Pelottomat hirviönmetsästäjät

Dauntless peittele sitä, että se on paljon velkaa Monster Hunter -pelisarjalle. Sen kehittäjät kehuvat pelanneensa esikuvasarjan pelejä yli 6 000 tunnin ajan. Niinpä tarkoituksena ei olekaan ollut kopioida häpeilemättä Capcomin megasuosittua pelisarjaa vaan tehdä siitä rakkaudella oma versio.

Olin ennakkoon valmis sivuttamaan koko Dauntlessin turhana, koska Monster Hunter World on jo olemassa. Onneksi kuitenkin annoin pelille tilaisuuden, sillä se on ansainnut paikkansa isoveljensä rinnalla.

Dauntless, Arvostelu

Dauntlessin ja Monster Hunterien välille voi vetää paljon yhtäläisyysmerkkejä. Tälläkin kertaa pelaajat ovat hirviönmetsästäjiä, jotka kerta toisensa jälkeen jättävät keskuspaikkana toimivan kaupungin turvan taakseen ja lähtevät murhaamaan rivitalon kokoisia hirviöitä maineen, kunnian ja otusten ruumiinosien toivossa. Kun hirviö sitten on kaadettu, palataan takaisin kaupunkiin ja muutetaan hirviön ruho uusiksi varusteiksi ja aseiksi, joiden avulla voi lähteä vähän vaikeampien saaliiden perään.

Vaihtoehtona rönsyilevälle ja monimutkaiselle Monster Hunter Worldille ilmaispelattava Dauntless tarjoilee virtaviivaisemman pelikokemuksen. Siinä ei ole avointa maailmaa, vaan kaupat ja valmistuspisteet sisältävässä kaupungissa valitaan, mitä hirviötä tai hirviöluokkaa haluaisi metsästää. Sen jälkeen peli etsii mukaan yhdestä kolmeen kaveria ja heittää sitten tiimin suurikokoiselle mutta suljetulle areenalle taistelemaan hirviötä vastaan. Kun joko ryhmä tai hirviö on kumossa, palataan takaisin kaupunkiin laskemaan aarteet ja suunnittelemaan jatkoa.

Dauntless on muillakin tavoilla tiivistetympi pelikokemus, sillä esimerkiksi aseita ei voi teroittaa. Jotkut varmasti kaipaavat Monster Hunter Worldin hämmentävää monipuolisuutta, mutta sen mukana tulee myös aimo annos monimutkaisuutta. Välittömämpänä pelikokemuksena Dauntlessiin on helppo tarttua, kun on puolisen tuntia aikaa jahdata hirviöitä, mutta kyllä sen parissa palaa helposti koko ilta ja puoli yötäkin.

Dauntless, Arvostelu

Monster Hunter -kopioissa tärkeintä on se, miten kivaa hirviöitä vastaan on taistella. Dauntlessissa tämä pääasia on saatu viimeisen päälle kohdalleen. Hirviöt ja varusteet on jaettu elementaalityyppeihin, joiden välillä vallitsee klassinen kivi–paperi–sakset-asetelma. Jäähirviötä vastaan kannattaa varustautua jäävahingolta suojaaviin varusteisiin ja tulivahinkoa tekevällä aseella.

Ensisilmäyksellä vain kuusi erilaista asetyyppiä vaikuttaa aika vähältä, mutta tyyppien sisältä löytyy paljon erilaisia asemalleja, joista jokainen tarjoaa omia bonuksiaan. Yksi tulikeihäs voi esimerkiksi antaa bonusvahinkoa onnistuneen väistön jälkeen tehtäviin hyökkäyksiin ja toinen tehdä mojovasti bonusvahinkoa joka kuudennella iskulla. Aseita ja varusteita voi lisäksi kustomoida monipuolisesti.

Kaikki kuusi asetyyppiä ovat hauskoja ja tarjoavat todella erilaisia pelityylejä. Itse tykästyin keihäisiin, sillä vahinkoa tehdessään ne lataavat mittaria, jonka voi sitten tyhjentää keihäästä ammuttaviksi ohjuksiksi. Minua miellytti myös valtava leka, jonka räjähdyspanoksilla voi buffata omia iskuja tai tehdä korkeita hyppyjä välimatkan kutistamiseksi tai osumien väistämiseksi.

Erilaiset asetyypit avaavat myös synergian siltoja. Hirviön päähän lekalla tehtävät iskut voivat tainnuttaa otuksen tai irrottaa sen panssarilevyjä. Keihäät taas tekevät haavoja, jotka ajan myötä ottavat enemmän ja enemmän vahinkoa vastaan sekä voivat rampauttaa ruumiinosia.

Dauntless, Arvostelu

Oli asetyyppi mikä tahansa, pelaaminen on viihdyttävää ja haastavaa. Taistelu hirviöitä vastaan on vaikeaa mutta reilua. Hirviöt tekevät omilla iskuillaan aivan järkyttävästi vahinkoa, mutta ne myös varoittavat tulevista hyökkäyksistä ennakkoon erilaisilla eleillä ja animaatioilla. Eri hirviöt käyttäytyvät myös hyvin eri tavoin, mikä vaatii erilaisia lähestymistapoja. Nopeasti liikkuvia hirviöitä vastaan vastaiskuihin tulee harvoin tilaisuuksia, kun taas hitaita tankkeja saa moukaroida enemmän.

Vaikeustasoa nostaa se, että peli lukitsee pelaajan hyökkäysanimaatioihin. Siksi pidemmän iskusarjan aloittamisessa saa olla todella tarkkana, sillä sen aikana väistäminen on vaikeaa tai mahdotonta. Tämäkin on osa haastetta: hirviöiden käyttäytymistä tarkkailemalla oppii, milloin voi olla aggressiivisempi ja milloin varovaisempi.

Näin muodostuu systeemi, jossa voittoa ei hankita kovilla varusteilla vaan opettelemalla. Takki auki pelaamalla saa vain turpaansa, vaikka varusteet olisivat miten kovaa tasoa. Tie voittoon kulkee opettelemalla kunkin hirviön tyyli ja animaatiot sekä toteuttamalla sen vaatima strategia taidokkaasti. Kaadettu hirviö tuntuu aina todelliselta voitolta.

Dauntless, Arvostelu

Koukuttavan hirviöjahdin päälle on rakennettu kattava metapeli. Kaupungista saa runsaasti tehtäviä, joissa esimerkiksi pitää kerätä hirviöiltä tiettyjä ainesosia, tappaa niitä tietyillä asetyypeillä tai valmistaa tiettyjä varusteita. Myös kausittain vaihtuvissa taistelupasseissa on omia pienempiä tavoitteitaan, kuten hirviön hyökkäysten väistely määritetyin tavoin.

Nämä tehtävät toimivat mainioina ohjaajina ja antavat pelille suuntaa, mikä on hyvä juttu näin vapaamuotoisessa pelissä. Ne tuovat myös sisältöä ja antavat pitkäaikaisempia tavoitteita, jolloin peli pysyy mielenkiintoisena.

Dauntlessin peruspeli onkin nyt erinomaisessa kunnossa. Se on kohtalaisen helposti lähestyttävä ja sieppasi minut todella tehokkaasti otteeseensa. Toukokuussa ilmestynyt peli saa vielä paljon päivityksiä, joita se kieltämättä myös kaipaa. Esimerkiksi erilaisia varustesettejä ei pysty tallentamaan, mikä on vähän penseää pelissä, jossa suunnilleen jokainen hirviö vaatii omanlaisensa lähestymistavan.

Nämä ovat kuitenkin vain pieniä naputuksen aiheita, sillä itse jäin totaalisesti koukkuun siinä määrin, että tästä pitäen valintani hirviönmetsästykseen on Dauntless. Se johtuu osittain uutuudenviehätyksestä mutta samalla myös siitä, että peli on oikeasti pahuksen hyvä.

8/10
KehittäjäPhoenix Labs
JulkaisijaEpic Games
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa