The Elder Scrolls V: Skyrim VR

VR-versio Skyrimista on selkeästi erilainen muttei yksiselitteisesti paras tapa kokea roolipelivanhuksen maailma.

9.2.2018 17:14

Keisarin uudet lasit

Tällä hetkellä vain PSVR:lle saatavilla oleva The Elder Scrolls V: Skyrim VR on taatusti uudenlainen tapa kokea maineikas roolipelieepos lisäosineen. Tuttujen tapahtumapaikkojen näkeminen ensi kertaa VR-lasit päässä on kuin yhdistäisi pelin ja virtuaalisen museokäynnin.

Skyrim VR on pelattavissa joko DualShock 4 -ohjainta tai Move-ohjaimia käyttämällä, joista suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä. Liikeohjaimilla huitominen ja liikkuminen on parhaimmillaan immersiivisintä Skyrimia koskaan, eikä perusohjaimella pelaaminen pohjimmiltaan juuri eroa pelin muista versiosta.

Suurin ero pelikokemukseen syntyy sen perusteella, valitseeko liiketavakseen teleporttailun vai normaalin liikkumisen. Smooth-liiketavaksi nimetty normaalia liikkumista jäljittelevä tapa perustuu vasemman ohjaimen osoitteluun ja kätkee sisälleen runsaasti helpottavia asetuksia huonosti VR-pelien liikettä kestäville pelaajille.

”Toimivaan VR-kokemukseen vaadittavan ruudunpäivitysnopeuden vuoksi uhrattu ulkoasu on merkittävä miinus muuten niin kovin mukaansatempaavassa kokemuksessa.”

Täysin oma lukunsa on liikkumisen yhdistäminen taisteluihin. Move-ohjaimilla taistellessa kirveiden heiluttelu ja kilvellä torjuminen ovat molemmat tervetullutta vaihtelua, mutta liikkuminen vasenta ohjainta käyttämällä poistaa tehokkaasti kilpikäden tai toisen aseen käytön mahdollisuuden.

Jousiammunta ja taikojen viskominen puolestaan vakuuttavat lähitaistelun kustannuksella, kuten jokaisessa Skyrimin versiossa tähänkin asti. Oman katseen avulla hienosäädetty jousen käyttö on pienen harjoittelun jälkeen palkitsevaa puuhaa. Salamaniskujen tai tulipallojen heittely on puolestaan voimaannuttavinta toimintaa, jota olen PSVR:llä tähän mennessä kokenut.

Visuaalisesti Skyrim VR on aiemmin PS4:lle julkaistua Special Edition -versiota monin verroin karumpi efekteiltään ja resoluutioltaan, eikä piirtoetäisyydessä tai tekstuurien terävyydessä ole kehumista läheltäkään katsottuna. Toimivaan VR-kokemukseen vaadittavan ruudunpäivitysnopeuden vuoksi uhrattu ulkoasu on merkittävä miinus muuten niin kovin mukaansatempaavassa kokemuksessa.

7/10
PeligenretRoolipeli, Toiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa