Red Bullin paluu

Vaikka F1 2016 muistuttaa ulkoisesti viime vuoden peliä, ei kannata tuomita kirjaa kansien perusteella. Codemastersilla on ymmärretty, mihin työtunnit tulee kohdistaa, joten lastentautien ja puutteiden korjaaminen on ollut etusijalla. Niinpä lopputuloksena on tutunnäköinen, mutta huomattavasti kilpailukykyisempi paketti.

Ilmiselvimmät uudistukset ovat kuljettajien ja tiimien päivitykset tämän kauden tilanteeseen, ja onpa Codemasters ennättänyt vaihtaa Daniil Kvyatin ja Max Verstappenin päikseen nykytilanteen mukaisesti. Peli ei siis aseta estettä sille, jos haluaa vaikkapa nostaa tulokastalli Haasin mukaan kärkikamppailuun.

Eivätkä vuosipäivitykset lopu tähän. Myös radat ovat tämän vuoden kisakalenteria vastaavassa iskussa, joten jopa Azerbaidžanin osakilpailussa pääsee kiroamaan Bakun vaikeaa katurataa. Tuomaristo puolestaan saattaa kytätä radan ylityksiä aidon tiukasti, joskin oikean tuomariston tavoin tulkinnat ovat hiukan vaihtelevia.

Myös graafisesti F1 2016 on astunut aimo askeleen eteenpäin, erityisesti pc:llä, mutta myöskään testatussa PS4-versiossa ei ole moitittavaa. Peli ei ole aivan terävintä kärkeä ulkoasultaan, mutta tulos on kuitenkin riittävän hyvä, joten eri autot ja niiden erilaiset muodot erottaa reilusti. Tallihenkilökuntaa on lisätty simuloidun televisiolähetyksen kuviin reilusti, mutta viime vuoden tavoin kaikki henkilöhahmot vaihtelevat tunnistettavista suorastaan karmiviin. Sympaattisin lisä lienevät tallipäälliköt, joten Toto Wolffin ja Maurizio Arrivabenen riemut ja tuskailut näytetään nyt myös pelaajalle. Tuttuun tapaan kilpailut juontaa Skyn tehoduo David Croft ja Anthony Davidson.

F1 2016 -arvostelu

”Lopputuloksena on tutunnäköinen, mutta huomattavasti kilpailukykyisempi paketti.”

F1 2016 -arvostelu

Mielenkiintoinen uratila on kokenut kohennuksen, joten nyt oman ajopersoonansa suoriutumista voi ihastella maksimissaan kymmenen kauden ajan. Lakimiehet ja kilpailuinsinöörit tuovat oman ripauksensa uratilan ajamiseen, ja omalla panostuksellaan voi koettaa kirittää tiimin auton kehitystyötä. Samalla tallien lähtökohtaiset voimasuhteet tulevat hyvin selväksi: Mercedes-AMG on selvästi omalla tasollaan, mutta huonommallakin autolla voi pärjätä yllättävän hyvin.

Ajettavuudeltaankin F1 2016 muistuttaa edellistä vuotta, mutta asiat ovat jälleen paremmin. Luistonestotta ajaminen erityisesti sateella on julmetun vaikeaa, mutta onneksi luistoneston keskiasetus tarjoaa erinomaisen balanssin helppoutta ja haastetta. Sama tilanne pätee myös jarruihin. Ajoasetuksista saakin nyt koottua itselleen toimivan paletin, joka tarjoaa hyvässä suhteessa ajamisen iloa ja F1:n vaikeutta. Ratilla ajaminen on jälleen reilusti peliohjainta helpompi ja antoisampi ratkaisu, mutta mahdotonta ei Formulan luotsaaminen ole pädilläkään.

Kilpailullisesti mielenkiintoisimpia uudistuksia ovat lämmittelykierrokset, joiden aikana kerätyn rengaslämmön saa hyödyntää startissa. Myös lähtö on muuttunut kaasun ja kytkimen myötä sopivan haastavaksi, joten kehnoa aika-ajosuoritusta voi paikata salamastartilla. Kilpailun aikana voi pohtia varikkostrategian muutoksia lennosta, säätää auton asetuksia ja tuskailla turhankin aggressiivisen tekoälyn toilailuista aiheutuneita rangaistuksia. Flashback-takaisinkelaus säästää hermoja, mutta itse kelauksen toteutus on hiukan kömpelö.

F1 2016 on paikoin edelleen kankea ja versiossa 1.20 on joitain bugejakin, mutta Formula-fanille tarjolla on pitkästä aikaa sitä ajamisen iloa. Ajamisesta yleisemmin kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin katsella muualle.

8/10

Codemasters on parannellut kilpuriaan lähes kaikin tavoin viime vuoteen verrattuna, joten Formula-faneille F1 2016 tarjoileekin nyt kilpailemisen riemua.

Aake Kinnunen

8/10
JulkaisijaCodemasters
PeligenretAjopeli
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa