Mennään bussilla

Bussikuskien arkeen ja liikenneyrittämisen satumaiselle alkutaipaleelle sukeltava Bus Simulator 18 tarjoaa rautaisannoksen erilaisia joukkoliikennevälineitä ajettavaksi ja melko uskottavan länsimaalaisen kaupunkiympäristön erilaisia reittejä varten.

Myönnetään suoraan, etten ole simulaattorifanaatikko mutten myöskään karsasta erikoisempia simulaattoreita, jos simulaatio on teknisesti vankalla pohjalla. En myöskään omista erikoisempia simulaattoriohjaimia, joten pelasin testiversiota hiirellä ja näppäimistöllä.

Bussikuskin työn simulointi olikin bussissa aiemmin vain kyydissä olleelle peliarvioijalle haastavaa puuhaa. Valtavan laatikkomaisen menopelin turvallisen ohjastamisen ohella pitää huomioida yllättävän paljon matkustajien tarpeita ja ennen kaikkea sitä, miten kaupungilta saa kiristettyä mahdollisimman suuret palkkiot julkisen liikenteen ylläpitämisestä. Ja minä kun luulin, että bussikuskien homma on harmaata puurtamista, jossa bussien patterit jätetään kiusalla täydelle teholle myös kesäisin.

Lähtökohdiltaan Bus Simulator 18 on selkeä. Ensiksi luodaan oma kuljettaja, jolla liikutaan pelimaailmassa ketterästi kulloisenkin ajossa olevan linja-auton ohjaamoon. Lyhyen opettelutehtävän aikana opetellaan bussilla kääntymistä, pysäkeille ajoa ja erilaisten asiakaskohtaamisten hoitamista aina erikoismatkustajien huomioinnista lipunmyyntiin.

Rahastaminen on yllättäen hauskaa puuhaa ja
ennen kaikkea vaihtelua ajelun lomassa.

Opettelun jälkeen pelaaja usutetaan luomaan uusia reittejä kaupungin kaduille, joilla käytettävissä olevat pysäkkivälit laajenevat eri reittejä ja niihin liittyviä juonellisia tehtäviä suorittamalla. Samalla tienataan rahaa, jonka voi käyttää uusiin busseihin ja niiden koristeluun.

Visuaalisesti peli on hieman vanhahtava, vaikka taustalla hyrisee kyvykäs Unreal Engine 4. Bussit ovat itsessään komeita laitteita ja taatusti uskollisia esikuvilleen, mutta käytännössä mikään muusta ruudulla liikkuvasta ei hivele silmiä. Ohjaamon säätimien ja nappuloiden kirjo toimii mahtavasti, eikä bussien ohjastamisessa ollut moittimista.

Peli on mukana tulleen aineiston mukaan yhteensopiva useimpien simulaattoriohjainten kanssa. Busseja voi ohjastaa käyttämäni yksinkertaisen ohjaustavan lisäksi myös varsinaisessa simulaatiotilassa, joka on tarkoitettu ratein ja polkimin varustautuneelle pelaajalle.

Immersion kannalta ongelmia tuottivat asiakkaiden hahmomallien ja muiden kulkuneuvojen todella karu toteutus. Ajoittain hihittelyä aiheutui liikenteessä liikkuvan tekoälyn itsetuhoisesta ajotavasta. Pienet yksityiskohdat, kuten tievaurioiden väistely, hidasteet, rullatuoliasiakkaiden auttaminen bussiin rampin avulla ja ohi ajavien autojen sisältä kumiseva musiikki, puolestaan nostivat tunnelmaa silloin, kun tekoäly ei aiheuttanut harmaita hiuksia liikenteessä.

Tätä kirjoitettaessa pelin julkaisuun on vielä jotain päiviä, ja kehittäjä Stillalive Studios on luvannut korjata tekoälyn ongelmat sekä ajoittaiset graafiset tutinat julkaisupäivään mennessä. Mikäli korjaukset toteutuvat, simulaatioiden ystävät voivat rauhassa lisätä arvosanaan pisteen.

Tarjolla olevien bussimallien joukosta löytyy
myös suomalaisille niin rakas haitaribussi.

Matkan hinta

Rahastaminen on yksi bussiliikennöinnin kulmakivistä, vaikkakin tulot lipunmyynnistä kalpenevat tehtävistä saatavien palkintojen rinnalla. Lipunmyynti alkaa sujua kuin automaattisesti ja ilman katsekontaktia matkustajiin, kuten kuuluu. Tämä tosin johtuu myös siitä, etteivät asiakkaat yleisesti sano muuta kuin ”Lippu, kiitos”. Onneksi peli itse kertoo tekstimuotoisesti oikean lipun ja vaihtorahan määrän, joita ei tarvitse valikoida sokkona kolmesta eri lipusta kestoineen.

7/10
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa