Arvostelussa Star Trek: Resurgence. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinäkuun 2023 numerossa 247.

Kovia päätöksiä ja tiukkoja tilanteita

Mikä on keskeisin asia Star Trekin ytimessä? Vastaus ei taatusti ole vaiheisilla räiskintä, avaruustaistelu tai nyrkkitappelu, vaikka kapteeni Kirk näillä osa-alueilla tunnetusti loistikin. Oikea vastaus voisi löytyä henkilöhahmojen välisistä suhteista, keskusteluista ja monenlaisista moraalisista dilemmoista, joihin kuuluvat ristiriidat Tähtiliiton ohjesääntöjen ja hahmojen omien maailmankatsomusten kanssa. Juuri näihin asioihin keskittyy uusi Star Trek -peli Resurgence, jonka takaa löytyy joukko entisiä Telltale Gamesin veteraaneja.

Pelin tapahtumat sijoittuvat Star Trek: The Next Generationin jälkeiseen aikaan. Keskiössä on Tähtiliiton tiedealus USS Resolute miehistöineen. Pelaaja ohjaa vuorotellen kahta sen miehistönjäsentä, uutta förstiä Jara Rydekiä tai alemmilla kansilla insinöörinä työskentelevää Carter Diazia. Tämä on tarinallisesti erinomainen ratkaisu, sillä se tarjoaa kokonaistapahtumiin kaksi hyvin erilaista näkökulmaa. Siinä missä päällystöön kuuluvan Rydekin kanssa pelaaja vaikuttaa suoraan tapahtumien kulkuun diplomatian ja suurten päätösten muodossa, Diazin saappaissa osallistutaan monenlaisiin askareisiin ja ratkotaan lukuisia ongelmia, joita päällystön tekemät ratkaisut vaativat ja aiheuttavat. Eri näkökulmien välillä vaihtelu jäsentää hyvin myös tarinan kulkua.

Arvostelussa Star Trek: Resurgence.

Tarina saa alkusysäyksensä kahden muukalaissivilisaation välisestä uhkaavasta sotatilasta, jota USS Resolute lähetetään selvittelemään. Tapahtumien edetessä taustalta löytyy kuitenkin suurempi muinainen uhka, jota pohjustettiin Star Trek: The Next Generationin jaksossa The Last Outpost. Muitakin viittauksia laajempaan Trek-universumiin viljellään laajasti. Vierailevia tähtiä nähdään komentaja Rikerin (äänenä itse Jonathan Frakes) sekä Spockin muodossa.

Tapahtumat kiihtyvät sopivalla tahdilla kohti tarinan loppua, ja matkalla koetaan monenlaisia koukkuja ja yllätyksiä. Pelaaja vaikuttaa tarinaan tekemällä päätöksiä erilaisissa tilanteissa, joissa pitää usein ottaa myös huomioon muiden hahmojen mielipiteet tai reaktiot. Telltalen pelien ystävät tietävät kyllä, kuinka kuumottavia monet tilanteet voivat olla, kun tietty hahmo voi vetää väärästä ratkaisusta herneen nenäänsä – tai pahempaa.

Päätöksenteon lisäksi tarjolla on monenlaisia minipelejä, joissa ratkotaan erilaisia Trek-henkisiä teknisiä ongelmia, skannaillaan asioita trikorderilla, kaukosiirretään miehistöä vaarallisen säteilyn läpi ja niin edelleen. Mukana on jopa osioita, joissa lennellään avaruussukkulalla ja räiskitään vaiheisilla. Minipelit ovat kuitenkin kauttaaltaan hyvin yksinkertaisia, mutta ne ajavat hyvin asiansa Trek-hengen luomisessa ja vaihtelun tuomisessa.

Arvostelussa Star Trek: Resurgence.

Toki pelillä on myös Telltalen pelien perusongelma. Aina ei voi olla avain varma siitä, millainen päätös tarjotun vaihtoehdon takaa löytyy. Lopulta iso osa päätöksistä on myös siinä mielessä hämäystä, että keskeiset tapahtumat menevät aina suunnilleen samalla tavalla. Eniten pelaajan päätöksillä on vaikutusta eri henkilöhahmojen kohtaloihin.

Siinä missä tarina ja tunnelma ovat sataprosenttisesti ehtaa Star Trekiä, on peli tekniseltä laadultaan erittäin heikko. Pieni tiimi on selkeästi panostanut siihen, minkä se osaa, mutta pelillisesti kokemus tuntuu pysyvän ajoittain kasassa vain purkalla ja narulla. Esimerkiksi animaatioiden taso heilahtelee, ohjaimen Y-akselia ei voi muuttaa, dialogin alku toistaa usein itseään ja visuaalinen anti yleisesti on melko vaatimaton.

Tästä huolimatta kyseessä on yksi parhaista Star Trek -peleistä, joita koskaan on nähty. Jos ikinä olet halunnut astua sisään pelattavaan Star Trek -sarjan jaksoon, Resurgencea lähemmäksi ei peleissä toistaiseksi pääse. Näin autenttisen kokemuksen vuoksi tekniset ongelmat on helppo antaa anteeksi.

Miika Huttunen

Tilaa Pelaaja-lehden tulevat numerot täältä!
Tutustu Pelaajan arvosteluarkistoon täältä.

7/10
KehittäjäDramatic Labs
JulkaisijaBruner House
PeligenretSeikkailu, Tarina
JulkaisualustatPS4, PS5, Win, XOne, XSX/S
Pegi-ikärajat7
Pegi-merkinnätKauhu
Lisää luettavaa