Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past

Viisitoistavuotiaan Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past -roolipeliklassikon Euroopan-debyytti ei tuota pettymystä millään saralla.

7.10.2016 05:15

Yleissivistyksen asialla

Aamu valkenee kuulaana, kukon laulu kaikuu uneliaan maalaiskylän kukkuloilla. Vihreähiippainen nuorukainen havahtuu uuteen päivään autuaan tietämättömänä siitä, kuinka suuria seikkailuja lähitulevaisuus tullessaan tuokaan. Kuulostaako tutulta?

Kertaan jos toiseenkin eletystä alkuasetelmasta huolimatta kyseessä ei olekaan Zeldan legenda, vaan länsimaiselle yleisölle huomattavasti tuntemattomampi japanilainen roolipelitapaus Dragon Quest. Pyöreitä vastikään täyttäneen sarjan 30-vuotispäiviä on juhlistettu tänä vuonna monin tavoin, mutta niistä kenties merkittävimpiin lukeutuvat sen seitsemännen ja kahdeksannen osan 3DS-uusintaversioiden tuominen sivistymättömien massojen ulottuville.

Näistä ensiksi mainittu, Euroopan ensijulkaisussaan vuonna 2001 täysin sivuuttanut Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past on ennen kaikkea äärimmäisen tyylipuhdas JRPG. Laatutarinaa se tarjoilee sivutehtäviä lukuun ottamatta reilun sadan tunnin edestä, eivätkä vaarassa tällä kertaa ole vain prinsessa ja puoli valtakuntaa, vaan koko ihmiskunnan menneisyys ja tulevaisuus. Savotta tuntuu ensi metreillä suorastaan murskaavan suurelta, mutta pelin maailmankartta avautuu kaikeksi onneksi pala palalta tavalla, joka jakaa juonen lukuisiin, lähes itsenäisiin osasiin. Nerokas mutta silti kovin yksinkertainen ratkaisu pitää huolen siitä, ettei seikkailija uuvu kesken matkan.

Kuten vanhan koulukunnan edustajalta voi odottaa, ovat pelin valikkopainotteiset taistelut täysin vuoropohjaisia. Syvyyttä mättämiseen tuo kuitenkin monihaarainen hahmoluokkajärjestelmä, jonka kautta puumiekoilla huitovista ummikoista voi leipoa pelin mittaan vaikkapa leijonankesyttäjiä tai teini-idoleita. Erityisbonusta teos saa toiminnan saralla myös Dragon Quest -sarjalle tyypillisen viihdyttävästä vihollissuunnittelusta, joka sai allekirjoittaneessa aikaan hersyvät naurut kerran jos toisenkin.

Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past -arvostelu

”Japanilaisten roolipelien faneille Dragon Quest VII on uudessa, uljaassa muodossaan lähes väistämätön pakko-ostos.”

Vaikka Fragments of the Forgotten Past on jo perusaineksiltaan kovin viihdyttävä, on hirviöiden mättämiseen helposti kyllästyville järjestetty myös kaikenlaista väliaikaohjelmaa. Ylimääräistä näperreltävää riittää kymmeniksi lisätunneiksi villiotusten kesytyksestä kylien rakenteluun, ja 3DS:n StreetPass-toiminnon avulla pelin perusluolastojen ohella pääsee tutkimaan myös satunnaisgeneroituja karttoja aarteiden toivossa. Koska kaiken tekeminen ja näkeminen vaatii järkyttäviä tuntisaldoja, on oman pelikokemuksen mieleisekseen räätälöiminen paitsi mahdollista myös suositeltavaa.

Uusintaversio ei eroa pelillisiltä ominaisuuksiltaan alkuperäisestä juuri ollenkaan, mutta ulkoisesti se tuo teoksen äärimmäisen tervetulleella tavalla tähän päivään. Pikseligrafiikkaa ja polygoneja kummallisella tavalla yhdistellyt PlayStation-originaali oli jo julkaisunsa aikaan auttamattomasti vanhentunut, ja sen värikäs maailma pääseekin todella oikeuksiinsa vasta täydessä 3D-asussaan uudella alustalla. Peli taipuu loistavasti lyhyempiinkin sessioihin, ja käsikonsoli on sille täten kuin toinen koti, eivätkä raudan rajoituksetkaan tule vastaan kuin korkeintaan kunnioitettavan kokoista pelipakettia muistikortille mahduttaessa.

Japanilaisten roolipelien faneille Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past on uudessa, uljaassa muodossaan lähes väistämätön pakko-ostos riippumatta siitä, onko sarja jo entuudestaan tuttu. Lajityypin tunnuspiirteitä karsastavia uusintaversio toki tuskin taivuttelee huipputoteutuksestaan huolimatta tarttumaan toimeen, mutta kulttuuriteon itseisarvoa moiset makuasiat eivät vähennä.

9/10

Viisitoistavuotiaan roolipeliklassikon Euroopan-debyytti ei tuota pettymystä millään saralla.

Johanna Puustinen

9/10
KehittäjäArtePiazza, Heartbeat
JulkaisijaNintendo
PeligenretRoolipeli
JulkaisualustatNintendo 3DS
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa