissä onnistuu jopa varsinaisen tehtävän luonteen ja määränpään määrittäminen. Touhua ei lopulta voi kutsua erityisen syvälliseksi, mutta se kieltämättä tuo peliin tusinoittain pelaajien tekemiä variaatioita.

Ilman omatoimista säätämistäkin Forza Horizon 3:n Australia tarjoaa kaiken kattavan tekemisen kirjon niin pitkiin pelisessioihin kuin nopeisiin pyrähdyksiin. Viihdyttävästä tekemisestä ei koskaan tunnu olevan puutetta, ja mikäli kartan aukaiseminen tuntuisikin liian vaivalloiselta, kätevä ANNA-opastin luo muutamalla ristiohjaimen näpäytyksellä reitin uusiin kisoihin, haasteisiin ja stuntteihin. Matka määränpäähän taittuu mukavasti kaiken mahdollisen pisteyttämisellä, oli sitten kyse ylinopeudesta tai vaikkapa hyppyjen ja driftausten pituudesta. Luonnollisesti kaikki ennätykset ovat muiden pelaajien haastettavissa, mikä vain lisää kisaviettiä.

Forza Horizon 3 -arvostelu

”Forza Horizon 3 on kaikin puolin mestarillinen lisäys autopelirintamalle”

Forza Horizon 3:n avoimen maailman parhaita puolia on, ettei se koskaan ota itseään niin haudanvakavasti kuin monet muut autopelit. Tiukkojen vääntöjen seassa muistetaan tarjota leppoisia ja humoristisiakin oivalluksia sisältäviä haasteita, kuten vaikkapa kiemurtelevan joen seuraamista Lykke Lin Follow Me Rivers -kappaleen tahdissa. Mukaan on yhä ympätty myös hyvin Top Gear -henkistä mielipuolisuutta muun muassa junia ja moottoriveneitä vastaan kisatessa, vaikka Jeremy Clarksonin meuhkaamista ei ole Forza-peleissä enää kuultukaan reiluun toviin.

Yksinpelattavan sisällön lisäksi myös verkkopuoli toimii nopeasti, mikä kieltämättä tekee pelin pelaamisesta hyvällä peliporukalla miellyttävän vaivatonta. Kisoista ja haasteista toiseen liikkuvien verkkoseikkailujen lisäksi kehissä on vapaampaa kruisailua ja suoranaista yhteistyötilaa, jossa puuhastelu kasvattaa soolopelin tavoin omia kokemuspisteitä ja festivaalien fanikuntaa. Oma hauska lisä on moninpelimuodot, kuten huvittava Infection, joka on käytännössä hippaa autoilla.

Kaiken maailman sisältö ja kaikkien aikojen upeinkin pelimaailma olisi silti täysin turhaa ilman Forzan tavaramerkkimäistä ajotuntumaa. Forzat ovat hioneet tyylinsä sen verran huippuunsa, että niitä voisi kuvailla autopelien Destinyksi: nautinnollisesta ohjaustuntumasta haluaa nauttia, vaikka sisältöä ei olisikaan tarjolla.

Forza Horizon 3:n noin 350 autoon lukeutuu lukuisia tuttuja ilmestyksiä, mutta myös joukko uusia. Niistä huomattavimmat ovat maastoajeluun ja hurjiin ilmalentoihin soveltuvat extreme buggyt, joilla takamaan muhkuraiset arot kesytetään leikiten. Autojen realistista vauriomallinnusta voi totta kai säätää halutessaan päälle tai pois, jolloin teiltä voi koukata Australian villiin luontoon vaikka kiivaimmalla superautolla.

Kuten muissakin tuoreimmissa Forza-sarjan peleissä, ajotuntumaan vaikuttavat totta kai automallin lisäksi maasto ja sääolosuhteet, joiden vaihtelua voi seurata varsin hyvin taivasta tarkkailemalla. Täysin luontevalta homma ei aina tunnu, koska moniin kisoihin ja tapahtumiin on määritetty Blueprint-toiminnon myötä ennalta määrättyjä säätiloja ja vuorokaudenaikoja.

Forza-pelit ovat aina upeaa katsottavaa ja kuunneltavaa, eikä Horizon 3 ole poikkeus. Vapaasti matkan varrella avattavien radiokanavien musiikkivalikoima on mukavan kesäinen, ja graafisen tykityksen ansiosta Australian upea luonto pääsee oikeuksiinsa. Erilaiset sää- ja valoefektit näyttävät upeilta jo perinteisellä Xbox Onella, mutta Forza Horizon 3 on konsolin ensimmäinen peli, joka tukee uuden S-mallin mukanaan tuomia High Dynamic Range -ominaisuuksia.

HDR syventää värimaailmaa ja valaistusta entisestään, ja testaamamme Samsungin 4K-resoluution SUHD-leditelevision pelitilassa ajaminen kieltämättä näyttää upealta. Taivaalta heijastuu ympäristöön häkellyttävän realistinen valaistus, johon pinnat reagoivat luonnollisesti. Yleisesti ottaen Forza Horizon 3 näyttää upeammalta ja yksityiskohtaisemmalta HDR-ominaisuuksien ollessa päällä, mutta joidenkin silmissä realistisuudella on myös kääntöpuolensa. Realistinen valaistus ja sen myötä varjot tuovat pelin piristävän värikkääseen yleisilmeeseen enemmän synkkiäkin sävyjä.

Forza Horizon 3 on kaikin puolin mestarillinen lisäys autopelirintamalle. Siinä missä Turn 10 Studios ymmärsi Forza Motorsport 6:ssa, ettei isompi ja suurempi aina riitä, Playground Games kenties ottaa Forza Horizon 3:lla hieman turvallisemmalta tuntuvan suunnan. Sen myötä harppaus eteenpäin ei ole aivan yhtä suuri kuin aiemmissa osissa, mutta Australian reissu ei todellakaan jää pelkäksi sunnuntaiajeluksi. Kuten jokainen todellinen kilpa-ajaja tietää, ei ole väliä, voittaako tuumalla vai maililla. Voitto on aina voitto.

9/10

Autopelifanien merkkitapaus, joka huomioi upeasti sekä tosifanit, satunnaiskaahailijat että vain hyvää fiilistä kaipaavat pelaajat.

Ville Arvekari

9/10
KehittäjäPlayground Games
PeligenretAjopeli
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa