Arvostelussa The Settlers: New Allies

Arvostelussa The Settlers: New Allies. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

3.2.2024 12:00

Arvostelussa The Settlers: New Allies. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

Pelialan surkea peilikuva

The Settlers -pelisarja on yksi kaupunginrakentelun suurista klassikoista. Amiga-tietokoneille julkaistun alkuperäispelin julkaisusta tulee tänä kesänä kuluneeksi jo 30 vuotta, mikä kieltämättä saa tuntemaan itsensä vanhaksi! Sarjan kahdeksas osa, The Settlers: New Allies, saapuu siis kreivin aikaan juhlistamaan sarjan kunniakasta historiaa.

The Settlers: New Allies noudattelee päällisin puolin pelisarjan perusrakenteita. Pelaaja saa komennukseensa kylän, joka kasvaa tuotantoketjuja hallinnoimalla naapureitaan kyykyttäväksi sotilasmahdiksi. Sitä varten on tuotettava puuta ja kiveä työkaluiksi, louhittava rautaa ja hiiltä aseiden valmistukseen ja lopulta varustettava sotilaat. Perusteet ovat tutut ja toimivat, vaikka modernisoinnin hengessä pelin rakenteita on yksinkertaistettu. The Settlers: New Alliance toimiikin enemmän tavanomaisen tosiaikastrategian elkein kuin edeltäjänsä.

Arvostelussa The Settlers: New Allies

Muutos ei välttämättä ole huono asia, mutta uusi tyyli ei ole erityisen kiinnostava eikä kovin hyvin tehty. Yksinpelikampanjan tehtävät voi pääasiassa läpäistä kartuttamalla ylivertainen määrä joukkoja vihollisten jyräämiseksi. Riittävät rakenteet kasaan saatua tarvitsee vain odottaa, että verkkaisesti pyörivät talouden rattaat tuottavat tarpeeksi varustusta sotureiden kouluttamiseksi, minkä jälkeen satapäinen lauma lähetetään jyräämään kaikki alleen.

Yksinpelikampanja on myös karu osoitus siitä, kuinka pienellä budjetilla peliä on kehitetty. Kampanjan tarinankerrontaa höystetään välianimaatioilla, joissa kömpelöltä näyttävät hahmot elehtivät tönkösti pöydän äärellä. Toteutus tuntuu suorastaan hämmentävän karulta Ubisoftin kaltaisen suuren peliyhtiön vuonna 2023 julkaisemaksi peliksi.

Mutta koska The Settlers: New Allies on suuren peliyhtiön vuonna 2023 julkaisema peli, on siinä myös palvelupelin elementtejä. Pelaajat keräävät verkkopelistä ja aika-ajoin vaihtuvista haastetehtävistä kokemusta peliprofiiliinsa ja ansaitsevat uusia palkintoja. Pelin kaupasta voi ostaa kosmeettisia esineitä, joiden avulla kylästään voi tehdä omannäköisensä. Palveluelementit ja mikromaksut eivät tietenkään itsessään tee The Settlers: New Alliesista huonompaa peliä. Ne tuntuvat kuitenkin iskulta vasten kasvoja pelissä, joka tuntuu monelta osin keskeneräiseltä.

Arvostelussa The Settlers: New Allies

On harmillisen selvää, ettei Ubisoftin väki itsekään uskonut The Settlers: New Alliesin mahdollisuuksiin. Peli julkaistiin käytännössä vailla mitään rummutusta, vaikka 30-vuotisjuhla olisi antanut aihetta herätellä pelaajien nostalgiannälkää.

The Settlers tuntuu olevan enemmänkin osoitus siitä, etteivät sen kaltaiset pelit oikein istu isojen julkaisijoiden pelivalikoimaan. Pelisarjan uskollinen pelaajakunta riittää kyllä miljoonamyynteihin, mutta päättävät tahot kaipaavat isoja hittejä, jotka takovat rahaa vielä vuosia julkaisunsa jälkeen. Eikä The Settlers mahdu siihen muottiin, vaikka Ubisoft kuinka survoisi.

Jotta sarja voisi oikeasti palata juurilleen, tulisi sen päästä pienen ja omistautuneen studion käsiin, joka ei edes yrittäisi tehdä seuraavaa isoa palvelupeliä. Näin tuskin tulee käymään, joten lienee aika jättää hyvästit The Settlersille. Jäämme muistamaan sinua lämmöllä.

Jukka Moilanen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

4/10
JulkaisijaUbisoft
PeligenretStrategia
JulkaisualustatWin
Pegi-ikärajat12
Pegi-merkinnätmikromaksut, Väkivalta
Lisää luettavaa