Final Fantasy I-III Pixel Remaster

Pelaaja-lehden sivuilla nähty Final Fantasy I-III Pixel Remaster -arvostelu on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

1.10.2021 13:01

Final Fantasy I-III Pixel Remaster -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kauneusristiriita

Maailmassa ei ole pulaa Final Fantasy –uusiojulkaisuista, mutta Square Enix ei ole aina hallinnut niitä erityisen jäsennellyllä tai tasalaatuisella tavalla. Painajaisia herättävät edelleen varsinkin Final Fantasy V:n ja VI:n edelliset Steam- ja mobiiliversioinnit, jotka muistuttivat uusitun yleisilmeensä takia klassikkoroolipelin sijaan clip art- oksennusta.

Uusimmaksi uudelleenjulkaisuhankkeekseen Square on ottanut lupaavan Pixel Remaster -sarjan. Projektissa kuusi ensimmäistä Final Fantasy -pääpeliä on tarkoitus julkaista uudelleen modernissa mutta silti juurilleen uskollisessa muodossa. Ensimmäisenä saataville on tuotu uudet versiot kolmesta alkuperäisestä Final Fantasysta, jotka osoittavat Pixel Remasterin olevan tervetullut muttei silti ongelmaton pelijoukko.

Final Fantasy I-III Pixel Remaster -arvostelu

Kummastellaan alkuun niitä outouksia. Pixel Remastereista välittyy rakkaus vanhoja Final Fantasyja kohtaan, mutta on myös selvää, että ne on hätiköity pihalle paikoin jopa todella kummallisten oikoreittien kautta. Pc:llä kokoruutunäkymässä pelatessa kaikki kolme osaa kärsivät härskistä ruudun repeilystä, mikä hankaloittaa pikselimaisemista ja -hahmoista nauttimista läpi kokemuksen, vaikka ne sinällään onkin uudistettu pääasiallisesti onnistuneesti.

Tätäkin suurempi synti on pelin fonttiratkaisu, jolla sabotoidaan uuden ilmeen eteen tehtyä työtä. Kirjasintyypistä valittaminen voi kuulostaa pikkumaiselta, mutta tekstipainotteisessa retroroolipelissä se alkaa nopeasti häiritä. Valittu fontti ei millään tavalla sujahda yhteen muiden visuaalisten elementtien kanssa, eikä valintaa ole tehty selvästi myöskään helppolukuisuuden takia. Vaikka fonttiin pystyy totuttelemaan ajan myötä, ei ole ihme, että jo ennen pelien ilmestymistä fanit etsivät omia epävirallisia virityksiään tekstin korjaamiseksi.

Omaa harmitusta herättää myös se, ettei mukaan ole saatu vuosien varrella peleihin lisättyä sisältöä, kuten ylimääräisiä luolastoja. Toisaalta ensimmäisen Final Fantasyn ja Final Fantasy III:n tapauksessa uudelleenjulkaisut vievät uskollisuuden alkuperäisille versioille mielenkiintoisiin mittasuhteisiin. Pelikaksikon muissa uudemmissa versioissa taikapistejärjestelmät on tavanomaisesti aina modernisoitu, mutta Pixel Remaster -versioissa käytetään alkuperäistä pöytäroolipelimäistä ratkaisua, mikä osoittautuu virkistäväksi ideaksi. Se asettaa ajattelemaan pelien taikoja monipuolisemmin kuin monissa myöhemmissä sarjan osissa ja tuntuu vuosien jälkeen kierolla tavalla oivaltavalta.

Final Fantasy I-III Pixel Remaster -arvostelu

Modernisointeja nähdään ulkoasun ohella kyllä muuallakin. Automaattitallennus varmistaa, että kuolema ei vahingossakaan pyyhi bittiavaruuteen pidempiä pelijaksoja. Taistelut myös kulkevat sujuvasti, koska niitä voi nopeuttaa nappia painamalla. Musiikki on sekin saanut uusilla sovituksilla hyvää lisäeloa. Oudompia viilauksia edustaa mahdollisuus kulkea pelimaailmassa viistosuuntiin, mikä ei millään tavalla pilaa kokemusta mutta tuntuu ja näyttää väärältä.

Pixel Remasterit ovat vielä kirjoitushetkellä epätasapainoisia julkaisuja, mutta se ei estänyt innostumasta pitkästä aikaa varhaisemmista Final Fantasy -peleistä. Ensimmäinen osa on nykypäivän sujuvoituksilla jopa hypnoottisen virtaviivainen rooliseikkailu ilman mitään turhuuksia. On myös hienoa, että Final Fantasy III:n voi nyt kokea lännessäkin virallisesti 2D-kuosissa. Final Fantasy II on edelleen suurin inhokkini, mutta varhaisilla tarinakokeiluilla ja erikoisella hahmonkehityksellä sekin kyllä ansaitsee yhä paikkansa parrasvaloissa.

6/10
KehittäjäSquare Enix
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretRoolipeli
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa