Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Kaikkien aikojen roolipeliklassikko on sitä edelleen myös uusilla alustoilla, mutta teknisesti toteutus voisi olla toimivampi.

29.1.2013 13:32

Pyhäinhäväistys vai mestariteos?

Kun lähdetään parantelemaan sellaista peliklassikkoa kuin Baldur’s Gate, on syytä pitää varansa. Overhaul Gamesilla on tähän kuitenkin varaa, sillä suurin osa sen työntekijöistä on nimenomaan samaa väkeä, joka teki alkuperäisenkin. Tekijät halusivat tehdä pelistä alun perin täysiverisen teräväpiirtoisen uusioversion, mutta alkuperäisten taidetiedostojen kadottua joutuivat tyytymään niin sanottuun paranneltuun versioon. Miten Enchanced Edition sitten eroaa esimerkiksi jo pitkään saatavilla olleesta, nykykoneillakin toimivasta alkuperäisestä Baldur’s Gate -versiosta?

Enhanced Edition pyörii itse asiassa Baldur’s Gate II:n pelimoottorilla, ja mukana ovat myös kaikki sen pienet pelimekaniikan ja käytettävyyden muutokset, kuten myös uudet hahmoluokat. IOS-alustalla, jonka perusteella tämä arvostelu on tehty, peli vaatii vielä toistaiseksi iOS 6.0 -version, mutta vanhempia versioita tukeva päivitys on jo työn alla. Pelin grafiikan resoluutiota on nostettu ja mukana on tuki myös laajakuvalle, joten 12 vuoden ikä ei näy ihan niin pahasti kuin voisi olettaa. Tästä kuuluu kiitos myös pelin käsinmaalatuille taustoille, jotka näyttävät vieläkin hyviltä. Pelin alkuperäiset 3D-välianimaatiot on myös korvattu komeilla piirrosanimaatioilla, jotka olisivat ihan hyvin voineet olla mukana jo alkuperäisessä pelissä.

Varsinaista uutta ovat kolme uutta mahdollista ryhmänjäsentä: Rasaad-munkki, Dorn the Blackguard sekä Neera the Wild Mage. Jokaisen dialogi ja omat tehtävät on kirjoitettu hyvin, ja ne sulautuvat pelin vanhaan hahmokaartiin saumattomasti. Ainoana erona ne ovat paljon enemmän äänessä kuin alkuperäiset hahmot, mikä tietenkin nostaa ne esiin selkeämmin. Uutta pelattavaa tarjoaa myös The Black Pits, joka on kuitenkin emopelistä täysin erillinen seikkailu, jossa pelaajan ryhmä yrittää voittaa kahjon velhon järjestämän areenaturnauksen. Kyseessä on muutakin kuin taistelua, sillä turnaus sisältää tekemistä myös kilpailun ulkopuolella. On vain sääli, ettei sitä ole saatu upotettua osaksi emopeliä.

Pelinä Baldur’s Gate on muutoin ennallaan, mikä nykypäivänä tarkoittaa varsin monimutkaista pelijärjestelmää, kiitos pelin käyttämän Advanced Dungeons & Dragonsin toisen sääntöpainoksen. Se oli jo aikanaan huikean monimutkainen ja kömpelö sääntökokoelma, mutta silloin keskiverto pelaaja saattoi sentään tuntea sen kynä ja paperi -version. Tänä päivänä se on erittäin epätodennäköistä, ja jopa allekirjoittaneen kaltainen vanha roolipelinörtti on jo autuaasti unohtanut suurimman osan sääntöjärjestelmästä. Tätä varten apuun tehty lyhyt opetustehtävä ei riitä avaamaan sääntöjen saloja, mutta auttaa edes jonkinlaiseen alkuun.

Lisäksi Baldur’s Gate on myös todella vaikea. Sen armottomuus saa Dark Soulsin tuntumaan pyhäkoulun kevätretkeltä, etenkin alussa, kun pelihahmot ovat pitkään kirjaimellisesti nyrkillä tapettavia. Kun vastaasi tulee hamsterille puhuva sekopää, ota tämä ryhmääsi äläkä ikinä päästä pois – hänen kanssaan pelin taistelut helpottuvat edes vähän. Ja muista tallentaa usein, mieluiten parin minuutin välein.

Enhanced Edition on nimensä veroinen ja erinomainen mahdollisuus tutustua kaikkien aikojen legendaarisimpaan roolipeliin, jos alkuperäistä ei aikanaan päässyt kokemaan. Aika tai nostalgia eivät peitä sitä tosiasiaa, että etenkin käsikirjoituksellisesti kyseessä on pelien mestariteos, joka tempaisee nopeasti mukaansa, eikä päästä irti ennen lopputekstejä. Kaikista lisukkeista huolimatta ei silti voi sanoa, että sen hankkiminen olisi pc- tai Mac-pelaajille pakollista, sillä he ovat voineet pelata fanien itse korjaamaa ja parantelemaa halvempaa versiota jo vuosien ajan. Tablettiversio onkin Enchanced Editionin valttikortti.

Lisäksi on syytä varoittaa versiosta huolimatta pienistä bugeista sekä kaatuilusta ja hahmojen edelleen melko surkeasta reitinhausta, joka aiheuttaa harmia sekä taisteluissa että muussa liikkeessä. Tabletilla pelaaminen on muutoin sujuvaa, mutta raatojen rosvous sekä kartalta poistuminen ja ovien käyttö on kosketusruudulla ajoittain hankalaa, kun sormi ei osu juuri oikeaan pikseliin. On itsestä kiinni, kuinka paljon kaikki tämä pilaa omaa pelikokemusta.

8/10
KehittäjäOverhaul Games
JulkaisijaAtari
PeligenretRoolipeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa