Dragon’s Crown Pro

Äärimmäisen nätti ja monipuolinen mättöpeli, jota kehtaa suositella niin genren veteraaneille kuin nyypillekin.

8.7.2018 04:00

Kun lohikäärme jälleen maailmaa uhkasi

Silloin kun olin itse vielä siloposkinen poikanen, pelihalleissa pelattavat ja sivulta kuvatut beat ’em upit olivat suosionsa huipulla. Jossain vaiheessa genre kuitenkin kuihtui hiljalleen pois ja katosi. Indieskenen nousun myötä genre on taas herätetty henkiin, mutta isot julkaisijat eivät ole siitä enää kiinnostuneet – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Vuonna 2013 julkaistiin Vanillawaren tekemä retrohenkinen Dragon’s Crown, joka modernisoi genreä lisäämällä siihen elementtejä roolipeleistä. Äskettäin julkaistu Dragon’s Crown Pro on remasteroitu versio tästä edellisen sukupolven kulttiklassikosta.

Juoni on lähinnä sivuseikka, vaikka tarina sopiikin pelin tyyliin ihan kelvollisesti. Pelissä etsiskellään myyttistä lohikäärmeen kruunua, jonka avulla mystinen kultti aikoo herättää henkiin pelottavan muinaisen lohikäärmeen. Tarina on yksinkertainen mutta tuo kivasti mieleen itsekin vetämäni pöytäropekampanjat. Peli jopa alkaa hämyisestä majatalosta, ja tapahtumia luolastomestarimaisesti selostava kertoja vain lisää immersiota.

Dragon’s Crown on päällisin puolin hyvin perinteinen mätkintä, mutta kuoren alta paljastuu varsin omaperäinen hybridi. Vihollisia mätetään hämäävän simppelillä, parista napista muodostuvalla kombosysteemillä, jossa kuitenkin riittää paljon enemmän syvyyttä kuin ensi näkemältä uskoisi. Järjestelmä sallii monipuoliset kombot, jotka oppii nopeasti mutta joiden oikeaoppinen käyttö vaatii harjoittelua ja pelisilmää. Varsinkin pääjuonen jälkeen avautuvat hankalammat vaikeustasot panevat taidot todella koetukselle.

Pelattavia hahmoja on kuusi kappaletta, ja jokaisella niistä on omat uniikit kykynsä. Kääpiö esimerkiksi kykenee viskelemään vihollisia ympäri kenttää, kun taas taistelija voi torjua iskuja kilvellään. Kullakin hahmolla on vielä oma kykyvalikoimansa, jota muokkaamalla hahmosta voi tehdä vielä enemmän omaan pelityyliin sopivan.

”Vihollisia mätetään hämäävän simppelillä, parista napista muodostuvalla kombosysteemillä, jossa kuitenkin riittää paljon enemmän syvyyttä kuin ensi näkemältä uskoisi.”

Dragon’s Crown sisältää myös liudan roolipelielementtejä. Kenttien lopuksi kerätään kokemuspisteitä kuin roolipeleissä ikään ja päätetään, mitä arkuista löydettyä tavaraa haluaa säilyttää ja mitä myydä. Valintoja kannattaa miettiä tarkkaan, sillä esimerkiksi vähemmän vahinkoa tekevä ase voi olla oikeiden passiivisten bonusten ansiosta parempi kuin enemmän vahinkoa tekevä.

Yksin ei tarvitse seikkailla, sillä pelaaja voi milloin tahansa värvätä tekoälykavereita, kunhan ensin löytää kentistä luukasoja ja käy herättämässä nämä henkiin. Yhteistyöpelikin onnistuu, mutta sitä varten täytyy harmillisesti ensin pelata pelin yhdeksän kenttää läpi, mikä vastaa suunnilleen neljän tunnin rupeamaa. Yksinkin voi toki edetä, mutta ennemmin tai myöhemmin on pakko hankkia apuvoimia.

Ulkoasultaan peliä on kehuttu paljon, eikä syyttä. Käsin piirretty taide on suorastaan leuat loksauttavan komeaa, ja kenttien ulkonäössä on paljon vaihtelua. Kenttiä on valitettavasti vain yhdeksän erilaista, joten vaihtoehtoisista reiteistä ja sivuhuoneista huolimatta ne tulevat pian liiankin tutuiksi. Pari ylimääräistä kenttää olisi tehnyt eetvarttia.

Hahmomalleista on kirjoitettu jo paljon, joten tyydyn toteamaan, että sen kanssa pitää vain oppia elämään. Kyllähän se vähän naurettavalta tuntuu, että lähes jokaisen naishahmon kurveja esitellään häpeilemättä mutta miesten suunnittelu on suhteessa paljon konservatiivisempaa.

Pro-version myyntivaltteina toimivat 4K-tarkkuuteen päivitetty grafiikka, oikean orkesterin voimin uudelleennauhoitettu soundtrack sekä ristiinpeluu muiden versioiden kanssa. Jos pelin omistaa jo ennestään, Dragon’s Crown Pron hankkimiselle ei ole oikein syytä. Sen sijaan uudelle pelaajalle sitä kehtaa suositella avoimesti, jos mättöpelit tuntuvat vähääkään kiinnostavilta.

8/10
KehittäjäVanillaware
JulkaisijaAtlus
PeligenretToiminta
JulkaisualustatSony PlayStation 4
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu, Seksi, Väkivalta
Lisää luettavaa