Pistetään pellot pakettiin!

Farming Simulator 2019 laajentaa maataloussimulaattoria entisestään. Tuoreimmassa versiossa viljeltäväksi saadaan puuvilla ja kaura. Eläinkattaus laajenee hevosilla, joilla pääsee halutessaan ratsastamaan ja tarkastamaan tiluksiaan. Konepuolella debyyttinsä tekee John Deere. Virtuaalijyväjemmarin riesaksi peli tuo mukanaan rikkakasvit, jotka hoitamattomana nakertavat sadon kokonaistuottoa.

Farming Simulator 2019:n kovassa ytimessä ovat virtuaalimaatilan rakentaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Pelin alussa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi tarjotaan perintötilaa, jossa tila on valmiina pienen konekattauksen kanssa. Toisena asetelmana on perintörahat ilman omistuksia. Kolmas ja haastavin vaihtoehto on aloittaa projekti puhtaalta pöydältä ilman varallisuutta.

Farming Simulator 19 -arvostelu

Peliä voi luonnehtia ensimmäisen persoonan mikromanageroinniksi. Haaste ei ole niinkään koneiden käsittely vaan maatilan toimiva pyörittäminen. Eläinten ylläpidosta ei parane tinkiä, jos haluaa niiden tuottavan jotain, ja sama koskee myös peltoja. Tekemistä riittää koko ajan, eikä suvannevaiheita pääse syntymään. Aina on jotain, mitä voi parantaa tai edistää.

Harmillisesti opetusosiot opettavat lähinnä ajamaan ja käyttämään eri koneita. Suuren kokonaisuuden hallinta pitää oppia yritysten ja erehdysten kautta, joten ensikertalaiselle peli on varsin armoton. Tiedon tarpeeton pihtaaminen nostaa oppimiskynnystä ankarasti. Sadolle sopivan puimurin ja yhteensopivan leikkuupöydän löytäminen vaati usein useampaa yritystä, ja virheellisistä yrityksistä rangaistiin vuokrakustannusten muodossa. Oivallukset onneksi tasoittivat turhautumisen terävintä kärkeä.

Kun puimurin saa viimein pellon laitaan, alkaa pelin rentouttavin osuus. Sadonkorjuu tuntui suorastaan terapeuttisen nautinnolliselta kaiken kohkaamisen ja koheltamisen jälkeen. Puimurin puikoissa istuminen oli myös erinomaista vastapainoa räiskintäpelien reaktioaikoja testaavalle luonteelle.

Farming Simulator 19 -arvostelu

Farming Simulator 2019:n graafista antia on parannettu edeltäjistään. Maailma vaikuttaa taas hieman eläväisemmältä kuin aiemmissa versioissa. Pelaaja ei kuitenkaan pääse karkuun sitä faktaa, että jotkin maisemat ovat yhä turhan staattisia, mikä nakertaa immersiota. Silti peli tarjoili hetkittäin komeita maisemia erityisesti iltahämärässä ja aamun valjetessa.

Lähes kaikkien pelien tavoin myös Farming Simulatorin viihdearvo nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun mukaan saa peliseuraa. Jos kaverin rekryää omalle tilalle, taloudellinen etu tulee siitä, ettei peltojen hoitoon tarvitse palkata tekoälyn ohjastamaa kuskia. Vaihtoehtoisesti kaveri voi lähteä työstämään omaa tilaansa, jolloin muodostuu kilpailutilanne farmarien välille.

Tilan hoitamisen opettelu yhteistyöpelinä tarjoili parhaimpia huutonauruja aikoihin. Vakavasti otettava simulaattori muuttuu todelliseksi viihdetuotteeksi, kun maatilan hoitoon osallistuu kaveritkin.

Antti Voutilainen

7/10
KehittäjäGIANTS Software
PeligenretSimulaattori
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa