Dragon Quest Builders

Dragon Quest Builders on hämmentävän hyvä Minecraft-kopio, jonka voisi kuvitella ansaitsevan huomattavasti huonomman arvosanan.

4.11.2016 05:15

Remontti-Reiskan roolipelikokeilu

Sovelluskauppoja kansoittavien suorien Minecraft-kopioiden määrään nähden ei ole kovinkaan yllättävää, että ilmiön jälkilöylyihin on pyrkinyt häpeilemättä myös muutamia jo nimeä niittäneitä pelisarjoja. Alalauteille on nyt kuitenkin hypännyt kertakaikkisen hämmentävä tulokas, jonka liikkeitä harva osasi ennakoida etukäteen: pitkäikäinen japanilaisroolipelilegenda Dragon Quest.

Heti kättelyssä myönnettäköön, ettei muun muassa Omega Forcen Warriors-universumissa siipiään aiemmin kokeillut sarja ole täysin kuutamolla sivuosien taiteenlajissa. Valehtelisin kuitenkin, jos väittäisin ajatuksen Minecraft-jäljitelmästä lämmittäneen fanitytön luitani julkistuksensa aikaan.

Tuoreen Dragon Quest Buildersin ensihetkillä olikin jokseenkin helpottavaa huomata, ettei sarja viskaa kaikkia vahvuuksiaan tuuleen palikkamekaniikkojen tieltä, vaan tarina on edelleen toiminnan keskipisteessä. Pelastamista kaipaa tällä kertaa sarjan aivan ensimmäisestä osasta tuttu Alefgardin maailma, jota hallitsee rautanyrkillään kammottava lohikäärmelordi. Alistajansa ikeessä ihmiskunta on unohtanut jälleenrakentamisen jalon taidon, ja sivilisaatio murenee silmissä.

Rakennuspuuhat on siis kirjoitettu näppärästi osaksi juonta: pelaajan hahmo on luonnollisesti ainoa käsistään kätevä ihminen koko universumissa. Funktionaalisesti Minecraftin huippuunsa hiomaa kaavaa ei lähdetä keksimään uudelleen, mutta erilaisten piirustusten ja reseptien määrä puhalluttaa. Lopputuloskin miellyttää silmää huomattavasti Buildersin esikuvan sysirumia kuutiokalusteita enemmän.

Dragon Quest Builders -arvostelu

”Vaikka Buildersin konsepti on paperilla pahimmillaan pelottava ja parhaimmillaankin useaan kertaan nähty, se toimii.”

Dragon Quest Builders -arvostelu

Suurimmat remonttirupeamat koskevat luonnollisesti juonellisia käänteitä. Siellä missä maata vaivaa kumma rutto, kaipaa kaupunki sairaalaa, ja missä idylliä uhkaa tuhovoimainen vihollinen, ovat uudet muurit paikallaan. Konsolien köhimisen välttämiseksi Buildersin maailma on jaettu useampiin ympäristöltään erilaisiin alueisiin, joiden välillä suhaillaan taikaportaalien avulla. Osiin lohkottu tarina helpottaa tekemisen paljouden jäsentelyä esittelemällä pelaajalle uudenlaisia materiaaleja ja tapoja rakentaa yksi kerrallaan. Vaikka kädestä pitely ei olekaan yleisellä tasolla positiivinen piirre peleissä, sisällön määrään nähden ratkaisu on tervetullut.

Nikkaroinnin sijaan Dragon Quest Buildersin heikoimmaksi lenkiksi osoittautuu yllättäen sitä rytmittävä toiminta. Poissa on sarjalle ominainen vuoropohjaisuus, sillä taistelu kiteytyy hyökkäysnapin puolirytmikkääseen rämpyttämiseen. Kaavamaiset pomotaistot tuovat mättöön vaihtelua katapulttien ja räjähteiden kaltaisin erikoisasein, mutta ne ovat pohjimmiltaan lähinnä työläitä ja pitkäpiimäisiä.

Kaikeksi onneksi vihulaiset eivät vaivaa pelin vapaata rakentelutilaa, jolla sen valmiiksi kymmenien tuntien mittaista elinkaarta pidennetään loogisimmalla mahdollisella tavalla. Tarinan läpi koluaminen on kuitenkin suositeltavaa ennen vihreämmille laitumille rynnimistä, sillä se avaa alueita ja toimintoja myös vapaapelin puolella.

Vaikka Buildersin konsepti on paperilla pahimmillaan pelottava ja parhaimmillaankin useaan kertaan nähty, se toimii. Perusmekaniikkansa viimeistä piirua myöten toiselta teokselta lainaavaa Buildersia ei tahtoisi periaatteesta palkita korkein pistein, mutta on mahdotonta kieltää sen olevan erittäin viihdyttävä tapaus. Ollaanpa rehellisiä: mitä muutakaan voisi sen kaltaiselta peliltä pyytää?

8/10

Dragon Quest Builders on hämmentävän hyvä Minecraft-kopio, jonka voisi kuvitella ansaitsevan huomattavasti huonomman arvosanan.

Johanna Puustinen

8/10
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretRakentelu, Toiminta
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa