Jokainen askel voi olla viimeisesi

Suomalaista peliosaamista pursuava Ctrl Alt Ninja koostuu pitkän linjan kotimaisista peliveteraaneista. Tuoreen firman taustalla on itse asiassa leijonanosa Almost Human -pelistudion väestä, joka nousi maailmanmaineeseen Legend of Grimrock -peleillään. Vaikka tiimin nimi on vaihtunut, Ctrl Alt Ninjan esikoisteoksen perusteella tekijöiden rakkaus klassisia pöytäpelejä kohtaan ei ole kuihtunut terälehden vertaa.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest on kuin eläväksi loihdittu lautapeli, jossa pelaaja ohjastaa parhaimmillaan neljän hahmon joukkiota vuoropohjaisissa koitoksissa pienehköillä, laatoista koostuvilla areenoilla. Kullakin hahmolla on omat varustuksensa ja kykynsä sekä tietysti heikkoutensa ja vahvuutensa, ja niitä kaikkia pääsee rukkaamaan monipuolisesti pelin edetessä.

Yksinpelikampanjaan nojaava Druidstone koostuu yksittäisistä tavoitekeskeisistä yhteenotoista klassisessa fantasiamiljöössä. Monenkirjavien vihollisten kanssa mittelyn ohessa pelaajan on täytettävä kunkin tason tavoitteet, joita ovat esimerkiksi toisen hahmon saattaminen turvaan tai jonkin kenttään piilotetun esineen löytäminen. Sekä pelaajan hahmoilla että vihollisilla on tietty määrä pisteitä liikkumiseen ja muihin toimintoihin kunkin vuoron aikana, eli Druidstone saattaa pelaajan klassisten resurssinhallintaongelmien äärelle.

Hahmojen ominaisuuksien, varusteiden ja erikoiskykyjen harkittu yhteiskäyttö on avainasemassa pelin alkutaipaleelta asti. Kunkin tehtävän tavoitteiden täyttämisen ohella pelaajan on huomioitava vihollisten liikkeiden lisäksi maaston asettamat rajoitukset, kantamat ja sokeat kulmat, mahdolliset ansat sekä tietysti tarinan taitekohdissa eteen tulevat uudet haasteet. Taistelun vastapainona mukana on myös satunnaisia erillisiä pulmaosioita, jotka tuovat tervetullutta vaihtelua taistelun tuoksinaan.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest -arvostelu

Klassisen fantasian sammiosta ammentava Druidstone ei jää selittelemään maailmansa lainalaisuuksia tai historiaa vaan tempaisee pelaajan nopeasti keskelle yltyvää konfliktia. Lähes yksinomaan dialogin voimin avautuvasta juonesta ei oikein osaa sanoa, pyrkiikö se olemaan satumainen vai hömppähumoristinen. Lähinnä viitteeksi kirjoitettu kertomus pelin maailmaa kiusaavista pimeistä voimista unohtuukin nopeasti taka-alalle.

Sen sijaan audiovisuaalisesti Druidstone on silkkaa mannaa aisteille. Yltäkylläisesti yksityiskohtia pursuava persoonallinen grafiikka on värikästä ja pikkusievää, ja hahmojen rikasta liikehdintää jää välillä tarkkailemaan kuin hypnotisoituna. Pelin ehdoton kruunu on kuitenkin upea musiikkiraita, joka uhkuu ajatonta tunnelmaa. Hahmojen välinen jutustelu esitetään yksinomaan tekstinä, mikä antaa kiitettävästi tilaa musiikille levittää siipiään.

Druidstone: The Secret of the Menhir Forest on pomminvarmaa laatutyötä osaavalta tiimiltä. Teos vetoaa varmasti etenkin joukkuetason strategiapelien ystäviin, vaikkakin pelin suoraviivaiseksi oiottu taktinen selkäranka käy toisinaan hitusen yksitoikkoiseksi. Huomattavin särö pelin muutoin tasavahvassa haarniskassa on se, että Druidstone ei varsinaisesti tarjoa mitään uutta lajityyppinsä heimoveljiin nähden.

Jason Ward

7/10
KehittäjäCtrl Alt Ninja
JulkaisijaCtrl Alt Ninja
PeligenretRoolipeli, Strategia
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Lisää luettavaa