Commandos 2 – HD Remaster

Heppoinen teräväpiirtopäivitys, joka tuo vähäsen uutta kiiltoa auttamattomasti vanhentuneen pelin pintaan.

2.4.2020 07:01

Sotaa käyttöliittymän kanssa

Commandos-pelisarjalla on erityinen paikka pelimuistoissani. Vaikka espanjalaisen Pyro Studiosin kehittämä tosiaikataktikointi nousee harvoin esille peliklassikoista keskusteltaessa, ovat etenkin sotaelokuvista ammentavat ensimmäiset osat edelleen omaleimaista pelihistoriaa. Nyt lähes parikymmenvuotias Commandos 2: Men of Courage on päässyt remasterointikäsittelyyn, mutta miten naksutteluklassikko mahtaa toimia nykypäivänä?

Pienen Yippee Entertainment -brittistudion työstämä remasterointi on uskollinen alkuperäiselle pelille. Commandos 2 – HD Remaster tarjoaa siis stereotyypeistä inspiraationsa saaneiden kommandojen toimintaa vihollislinjojen takana. Tehtävät vievät kirjavan sankarijoukon hiiviskelemään ja puukottelemaan natseja ja natsinmielisiä läpi toisen maailmansodan Ranskasta Kwai-joelle ja takaisin.

Pelaajan ohjastamilla kommandojoukoilla on käytössään iso joukko kykyjä ja työkaluja vihollisten naruttamiseen. Kaikki kommandot pystyvät pääasiassa käyttämään sujuvasti vihollisilta lainattuja aseita, mutta enimmäkseen tehtävät pyritään suorittamaan hiippailemalla ja sitä tukevia kykyjä käyttäen. Sukeltaja kykenee esimerkiksi tappamaan viholliset hiljaa heittoveitsellään ja vakooja harhauttamaan vartijoita viholliseksi pukeutuneena.

Commandos 2 - HD Remaster 1

HD-päivityksessä Commandos 2 on saanut lähinnä uutta kiiltoa pintaan. Peli tukee nyt teräväpiirtoresoluutioita, ja parinkymmenen vuoden takaiset 3D-mallit on päivitetty hieman tarkempiin versioihin. Kuvakulmaa voi nyt lähentää tai loitontaa hiiren rullaa käyttämällä, mikä helpottaa kentän yksityiskohtien penkomista. Kuvakulma on kuitenkin edelleen lukittu isometriseen vinkkeliin, jota voi käännellä 90 asteen kulmissa. Ratkaisu on ymmärrettävä 2D-grafiikalla toteutettujen kenttien osalta, mutta 3D-malleilla esitettävät sisätilat ovat usein niin ahtaita, että tihrustamisen tuottama tuska olisi viimein kaivannut helpotusta vapaasti käänneltävästä kamerasta.

Commandos 2 -remasteroinnin ongelmat kiteytyvätkin juuri alkuperälleen uskolliseen toteutukseen. 20 vuotta sitten pelkistetty käyttöliittymä menetteli jo resoluution asettamien tilavaatimusten takia, mutta loputtomiin näppäinkomentoihin perustuva pelaaminen tuntuu nykypäivänä lähinnä traumaattiselta. Muutamat keskeiset komennot iskostuvat selkärankaan muutaman tehtävän jälkeen, mutta sormi menee välittömästi suuhun, jos vastaan tulee mitään vähänkään erikoisempaa. Lukitut kamerakulmat taas kätkevät taakseen usein varsin keskeisiä elementtejä, ja sisätiloihin sijoittuvilla käytävillä voi vain arvailla, mitä on tekemässä ja mitä vastaan tulee.

Pelin mekanismit ovat myös äärimmäisen arvaamattomia. Usein vartijan voi huoletta tappaa ja kantaa pois vihollisten katseiden alla, mutta toisinaan pienikin vilahdus johtaa hälytykseen. Kokonaisen rakennuksen räjäyttäminen taas saattaa jäädä kokonaan noteeraamatta vieressä seisovilta vartijoilta, vaikka toisessa tehtävässä syrjäisen tykin tuhoaminen aiheuttaa välittömän hälytyksen. Koska tekojen seuraukset ovat niin epävarmoja, peliä on pakko pelata erehdyksen kautta ja tallennella tiuhaan.

Commandos 2 - HD Remaster 4

Ei Commandos 2 – HD Remaster ihan kelvoton teräväpiirtopäivitys ole, vaikka se jättääkin paljon toivomisen varaa. Pelimukavuutta parantavat uudistukset vain loistavat poissaolollaan, ja mukana on yksiselitteisesti liikaa pieniä mokia, kuten rikkinäisiä tekstuureja ja kirjoitusvirheitä. Pelin ongelmat ovat kuitenkin niin perustavaa laatua, että pelkkä visuaalinen päivitys ei riitä tekemään siitä kelvollista pelikokemusta enää 2020-luvulla.

3/10
JulkaisijaKalypso Games
Peligenrethiiviskely
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa