Chicory: A Colorful Tale -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 230. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Maalaa maailmasi

Chicory: A Colorful Tale on omalaatuinen pulmapeli, joka maalailee piirrosmaisemien lisäksi hyvin perustavaa laatua olevia pohdintoja maailmasta. Indiekehittäjä Greg Lobanov on onnistunut vangitsemaan 2D-maailmaansa oleellisen värityskirjaestetiikan ja kutomaan hienon tarinajatkumon kentästä toiseen kuljettaessa.

Amerikankanadalainen Lobanov tuli alun perin tunnetuksi niin ikään värikkäästä Wandersong-musiikkipulmailusta. Kickstarter-kampanjassa aluksi Drawdog-nimisenä paljastettu Chicory on Wandersongin tapaan luotu GameMaker Studio -pelimoottoria käyttäen. Moottoria ja mekaniikkaa oleellisempi elementti on kuitenkin tarinankerronnallinen painotus, joka ei taida jättää ketään pakkasen puolelle.

Chicory eli sikuri on karheakarvainen rohdoskasvi, jonka hennon vaaleansinisen kukan voi nähdä kurottelemassa kesäaurinkoon pelloilla ja rautateiden varrella. Pelissä Chicoryksi on nimetty kateissa oleva suurtaiteilija, jonka yhtäkkinen häipyminen vei mukanaan värit koko maailmasta. Pelaajan on ryhdyttävä tuumasta toimeen ja pelastettava tilanne värittämällä kaikki uusiksi.

Pelimekaniikka on valloittavan omalaatuinen, sillä kaikki toiminta perustuu satumaisten maalausvoimien käyttöön. Sekä kekseliäästi rakennetut pulmat että uusien ystävien kohtaamiset vaativat kaikki ruudulla leijuvan maalisudin heiluttelua. Saman tekniikan toistuminen läpi pelin ei haittaa lainkaan, sillä tarinan vivahteet tuovat siihen tarpeeksi vaihtelua.

Chicory: A Colorful Tale -arvostelu

Chicory tarjoilee realistista mutta syleilevän empaattista näkökulmaa meitä monia askarruttaviin kysymyksiin omanarvontunnosta seksuaalisuuteen ja surun käsittelystä identiteetin kanssa kamppailuun. Lapsuuslauantaiden piirrettyjen ihanan huoletonta keveyttä henkivää seikkailua on oikeasti ilo pelata. Pelaaja pusketaan kuitenkin nopeasti syvään päätyyn erilaisten elämänpohdintojen edessä. Millainen on oikea taiteilija, ja miksi maailma on joskus niin epäoikeudenmukainen?

Eniten Chicoryssa yllättääkin sen ydinviestin pysäyttävä syvyys. 90-luvun lopun värityskirjoja muistuttavan tyylin riemukkuuteen sekoittuvat vakavat pohdinnat oman identiteetin häilyvyydestä, ja dialogi sukeltaa itsensä kyseenalaistamisen suohon, joka on enemmän tai vähemmän tuttu jokaiselle. Pelin edetessä huomaa ikään kuin yllättäen olevansa perustavanlaatuisten kysymysten äärellä. Tämä huomio ei kuitenkaan tunnu lainkaan häiritsevältä, päinvastoin. Turvallisen salliva maailma antaa pysähtyä pohdiskelemaan omaa itseään – ja jopa työelämää sekä sen todellisia merkityksiä.

Peli tarttuu monille tuttuun huijarisyndrooman käsitteeseen napakasti kaksin käsin. Joka siveltimen vedolla on todistettava itselleen oma arvonsa ja se, että yksinkertaisesti riittää sellaisena kuin on. Arkipäiväisyyksien arvostaminen ja hienous nousevat merkittävään asemaan värien levitessä takaisin harmaaseen maailmaan. Mikä riittää hyvään elämään? Mikä onkaan oikeasti arvokasta?

Chicory: A Colorful Tale -arvostelu

Tematiikan ja maanläheisyyden lisäksi Chicoryn ehdoton valtti on äänisuunnittelu. Siveltimenvetojen äänet ja kepeästä täyteläiseen vaihtuva musiikki rakentavat tunnelmaa käsinkosketeltavasti. Lena Rainen sävellykset sekä Night in the Woodsin ja Untitled Goose Gamen äänisuunnittelija Em Halberstadtin luoma äänikirjo auttavat virittäytymään taajuudelle, jossa pohdiskelu ja itsensä kehittäminen tapahtuvat armollisesti pelaamisen lomassa.

Mukana on myös hauska ja tervehenkinen paikallinen moninpelitila. Kun toinen pelaaja liittyy seikkailuun, ilmestyy ruudulle yhdessä hallittava sivellin. Molemmat pelaajat voivat maalata sydämensä kyllyydestä, mutta toiminnan ohjailusta määrää vain toinen osapuoli.

Chicory: A Colorful Tale on kerrassaan ihastuttava muttei mitenkään ällömakea matka tärkeisiin teemoihin. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus, luomisen tuska sekä mielenterveyden ja identiteetin kanssa kamppailu nostetaan esille nautinnollisen pelimekaniikan kannattelemana. Vesiväriteosmainen ulkoasu johtaa helposti harhaan, mutta Lobanov on todellakin luonut jotain lempeän syvämietteistä. Ovelan kauniilla tavallaan Chicory kannustaa pelaajaa olemaan paras versio itsestään. Se on yksi indiepelien suloisimmista helmistä, jota soisi kaikkien kokeilevan, vaikka ensivaikutelma hieman epäilyttäisi.

8/10
JulkaisijaFinji
Peligenretpulmapeli, Seikkailu
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa