Siellä missä aurinko ei paista

Miksi pelin nimi on Daylight, jos päivä ei paista siinä sekuntiakaan? Onko tässä kyse ”siitä puhe mistä puute” -periaatteesta?

Slendermanin ja siitä syntyneiden ilmais- ja halpispelien vanavedessä niskakarvoja kutittelee monenlaista hiihtäjää. Yksi niistä on useampia unohdettuja pelejä kyhännyt Zombie Studios, joka hankki Daylight-peliin avukseen ihka aidon pelijulkkiksen. Kässärin vääntänyt Jessica Chobot aloitti uransa PSP-käsikonsolia kirjaimellisesti nuolevana IGN-avustajana, joka ryhtyi sittemmin Mass Effect 3:n avaruusreportteriksi ja ihan aidoksi tv-juontajaksi. Toisin kuin jotkut haluaisivat varmasti kuulla, Chobot ei Daylightia kaada – muttei pelastakaan.

 

Daylight on hylättyyn mielisairaalaan sijoittuva kauhupeli, jolla on epäonni tulla suoraan verratuksi selkeästi parempaan Outlastiin. Koukkuina ovat valon käyttö ja satunnaiskentät. Vihreät kemikaalitikut valaisevat maisemia ja paljastavat salaisuuksia, ja ärtsymmät hätäraketit ajavat aaveet tiehensä. Toimintaa sisältävissä kentissä on satunnaisesti vaihtuvat pohjapiirustukset, joten periaatteessa tämän voisi kauhistella useampaan kertaan.

Mikään ei kuitenkaan toimi aivan niin kuin pitäisi. Lyhyt ja tylsähkö peli ei houkuttele toiseen läpipeluuseen, sillä käytävät ja huoneet eivät erotu toisistaan edes ensimmäisellä yrittämällä. Kentät noudattavat ärsyttävän mekaanista kaavaa. Ensin on löydettävä puoli tusinaa paperilappua, minkä jälkeen maaginen avain ilmestyy. Sitten juostaan ovelle ja uuteen kenttään. UE4-pelimoottoria käyttävä peli vaatii käsittämättömän paljon konetehoja, uudehkon näytönohjaimen ja viimeisimmän DirectX 11:n, eikä se silti näytä miltään lukuun ottamatta viimeistä kenttää, jossa päästään ulkoilemaan.

Perusvalona toimivaan älypuhelimeen höpisee vähän väliä kilahtanut tohtori, jolla on aforismikirjan verran höperöä sanottavaa, mutta ukon pölinät valuvat pian toisesta korvasta ulos. Äänimaailma on muuten toimivan ahdistava, mutta sitäkin voisi vähän hillitä. Kummitusten kirkuna heiluttaa tärykalvoja vähän väliä, joten kuulokkeita suosivien kauhupelaajien hermojakin nyppii. Päähahmo Sarah kertoo itsestäänselvyyksiä: ”On täällä aivan saamarin pimeää.” No, niinpä on.

Puolihintaisenakaan Daylight ei tee kummoista vaikutusta, sillä niin moni ilmainen pelottelu tekee kaiken paremmin.

4/10
KehittäjäZombie Studios
PeligenretKauhu
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa