Chocobo GP -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun numerossa 232. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Rahalla saa ja pääsee

Alkuperäisellä PlayStationilla nähty Chocobo Racing ei ollut ilmestyessään erityinen maailmanvalloittaja, mutta sen jatkaminen uudella osalla käy silti järkeen vielä 20 vuotta myöhemmin. Final Fantasyn suloiset maskottihahmot suorastaan kerjäävät omaa söpöä mikroautoiluaan.

Edeltäjänsä tavoin peli on Mario Kartilta runsaasti mallia ottava arcadeajelu. Värikylläisillä radoilla kiihdytetään menemään hyödyntäen driftaamisen kautta kerrytettävää turboa ja aseita. Hieman omaa persoonallisuutta lisätään hahmokohtaisilla erikoistaidoilla. Myös aseista on tarjolla useampia eri voimatasoja Final Fantasy -pelien klassista taikajärjestelmää peilaten.

Ajomalli on pätevä, ja varsinkin vauhdikkaammassa Master-luokassa kisaamiseen saadaan parhaimmillaan hyvää tekemisen tunnetta. Eniten kitkaa syntyy lyhimpien ratojen ja aseiden välille, sillä yksittäinen isku hanuriin voi turhauttavan helposti pilata kokonaisen kisan. Ratasuunnittelu on muuten kelvollista joskaan ei erityisen ikimuistoista. Eri kisakohteet jäävät paikoin mieleen lähinnä musiikin ja muiden viittausten ansiosta, jos Final Fantasy -pelit ovat entuudestaan tuttuja.

 

Pelitiloista iso osa on genressä tuttua kauraa. Tarjolla on muun muassa cup-ajelua, aika-ajoja ja custom- kisoja. Höttöisellä juonella varustettu tarinatila auttaa tutustumaan kömpelösti pelin perusteisiin parin tunnin ajan. Sen kautta avataan myös iso osa perussisällöstä, kuten kuskeista ja radoista, joiden kuvittelisi olevan jo alusta alkaen käytettävissä.

Selvästi kiinnostavin osa Chocobo GP:tä on sen nimikkotila. Se kerää kerrallaan yhteen maksimissaan 64 kilpailijaa, joiden joukosta voittajat erotellaan yksinkertaisen turnausjärjestelmän voimin. Tila on yllättävän sujuva suurehkoihin pelaajamääriin nähden, sillä lyhyessä ajassa pääsee kaahaamaan nopeasti kisasta toiseen. Valitettavasti kilpailu käy vauhdilla myös monotonisen tuntuiseksi, eikä asiaa auta pelin bisnesmalli.

Suurimpina houkuttimina Chocobo GP -tilan peluuseen toimivat nimittäin kausittaiset palkintopassit, minkä johdosta esimerkiksi lisäkuskien ja kosmeettisten esineiden hankkiminen tuntuu jo varhain kylmältä grindaamiselta. Square on tehnyt vieläpä keljun tempun ujuttamalla Cloudin ja Squallin kaltaiset suosikkihahmot osaksi kyseistä vääntöprosessia. Pakkaa sekoitetaan lisäksi useilla virtuaalisilla valuutoilla, jotka ovat mukana puhtaasti pitkittämässä keinotekoisesti sisällön avaamista – ja houkuttelemassa näin ylimääräisen rahan käyttöön.

Julkaisija on luvannut kuunnella palautetta järjestelmästä. Tässä vaiheessa pelin elinkaarta luvassa lienee kuitenkin enemmän hienosäätöä kuin kokonaisuuden suurempaa remontointia.

Pelillisiltä ansioiltaan Chocobo GP on täysin pätevää arcadeajelua muutamilla mukavilla Final Fantasy -mausteilla. Juuri tästä syystä ajotoimintaa ympäröivät puitteet harmittavat kuitenkin erityisen paljon. Jo käynnistyshetkellään peli ajaa pelaajansa miettimään rahaa – ei rentoa kaahaamista, jonka takia se ostetaan.

5/10
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretAjopeli
JulkaisualustatNintendo Switch
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa