Tämä arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 240. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Välivuosi tekisi hyvää

Olen saanut kuluvan vuoden aikana kirjoittaa Pelaajaan useammankin urheilupeliarvostelun. Alan olla huolissani siitä, kuinka paljon toistan itseäni arvostelusta toiseen, mutta pakko se on taas sanoa: näitä ei pitäisi julkaista vuosittain.

Football Manager 2023 ei ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Yöunet kyllä menevät ja takamus liimautuu tuoliin useiksi tunneiksi kerrallaan, kun vauhtiin pääsee. Tämä tapahtuu kuitenkin hyvin samalla tavalla kuin aiemminkin. Pieniä lisäyksiä on tehty siellä täällä. Visioita joukkueensa tulevaisuudesta ei tarvitse enää hahmotella paperille tai omaan laskentataulukkoon, koska pelistä löytyy uusi Squad Planner -ominaisuus. Sen avulla suunnittelun voi hoitaa itse tai pyytää apua valmennustiimiltä. Squad Planner on kätevä, mutta uuden pelin johtotähdeksi se ei vain ole tarpeeksi hyvä.

Monille tärkeää on varmasti UEFAn isojen seuraturnausten lisensointi. Mestareiden liiga, Eurooppa-liiga ja Konferenssi-liiga ovat kaikki mukana. Mestareiden liigan ikonista tunnusmusiikkia ei tarvitse enää soittaa ulkoisista lähteistä, kun piskuisen amatöörijoukkueensa saa vuosien työn tuloksena raahattua isoille kentille. Tässäkään ei ole mitään moitittavaa, mutta jotain muutakin uutta toivoisi.

Myös ottelujen puolella on tapahtunut tiettyjä muutoksia. Puolustusvoittoisemmalla taktiikalla on nyt mahdollista oikeasti pärjätä, mutta samalla järkyttävien puolustusvirheiden määrä on kasvanut. Maalivahdit ja puolustajat tarjoilevat palloa hyökkääjille suoraan jalkaan järkyttävällä tahdilla ainakin heikommilla joukkueilla pelatessa.

Sitten päästään niihin asioihin, jotka eivät ole muuttuneet. 3D-grafiikka on edelleen samalla alkeellisella tasolla kuin aiemminkin. Itse pelaan 2D-tilassa ja katson vain uusinnat 3D:nä, joten tämä ei minua varsinaisesti häiritse, mutta on se melko naurettavaa. 3D on kuitenkin ollut Football Managerissa jo varsin pitkään. Myöskään pelin luomien pelaajien ja taustatiimien jäsenten pärstäkuvat eivät näytä sen paremmilta kuin ensiesiintymisensä aikaan.

Maajoukkueiden valmentaminen on ihan samanlaista kuin ennen, eikä se saa läheskään yhtä paljon huomiota kuin seurajoukkueiden luotsaaminen. Pelaajat vain valitaan joukkueeseen, luodaan taktiikka ja pelataan otteluita. Minkäänlaista harjoittelua ei ole. Jos jalkapalloa seuraa, niin tietää, että maajoukkueetkin harjoittelevat.

Seurajoukkueen valmentamisenkaan puolella asioita ei ole hirveästi muutettu. Pelaajien kanssa käydyt keskustelut tarjoavat pitkälti samat vaihtoehdot, jotka on nähty aikaisempinakin vuosina. Sama pätee lehdistötilaisuuksiin. Erikoistilanteiden suunnittelu on alkeellista niin kuin se on ollut jo ties kuinka kauan. Kykyjenetsijöiden pelaajista tekemät raportit ovat saaneet pienen muutoksen, sillä niistä ei enää suoraan näe kyseessä olevan pelaajan taitojen numeroarvoja. Kyse on toki makuasiasta, mutta tämän voisi sanoa olevan aiempaa huonompi ratkaisu.

Edeltäjiensä tavoin Football Manager 2023 on loistava peli. Se ei vain tee tarpeeksi uutta, että sitä voisi oikeasti suositella ostettavaksi täyteen hintaan, jos viime vuoden peli jo löytyy. Jos Football Manager 2022 jäi väliin, voi rahansa huonomminkin sijoittaa, mutta ehkä siinäkin tapauksessa odottelisin Steamin alennusmyyntejä. Itse pelaan 2023:a enemmän kuin mielelläni, mutta arvostelukoodi ei maksakaan mitään. Liputan edelleen joka toisen vuoden julkaisujen ja maksuttomien kokoonpanopäivitysten puolesta.

7/10
JulkaisijaSega
PeligenretSimulaatio, Urheilu
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa