Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strikesta legendaarisempaa nettiräimettä saa hakea. Vaikka nykyään moni peli on ajanut sen ohi suosiossa, vuonna 1999 Valven Half-Life-peliin modina julkaistu verkkosota oli aikanaan suurista suurin.

7.9.2012 09:03

Tekijä: Hidden Path Entertainment
Julkaisija: Valve Corporation
Myynnissä: nyt
Pelikoneet: 360 (testattu), Mac, PC, PS3
Moninpeli: Kyllä
Samalla koneella: Ei
Verkossa: 2–10

Terrorists win!

Counter-Strikesta legendaarisempaa nettiräimettä saa hakea. Vaikka nykyään moni peli on ajanut sen ohi suosiossa, vuonna 1999 Valven Half-Life-peliin modina julkaistu verkkosota oli aikanaan suurista suurin. Siitä on kiittäminen sitä, että vuosikymmenen ajan kaikissa nettipeleissä terroristit ja poliisit ammuskelivat toisiaan. Se loi pc:llä samanlaiset pelaajastereotyypit kuin Halo Xboxilla. Kaikki ovat sitä pelanneet. Ja kaikilla on siitä vahva mielipide.

Tähän saakka konsolimiehet ovat kuitenkin välttyneet tältä kaikelta, sillä pelin vuonna 2003 julkaistu Xbox-versio oli luokaton, enkä suostu ilman notaarin allekirjoittamaa todistusta uskomaan, että kukaan edes ikinä pelasi sitä. Entä miten käy nyt, kun konsolimiehetkin saavat sen ihan oikean Counter-Striken?

Terot ja anterot

Counter-Strike on todellakin legendaarisista räiskinnöistä legendaarisin. Viisi terroristia (teroa) ja antiterroristia (anteroa) ottaa yhteen pommien ja panttivankien tiimoilta toinen toistaan värikkäämmissä ympäristöissä. Suorita tavoite tai tapa koko vastustajan tiimi – siinä pelin koko idea. Erikoisuutena aseet pitää ostaa joka kierroksen alussa edellisrundilla tienaamillaan rahoilla, mutta muuten meininki on tuttua kymmenistä samanlaisista peleistä. Ja siis todellakin tuttua.

Alkuperäisen pelin veteraanina hieroin oikeasti ensin silmiäni, sen verran vahvat déjà vut sain. Kartat, aseet, tuntuma joka puolelle pupuhyppivine terroristeineen ja äänichatissa haxeista whineävine teineineen… Olinko joutunut aikapyörteen kautta vuoteen 1999? Koska vyötäröni on yhä laaja ja hiukseni harvat, selvästikään en. Joten on todettava, että Valve ei ole todellakaan lähtenyt keksimään pyörää uudelleen.

On mukana toki vähän uuttakin: uusia karttoja sekä uusi pelitila, jossa kaikki aloittavat peruspistoolilla ja saavat tapoista parempia aseita, ja niin edelleen. Mutta yleistuntuma on sanalla sanoen klassinen. Sehän on toki pelin ystävien kannalta hyvä asia, sillä nykyinen kaava on pitänyt heitä pihdeissään 12 vuotta.

Toisaalta samalla tuskin monikaan upouusi peluri innostuu kamalasti pelistä, varsinkaan kun tuttuuden takia ne peliä 12 vuotta pelanneet ownaavat jo nyyppiä 100–0. Pelinhakutoiminnon pitäisi auttaa, mutta ainakaan vielä se ei toimi. Ottakaa siis kavereita mukaan, ettei tarvitse yksin ottaa bottien kanssa turpaan, kuten minulle usein kävi.

Kömpelö konsoliversio

Olipa ”Kynärin” sisällöstä mitä mieltä tahansa, yhdestä asiasta voimme kaikki olla samaa mieltä: peli kannattaa pelata pc:llä. Käännöstiimi on yrittänyt parhaansa, mutta konsoliversiossa on ongelmansa.

Itse en koko testijakson aikana päässyt yli siitä, että Counter-Strike ei vain tunnu ohjaimella yhtä hyvältä kuin hiirellä. Ohjaus tuntui säädöistä huolimatta liian kiikkerältä ja tasapaino on ihan vinksallaan, kun hiiren tarkkuutta varten tuunatut aseet toimivat aivan eri tavalla peukkuohjaimilla.

Testissä ollut 360-versio kärsi myös yllättävästä ja ikävästä lagista. Pelaajat warppailevat vähän väliä pitkin maita ja mantuja, ja useasti kuvittelin tyhjentäneeni lippaallisen jonkun rintaan, mutta kuoltuani näinkin tämän olevan täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Ja siinä meneekin ykkösellä suuri osa pelihaluista.

Niinpä olemmekin vähän ikävässä välikädessä. Periaatteessa sisältö on kunnossa ja pelattavuuskin tuntuu toimivan, mutta konsoliversiot olisivat kaivanneet lisätuunausta. Enkä myöskään löisi vetoa päivitysten puolesta, sillä vaikka Valven pelien pc-versiot saavatkin niitä harva se päivä, konsoliversiot ovat jääneet perinteisesti rapakuntoon.

Jos kotoa löytyy pelin pyörittämiseen pystyvä tietokone – eikä siihen paljoa tarvita – ei konsoliversiota kannata realistisesti edes harkita. Jos taas ei, saahan näinkin ainakin hieman vesitetyn Counter-Strike-kokemuksen.

PS3-miehet, huomio

PlayStation 3 -version erikoisuutena peli tukee mahdollisuutta pelata näppäimistöllä ja hiirellä. Tämä ominaisuus nostaa sen heti pari askelta lähemmäs pc-vastaavaa, mutta lagi ja vaisut päivitysnäkymät ovat myös PlayStation 3 -version riippakivinä. Silti, kiva idea!

6/10
Lisää luettavaa