Tämä arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden elokuun numerossa 236.

Pysy tuoreimpien arvostelujen tasalla tilaamalla lehti tästä!

Seitsemän päivää, kuusi elämää

Viime vuodet on eletty peleissä aikamatkailun kultakautta. Forgotten Cityn kaltaiset pelit ovat näyttäneet, että aikavirtojen ja -janojen solmujen aukominen on interaktiivisena innostavampaa kuin vastaavan katselu elokuvissa. Uusin lupaava tulokas Eternal Threads tulee Dr. Whon kotimaasta Englannista, ja siinä on paljon samaa henkeä kuin aikakikkailun pioneerisarjassa.

Tällä kertaa ei ole kyse ihmiskunnan tai maailmojen kohtalosta vaan kuudesta pienestä elämästä. Eräänä keskiviikkona 20. toukokuuta viallinen lämpöpatteri syttyy palamaan, ja häkämyrkytys tappaa kuusi kämppistä. Tulevaisuudessa aikavirasto saa selville, että onnettomuudessa on kyse aikamatkailun sivutuotteesta, aikakorruptiosta. Nimetön agentti 43 lähetään avaruuspuvussaan takaisin onnettomuuden jälkeiseen päivään. Siellä hän kurkistelee laitteillaan aikavirran sumuisiin käänteisiin tragediaa edeltävän viikon ajalta. Onko mahdollista kyhätä seitsemän päivän tapahtumista ehjä tulevaisuus, jossa kaikki uhrit selviävät?

Eternal Threads ei ole oikeastaan pulmapeli, jossa pädettäisiin kylmällä logiikalla, vaikka kyse on syy- ja seuraussuhteista. Pelin avaintyökalu on aikakartta. Siinä on joukko kohtauksia, joita pelaaja voi katsella talon huoneissa mistä kulmasta tahansa. Ne ovat kuin huuruisia hologrammeja, valikoituja pätkiä kuolleiden ihmisten elämistä. Niitä on viikon ajalta yhteensä 197 eli aivan valtava määrä. Pelaaja on kuin tirkistelijä – tai jumala – katsellessaan julkisia tai salaisia hetkiä. Näin peli on oikeastaan todella ovelasti naamioitu visual novel -tarina, jonka kulisseina ovat pimeä talo ja sähisevä retroteknologia.

Kohtauksista 54 kappaletta sisältää tärkeitä päätöksiä, jotka voivat johtaa aikakorruption korjaamiseen. Niissä on aina kaksi vaihtoehtoa. Tunnustaako joku ongelman? Ottaako joku alkoholia? Lainaako asukki toiselle kameran? Pelaaja voi vaihdella päätöksien välillä vapaasti, ja nämä päälle/pois-tilat johtavat aikalinjojen avautumiseen tai sulkeutumiseen. Mikä yhdistelmä päätöksiä pelastaa kaikki?

Dr. Whon hengessä kyse ei ole kylmästä tieteestä. Pelaajan on autettava ihmisiä henkilösuhteissa ja ongelmissa, mikä johtaa mystisesti parempaan kohtaloon. Sentimentaalista vai elämänmyönteistä? Se on kuin brittiversio vanhasta Aikahyppy-sarjasta. Jos joku vaikkapa pyörii stressimehuissa, illalla nautitut unilääkkeet estävät heräämisen ratkaisun hetkellä.

Pelin vahvuudet ovat tunnelmassa ja grafiikassa. Aikateknologia on surisevine ruutuinen käsinkosketeltavan karua. Hahmot ovat mainioita, koska ne ovat niin tylsiä ja tavanomaisia. On bilettäviä opiskelijoita, avioeroa pohtiva äiti ja elämän suuntaa miettivä pariskunta. Vuokranantajallakin on huolia, mutta ne unohtuvat, kun huutaa telkun ääressä futismatsille. Toisaalta peli on tirkistelyssään kalsea. On kuin katselisi tuntemattomia verhon läpi ja suorittaisi samalla heidän elämilleen henkistä ruumiinavausta.

Hahmoissa ja tapahtumapaikassa on jotain äärettömän brittiläistä ja äärettömän arkista. Se on pettymys niille, jotka tahtovat maailmoja mullistavia juonenkäänteitä, mutta se hivelee pienimuotoista tarinaa etsiviä. Toteutuskin on yllättävän pätevä, mutta lopulta kyse on siitä, että pelaajan on katsottava valinnaisessa järjestyksessä mahdottoman iso määrä pieniä ja ehkä osin merkityksettömiä kohtauksia tavallisten ihmisten elämästä. Ympärille rakennetaan isompaa kuviota, mysteeritunnelma ja ehkä jatko-osaa, mutta avain on tavallisessa. Maanläheisyyden takia pelaajan toimien seuraukset ovat tuntuvampia kuin Hollywood-tyylisissä megaseikkailuissa.

Pelin isoin ongelma on se, että se avautuu jähmeällä hitaudella. Hätäisille on tarjolla lyhennetty juoni vähemmillä päätöksillä, mutta siinä ei voi saada parasta lopetusta. Ja jos kärsivällisyys loppuu kesken, kuusi ihmistä palaa hengiltä. Selviäjätkin saattavat päätyä valintojen perusteella masennukseen. Kannattaa miettiä tarkkaan, onko sinusta tämän vastuun ottamiseen.

7/10
JulkaisijaSecret Mode
Peligenretpulmanratkonta
Lisää luettavaa