Football Manager 2020

Football Manager 2020 on helpoiten lähestyttävä sarjan osa pitkään aikaan, ja se saa kokeneemmankin managerin innostumaan ihan uudella tavalla.

15.2.2020 08:30

Uudempi, nopeampi, parempi

Football Manager saavutti pelisarjana pari vuotta sitten pisteen, jossa informaatiota alkoi olla jo vähän liikaakin. Selkeää opastusta pelin saloihin ei ollut, ja kokemattomalle pelaajalle managerisimulaatio saattoi koko komeudessaan olla ylitsepääsemättömän vaikea. Jopa itseni kaltainen kokeneempikin virtuaalimanageri joutui myöntämään vuoden 2018 paikkeilla, että pienseurojen nostaminen suuruuteen ei enää ollut minua varten. Tietoähky iski, eikä asioiden välisiä yhteyksiä kyennyt hahmottamaan kovin helposti.

Tänä vuonna asioihin on tullut muutos. Football Manager 2020 on helpoiten lähestyttävä sarjan osa pitkään aikaan, ja vasta nyt sarjan pariin saapuvatkin pääsevät sen kanssa varmasti hyvin vauhtiin. Asioita on yksinkertaistettu, ja ne esitellään uuden pelin aloittajalle juurta jaksaen, jos tämä niin haluaa. Opetusosiot on ovelasti naamioitu oman valmennustiimin opastuksiksi uuden seuran arkipäiväiseen toimintaan, ja kaikista muutoksista harjoitusaikatauluihin, taktiikoiden luomiseen ja pelaajakauppoihin annetaan konkreettiset esimerkit.            

Football Manager 2020 -kuvakaappaus

Yksinkertaistaminen ei suinkaan tarkoita sitä, että peli olisi menettänyt aikaisempaa syvyyttään. Kaikki vanha on edelleen tallella mutta tiiviimmässä paketissa. Seuran toimintaa kontrolloivien lankojen pitäminen hyppysissä on nyt helpompaa, kun jokaista yksityiskohtaa ei tarvitse erikseen suunnitella tai tarkistaa. Harjoitusaikatauluista löytyy valmiit pohjat kauden eri vaiheille, ja taktiikoiden suunnittelu on jaettu selkeästi kolmeen eri osa-alueeseen. Omia superjunnujakin on helpompi luotsata eteenpäin ammattifutarin uralla uuden Development Centre -valikon myötä.

Ennen ensimmäistä ottelua saa kyllä kulumaan tunnin jos toisenkin pieniä yksityiskohtia hioessa, mutta kokonaisuutena kausi etenee aikaisempaa nopeammin, ja todellinen edistymisen tuntu on nyt helpompi saavuttaa. Tässä auttavat myös sulavammat valikot ja lataustauot, jotka tuntuivat nopeammilta samalla läppärillä, jolla edellisiäkin versioita pelasin. Koko paketti on selkeämpi, nopeampi ja sulavampi.

Itse ottelutapahtuma näyttää ja tuntuu pitkälti samalta kuin ennen. Tekoäly vaikuttaa tosin aikaisempaa järkevämmältä, eikä kentällä näy enää niin paljon käsittämättömiä aivopieruja tai muita outouksia kuin aikaisempina vuosina. Pelaajat tekevät virheitä, mutta ne ovat uskottavia. Huippupelaajat tunaroivat tietysti vähemmän kuin huonommat kollegansa, ja taktiikkansa kannattaakin miettiä siten, ettei keskinkertaisia futareita asettaisi tilanteisiin, joissa mokat voivat koitua kohtaloksi.

Football Manager 2020 -kuvakaappaus

On kummallista, että peli, joka perustuu datan analysointiin ja pitkäjänteiseen suunnitteluun, voi aiheuttaa paljon tunteita, ja tällä saralla Football Manager kuvastaakin jalkapalloa täydellisesti. Uusi suoraviivaisempi lähestymistapa futisvalmentajan uraan saa pelaajan sitoutumaan joukkueeseensa nopeasti. Ei mennyt aikaakaan, kun huomasin eläväni täysillä mukana jokaisessa joukkueeni tarinan juonenkäänteessä.

Joskus asioiden yksinkertaistaminen on huono juttu, mutta Sports Interactive teki täysin oikean ratkaisun tehdessään simulaatiostaan helpommin hallittavan paketin. Pelisarja ei ole aiheuttanut minulle näin paljoa iloa vuosiin.

9/10
JulkaisijaSega
PeligenretSimulaattori
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa