Assassin’s Creed Liberation HD

Assassin’s Creed Liberation HD:ssa olisi hyvät ainekset täysiveriseen seikkailuun, mutta toteutus ei ihan riitä nautinnolliseen pelikokemukseen.

6.2.2014 14:34

New Orleansin soilla kuhisee

Assassin’s Creed Liberation HD tuo alun perin PlayStation Vitalle kehitetyn taskukokoisen seikkailupelin myös olohuonekonsoleille. Hiotun ulkoasun lisäksi teos lupaa valottaa pelin sankarittaren Aveline De Grandprén historiaa ja tarjoilla jokusen täysin uuden tehtävänkin.

Pelisarjan ensimmäinen naissankari osoittautuu mielenkiintoiseksi hahmoksi. Varakasta elämää 1700-luvun New Orleansissa viettävä Aveline on ranskalaisen kauppiaan ja afrikkalaisen orjanaisen tytär, jota työllistävät salamurhaajan velvollisuudet ja huoli orjien oloista. Kyseessä on myös ensimmäinen hahmo, joka ei ole minkään sortin sukua sarjan protagonistille Desmond Milesille. Asetelma on hyvin raikas, eikä pelissä nähdä esimerkiksi ollenkaan nykyaikaan sijoittuvia osuuksia.

Suoraviivaisessa ja kestoltaan melko vaatimattomassa teoksessa taskukonsolijuuret näkyvät selvästi. Tekstuurit ovat paikoin ihan nättejä, ja hyvänä hetkenä peli näyttää siltä, että se olisi kehitetty juuri tätä alustaa varten. Karu totuus kuitenkin paljastuu vähäisen kuorrutteen alta, ja esimerkiksi hahmot ovat todella kurjaa katseltavaa. Ohjaus toimii kelvollisesti, mutta etenkin taistelutilanteissa käskyt eivät tunnu osuvan ihan maaliin saakka. Tätä helpottamaan onkin luotu eräänlainen puoliautomaattinen mekaniikka, joka hidastaa taistelua, jotta pelaajan on mahdollista valita useampi miekaniskua tarvitseva kohde.
 

Pelin lyhyt kesto näyttää kyntensä itse tehtävissä, jotka rullaavat todella reipasta tahtia eteenpäin. Turhaa pitkittämistä tai ylimääräisiä suvantovaiheita ei Liberation HD:ssä juuri nähdä. Tarina vie Avelinen aina New Orleansin kaupungista ja suoalueilta Meksikoon ja New Yorkiin saakka, mutta alueet pysyvät kuitenkin melko lineaarisina, eivätkä erityisen isoina. Nainen on valeasujen mestari, ja erilaisia toimeksiantoja toteutetaankin niitä monipuolisesti käyttäen. Salamurhaajan viittojen lisäksi vartijoita hämätään sekä orjan että vähän hienomman leidin pukineissa, ja näistä jokaisella on omat erikoisominaisuutensa.

Päätarinan kohtalaisen lyhyttä kestoa kompensoidaan muutamilla sivutehtävillä sekä lukuisilla kerättävillä esineillä. Sarjalle ominainen ja helppo tapa pidentää pelin elinikää ei välttämättä toimi edukseen Liberation HD:ssä, ja arkun metsästäminen bugien keskeltä ei ihan aina suju, kuten odottaa voisi. Vartijoita ilmaantuu myös edelleen jossain määrin tyhjästä erilaisten aseiden kelluessa ilmassa, eikä kokemus jää sulavuudestaan mieleen millään tapaa.

Assassin’s Creed Liberation HD on peli, joka ei toteutuksellaan hurmaa varmasti ketään. Pelin asetelma tuo kuitenkin paljon kaivattua vaihtelua sarjan tuttuun peruskaavaan. Kyseessä on oivallinen miniseikkailu niille salamurhaajien ystäville, jotka jostain syystä eivät ehtineet PlayStation Vita -versioon käsiksi. Satunnaiselle pelaajalle tämä tuskin on mieleen.

6/10
KehittäjäUbisoft Sofia
JulkaisijaUbisoft
PeligenretSeikkailu, Toiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa