Flash Point: Fire Rescue

Flash Point: Fire Rescue on jo nyt oikein mainio lautapeli, mutta parilla päivityksellä siitä voisi tulla klassikko.

9.6.2018 05:00

Tuli on irti!

Flash Point: Fire Rescuen digitaalinen versio on ihanteellinen esimerkki lautapelin kääntämisestä digitaaliseen muotoon. Vuonna 2011 julkaistu alkuperäispeli on kerännyt maailmalla valtavasti kehuja, eikä syyttä. Sen perusteet oppii helposti, mutta armottoman vaikean pelin voittaminen on yhä seitsemän vuoden pelaamisen jälkeen kova saavutus.

Toisin kuin monet muut pelit, Flash Pointin digiversio ei pyri olemaan digitaalinen lautapeli, vaan se on käännetty kolmiuloitteiseksi pelimaailmaksi. Peli on selvästi suunniteltu bilepelaaminen mielessä, sillä peliin voi liittyä useampia palopelastajaksi haluavia ohjainta kierrättäen tai kukin omalla tikullaan pelaten. Tämä on hyvä juttu, sillä yhdessä koetut vaikeudet tunnetusti lähentävät ihmisiä.

Flash Point: Fire Rescue näyttää ja kuulostaa niin hurmaavalta, ettei ensisilmäyksellä uskoisi, että komean pinnan alla piilee todellinen piru. Pelastajien kohteina on pino erilaisilla pohjapiirrustuksilla varustettuja taloja, joista kaikista pitäisi pelastaa tajuttomat ihmiset, ennen kuin tulipalo väistämättä saa talon romahtamaan.

Ennen pelin alkua jokainen pelaaja valitsee itselleen yhden tai useamman pelastajan, joista jokaisella on omat erikoisuutensa. Ensihoitaja ei ole esimerkiksi hyvä tulipalojen sammuttaja mutta osaa elvyttää uhrit henkiin, jolloin ne pystyvät itse kävelemään tulipalosta ulos raahatuksi tulemisen sijaan.

”Tuli leviää nopeammin kuin sitä ehtii sammuttaa, ja pian talo jo romahtaakin. Tappioista huolimatta peli on koukuttava.”

Hyvän ja toimivan tiimin kasaaminen on elintärkeää, sillä peli ei anna armoa. Aluksi pienelle alueelle rajoittunut tuli leviää jokaisen pelaajan vuoron jälkeen, eli mitä enemmän pelaajia mukana on, sitä hektisempää pelaaminenkin on. Tuurilla on paljon merkitystä, sillä tuli leviää satunnaisesti pitkin taloa. Jos käy hyvä tuuri, kipinä tuottaa vain savua. Silloin saman kohdan on sytyttävä toistamiseen, ennen kuin roihahtaa. Jos taas käy huono tuuri, leviävä tuli osuu jo ennestään palavalle alueelle, jolloin tuloksena on räjähdys ja iso askel kohti katastrofia.

Pitkin taloa ilmestyy kiintopisteitä, jotka saattavat olla tajuttomia uhreja tai soivia herätyskelloja, eikä eroa havaitse, ennen kuin menee paikalle. Siinä sivussa pitäisi hillitä tulen leviämistä, kantaa palavasta talosta ulos räjähdysherkkää materiaalia ja vielä huolehtia siitäkin, että sammutuskalusto ja ambulanssi liikkuvat tärkeille alueille.

Pelaaminen on hektistä ja kaoottista. Aluksi on sellainen olo, ettei peliä voi voittaa mitenkään. Tuli leviää nopeammin kuin sitä ehtii sammuttaa, ja pian talo jo romahtaakin. Tappioista huolimatta peli on koukuttava, sillä pelaaminen on helppoa ja uuteen matsiin pääsee mukaan vaikka saman tien tappion jälkeen. Ja niinpä sitä oppii peli kerrallaan kiinnittämään huomionsa tärkeisiin asioihin sekä tasapainottelemaan tulen hillitsemisen ja uhrien etsimisen välillä. Sitten häviääkin rökäletappion sijaan vähän niukemmin.

Flash Point: Fire Rescuen suurin ongelma – sikamaisen vaikeustason ohella – on se, että pelata voi vain samalla sohvalla. Peli ei ainakaan toistaiseksi sisällä minkäänlaista verkkopeliä. Netissä pelaaminen toki vaatisi myös aktiivista ääniviestintää, sillä sooloilemalla pelissä ei todellakaan pärjää.

Sisältöä on myös kohtalaisen mukavasti, mutta monet aidon lautapelin lisäosat loistavat poissaolollaan. Kun Flash Point kuitenkin maksaa digilautapelille kovat 20 euroa, niiden ostaminen lisäsisältönä ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Mutta kyllä ne varmasti tulee ostettua, sillä pienistä bugeista ja mainituista puutteista huolimatta Flash Point: Fire Rescue on erinomaisen toimiva versio hillittömän hyvästä lautapelistä.

8/10
PeligenretStrategia
Lisää luettavaa