FAR: Changing Tides -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun numerossa 232. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Aaltojen syvään syleilyyn

Niin on tullut päätökseensä ihmisten maailma. Kaupungit ja kylät ovat hautautuneet lähes kokonaan aaltojen alle, ja jäljellä on vain loputtomiin kantautuva veden ääri. Luonnonvoimien alle huuhtoutuneen sivilisaation rauniot pilkistävät pinnan alta apeina muistomerkkeinä kuin muistuttaakseen viimeisillä voimillaan, että me kuljimme täällä kerran.

Näissä lohduttomissa lopunajan maisemissa kasvoton ja äänetön pelaajahahmo luovii eteenpäin kohti uutta huomista. Matkantekovälineenä toimii tynnyrin muotoinen iso laiva, joka halkoo aaltoja sekä purjeiden voimalla että polttomoottorin avulla. Pelaajan kontolle jää laivan toimintojen kanssa tasapainoilu, piiputtavien osien korjaus ja matkan tielle eksyvien esteiden ylittäminen kevyen pulmanratkonnan avulla.

FAR: Changing Tidesin pelillinen silmukka on lyhyt ja yksinkertainen. Neljään ilmansuuntaan ulottuva pelaaja etenee paatillaan kohti seuraavaa etappia pitäen matkan varrella laivan keskeisistä toiminnoista huolta erilaisten painikkeiden ja vipujen avulla. Ennen pitkää matka tyssää jonkinlaiseen esteeseen, jolloin pelaajan on raivattava tie eteenpäin kunkin tilanteen vaatimalla tavalla. Pulman ratkettua reitti on jälleen selvä, ja yleensä ratkaisun avain on tuonut tullessaan jonkin uuden jipon laivan ominaisuuskirjoa ryydittämään. Toiminnallisuuden kasvaminen tuo pelaajalle lisää tekemistä, sillä uusien ominaisuuksien myötä laivan sisäiseen toimintalogiikkaan ynnäytyy uusia vastuualueita.

 

Ongelmallisin osa kokonaisuudessa on rytmitys. Varsinaisen ydinpelaamisen – eli niin sanotun tekemisen – lomaan mahtuu valtavia tyhjäkäynnin osioita, jolloin pelaaja joko suorittaa samoja tympeähköjä ylläpitotoimia laivan uumenissa tai vain seisoskelee tumput suorina ihmetellen raukeasti laivan edessä halkeavaa avomerta. Ratkaisu on ymmärrettävä, koska tunnelma on päätetty nostaa tekemisen edelle, mutta askeettinen ja pidättyväinen esillepano on esteettisesti niin tasalaatuinen kokemus, että ennen pitkää keskittyminen alkaa vääjäämättä harhailla ruudun tapahtumien ulkopuolelle.

Kun peli lopulta äkkää taas tarjota pelaajalle synapseja sähköistävää sisältöä, valokeilan keskiöön nousee toinen keskeinen ongelma eli pulmanratkonnan koetinkiveksi vakiintuva heikko visuaalinen viestintä. Vaikka Changing Tides on kaikkea muuta kuin vaikea peli, eteneminen hidastuu toistuvasti samasta syystä: pelaajalle jää epäselväksi, että mitä ylipäätään pitäisi tehdä. Lajityypistä riippumatta pelin synkin helmasynti on aina se, että pelaajaa ei osata töniä oikeaan suuntaan, ja Changing Tides kompastuu tähän sudenkuoppaan harmillisen usein.

FAR: Changing Tides tarjoaa satunnaisia sykähdyttäviä audiovisuaalisia hetkiä, mutta tunnelmallista lopputulosta tavoitteleva teos kärsii takeltelevasta tahdituksesta ja puolivillaisesta pelimekaniikasta. Joko pelaajaa juoksutetaan uuvuttavien askareiden kurimuksessa tai seisotetaan tyhjänpanttina tuijottelemassa virikkeettömiä maisemia. Köykäisten pelillisten elementtien ja askeettiseksi pelkistetyn ulkoasun kädenpuristuksesta syntyy kokonaisuus, jossa sekä matka että määränpää ovat tasalaatuisen yhdentekeviä.

5/10
KehittäjäOkomotive
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa