Aivot On Hernekeittoa

Rakastan logiikkavetoisia pulmapelejä lähes yhtä paljon kuin vihaan niitä. Pelityypin suurin vetovoima piilee aina yksinkertaisissa mekaniikoissa, jotka nostavat pelaajan oman päättelykyvyn kaiken keskelle ja saavat näin onnistumisen tuntumaan henkilökohtaisemmalta saavutukselta. Onnistumiseen pääseminen tapahtuu monesti kuitenkin nöyrtymisen kautta, sillä kun vähänkään yksinkertaisen näköinen pulma ei ratkeakaan hetkessä, alkaa käsi hapuilla herkästi viinakaapin suuntaan.

Baba Is You on jälleen yksi tällainen peli. Sen pelaaminen horjuttaa jatkuvalla syötöllä uskoani omaan järjenjuoksuuni, mutta onnistumiset tuntuvat aina kaksin verroin makeammilta. Pelaaminen itsessään ei ole hankalaa, sillä pääasiallisesti pulmien ratkaiseminen on suuntanäppäimien yksittäisten naputtelujen varassa, eikä edes ulkoasu turhia kikkaile. Kaikki pulmatilanteissa oleellinen tieto tuodaan pelaajan eteen selvästi yhdellä ruudulla, joten ratkaistavaksi vain jää, miten annetuilla työkaluilla olisi tarkoitus päästä milloinkin maaliin asti.

Pelaaja.fi: Baba Is You -arvostelu

Uniikiksi peliksi Baba Is You nousee tavalla, jolla se käsittelee sääntöjä ja logiikkaansa. Jokainen pulma perustuu aina erilaisten esineiden ja asioiden kanssa vuorovaikuttamiseen, mutta ei ole olemassa mikään kiveen lyöty lakia siitä, miten nämä asiat toimivat. Jokaiseen kenttään peli ujuttaa arkisten objektien keskuuteen nimittäin myös yksittäisistä sanoista koostuvia sääntöpalikoita, joiden järjestely määrittelee, miten mikäkin pulma toimii. Esimerkiksi ”Rock Is Push” -yhdistelmä tarkoittaa, että pelialueen kiviä on mahdollista työntää, kun taas ”Wall Is Stop” tekee seinistä kiinteitä esteitä. Säännöt ovat omanlaisensa jokaisen pulman alussa, mutta lopulta maaliin päästessä ne ovat saattaneet muuttua pelaajan käsissä moneen otteeseen yllättävilläkin tavoilla.

Sääntöjen kanssa kikkailu aloitetaan yksinkertaisilla yhdistelmillä, mutta nopeasti eteen heitetään haasteita, jotka laittavat ajattelemaan pelitilanteita luovasta ja usein jopa epäpelimäisestä näkökulmasta. Pulmakenttien maalina normaalisti toimiva lippu ei esimerkiksi esiinny kaikissa kentissä, vaan voittotilanne täytyy rakentaa tuolloin itse muista käytössä olevista palasista. Uusien sääntöpalikoiden esittelyn myötä sääntömahdollisuudet myös kasvavat aina vain lennokkaammiksi, sillä kekseliäämmät pelaajat pystyvät vaikkapa räjäyttämään osan kentistä täyteen omia kloonejaan. Pidemmän päälle pelaaminen muistuttaakin kevyttä ohjelmointia, jossa jo pelkkien omien rajojen kokeileminen on oma hauska haasteensa.

Pelaaja.fi: Baba Is You -arvostelu

Nautin Baba Is Yousta ennen kaikkea näpertelypelinä. Sen haasteisiin on helppo turhautua, jos niitä päätyy tuijottamaan pidemmän aikaa kerralla, mutta pienissä erissä mieli pysyi virkeänä ja tuloksia syntyi ajan mittaan. Peli ei onneksi lukitse tekemään vain yhtä pulmaa kerrallaan, mutta jäin silti vielä toivomaan, että uusia kenttiä olisi voinut avata pyöriteltäväksi vapaammin. Sellaisenaankin Baba Is You on kuitenkin kiehtovaa aivojumppaa, joka jo ihan huvikseenkin rohkaisee ajattelemaan sen kuuluisan laatikon ulkopuolelta.

8/10
KehittäjäHempuli
JulkaisijaHempuli
PeligenretPulma
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu
Lisää luettavaa