Vuonna 199X

Lähes kahden vuosikymmenen odotuksen jälkeen Super Nintendo -roolipeli EarthBound on saatu virallisesti Eurooppaan. Julkaisu tapahtui kenties ilman erityisiä lisäherkkuja Wii U:n Virtual Console -kauppapaikan kautta, mutta sen johdosta peliä ei silti kannata sivuuttaa aivan noin vain. Japanilaisen kulttuurivaikuttaja Shigesato Itoin pääkopasta peräisin oleva klassikko on nimittäin edelleen yksi Nintendon persoonallisimpia pelejä.

Ikänsä myötä EarthBound ei toki tänä päivänä enää vakuuta täysin käyttöliittymällään tai ajoittaisella pelillisellä simppeliydellään, mutta toimiva sydän sillä on silti edelleen paikallaan. Pelissä alusta asti läsnä oleva tasainen haaste pitää pelaajat vahvasti varpaillaan ja rohkaisee näin tehokkaasti paneutumaan sekä sen rajallisen tavaravalikon että vuoropohjaisen taistelujärjestelmän saloihin.

Lapsiryhmän taistelusta avaruusolentoja vastaan kertova käsikirjoitus on kuitenkin se osa-alue, josta EarthBound tullaan lopulta aina muistamaan. Pelin tarinasta loistaa jatkuvasti läpi tietynlainen viattomuus, eikä kieli tunnu jättävän poskea oikeastaan koskaan, vaikka peli heittäytyykin ajoittain myös synkkien ja ahdistavien aiheiden äärelle. Lisäksi neljättä seinää pirstotaan jatkuvasti, joten peli tuntuu toistuvasti erittäin absurdilta kokemukselta, mutta hyvällä ja hallitulla tavalla. Kun muutamaa pelillistä kömpelyyttä siis vain sietää, onkin EarthBound kiehtova muistutus siitä, miten pientä osaa monet pelit tyytyvätkään käyttämään siitä tarinankerronnallisesta potentiaalista, jonka interaktiivinen viihde meille tarjoaa.

7/10
KehittäjäApe, HAL Laboratory
JulkaisijaNintendo
PeligenretRoolipeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu
Lisää luettavaa