Batman: The Enemy Within – The Telltale Series, Episode 1: The Enigma

Telltalen interaktiivisten tarinoiden jatko ensimmäiselle Batman-pelille alkaa hyvin ja toimii myös omana kokonaisuutenaan.

6.10.2017 05:00

Vahva alku uudelle kaudelle

Telltalen Batman-peli oli piristävä näkemys vanhasta viittasankarista parillakin eri tavalla. Ensinnäkin se keskittyi seikkailupelinä myös Bruce Waynen ja hänen alter egonsa väliseen suhteeseen, siinä missä Wayne jää Batman-peleissä yleensä lepakon varjoon. Toisekseen Telltale otti enemmän vapauksia hahmoissa ja tarinassa ja loi aivan oman versionsa Lepakkomiehestä. Se toi tuoreita tuulahduksia ja näkemyksiä tyypillisesti varsin tiukan kaavan sisällä liikkuviin Batman-pelitarinoihin. Toki Lepakkomies on edelleen Lepakkomies, mutta esimerkiksi Brucen isän Thomas Waynen paljastuminen ensimmäisessä pelissä Gothamin vaikutusvaltaiseksi rikollispomoksi toi kokonaan uuden ulottuvuuden tarinaan. Sama linja näyttää jatkuvan myös kakkoskauden pelissä The Enemy Within, jonka ensimmäinen osa The Engima julkaistiin elokuun alussa.

Kakkososa alkaa Arvuuttajan paluulla. Perinteisesti tämä pakkomielteisen pellemäinen hahmo on Telltalen käsittelyssä muuttunut terävän älykkääksi, häikäilemättömäksi ja hieman sadistiseksi murhaajaksi, joka terrorisoi Gothamia ja haastaa Lepakkomiehen kuolettavaan koitokseen. Toinen uusi tuttavuus on USA:n hallituksen The Agency -organisaation yhtä häikäilemätön johtaja Amanda Waller, joka saapuu kaupunkiin Arvuuttajan perässä ja pyrkii ottamaan Lepakkomiehen hallintaansa. Tämä ei tietenkään oikein sovi Lepakkomiehen lähimmälle liittolaiselle eli komisario Gordonille. Myös Bruce Waynen vankilassa kohtaama, leveästi hymyilevä ja kalpeakasvoinen ”ystävä” John Doe palaa kuvioihin…

”Hyvä aloitus uudelle Batman-kaudelle. Se toimii itsenäisenä  kokonaisuutena Arvuuttajan ollessa tapahtumien keskiössä mutta  petaa samalla taitavasti myös tulevien jaksojen tapahtumia.”

”Hyvä aloitus uudelle Batman-kaudelle. Se toimii itsenäisenä  kokonaisuutena Arvuuttajan ollessa tapahtumien keskiössä mutta  petaa samalla taitavasti myös tulevien jaksojen tapahtumia.”

”Hyvä aloitus uudelle Batman-kaudelle. Se toimii itsenäisenä  kokonaisuutena Arvuuttajan ollessa tapahtumien keskiössä mutta  petaa samalla taitavasti myös tulevien jaksojen tapahtumia.”

Telltalen peleille tuttuun tapaa pelaaminen koostuu sarjasta keskusteluita, toimintakohtauksia ja tutkimispulmia. Näistä jälkimmäiset ovat ehdottomasti episodin heikoin lenkki, sillä ne ovat aivan liian helppoja ja yksinkertaisia. Toki Lepis on tunnetusti maailman taitavin etsivä, mutta jotain haastetta pitäisi jättää myös pelaajalle. Nyt koko homma on suoraviivaista asioiden yhdistelyä ilman sen suurempaa pähkäilyä. Toimintakohtaukset ovat edelleen sarja tosiaikaisia reaktiominipelejä, mutta niissä on riittävästi potkua ja vaihtoehtoja, jotta pelaaja tuntee olevansa Lepakkomiehen ohjaksissa.

Kokonaisuutena The Enigma on hyvä aloitus uudelle Batman-kaudelle. Se toimii itsenäisenä kokonaisuutena Arvuuttajan ollessa tapahtumien keskiössä mutta petaa samalla taitavasti myös tulevien jaksojen tapahtumia. Etenkin John Doe eli tuleva Jokeri (?) jää jaksosta mielenkiintoiseksi kysymysmerkiksi. Avausjaksona The Enigmassa tehtävien päätösten lopullisia tuloksia joutuu toki harmillisesti vielä odottamaan, sillä ne tullaan näkemään vasta tulevissa jaksoissa. Siksi ne eivät vielä tunnu niin vaikuttavilta, vaikka pari niistä varsin kiperiä onkin. Hyvää suunnittelua ja käsikirjoitusta tukevat pätevä ääninäyttely sekä tyylikäs ulkoasu.

Toinen episodi on onneksi luvassa jo lokakuun alussa, ja siinä Bruce Wayne sekä Lepakkomies kohtaavat Harley Quinnin. On kiinnostavaa nähdä, millaisen Telltalen versio tästä suositusta hahmosta oikein on.

7/10
KehittäjäTelltale Games
JulkaisijaTelltale Games
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa