Arvostelussa Road 96: Mile 0

Arvostelussa Road 96: Mile 0. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

6.2.2024 12:00

Arvostelussa Road 96: Mile 0. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

Kaksin aina kaunihimpi

Kuinka pitää kiinni ystävyydestä, kun maailma tekee parhaansa repiäkseen kaksi ihmistä erilleen? Se on kysymys Road 96 -seikkailupelin itsenäisen esiosan Mile 0:n ytimessä.

Mile 0:aa tähdittävät teini-ikäiset ystävykset Zoe ja Kaito. He nauttivat musiikin luukuttamisesta, rullalautailusta ja laiskottelusta yhteisessä piilopaikassaan. Parivaljakko on siis ajatusmaailmaltaan linjakas siitäkin huolimatta, että Zoe on nimekkään poliitikon tyttärenä tottunut hemmotteluun ja yltäkylläisyyteen, kun työväenluokkaisen Kaiton elämään kuuluu vähättelyn ja nöyryytysten jatkuva sietäminen.

Arvostelussa Road 96: Mile 0

Tarinan taustalakanana toimii Road 96:ssa esitelty Petrian valtio, jonka säihkyvän pintakiillon alta pilkottavat poliisivaltion sorron synkät sävyt. Zoen ja Kaiton ystävyys ja keskinäinen luottamus joutuvat koetukselle, kun kaksikon kotikaupungin White Sandsin poliittinen ilmapiiri alkaa äkkiseltään sähköistyä. Sankarit huomaavat pian ajautuneensa itseään suurempien tapahtumien ukkosenjohdattimiksi. Road 96:n esiosana Mile 0 vilisee tuttuja hahmoja ja taustoittaa emopelin myöhempiä tapahtumia empaattisella, kipeälläkin tavalla.

Road 96:sta tutun dialogipainotteisen, muutamia höyhenenkevyitä pulmia sisältävän ympäristöjen tutkiskelun ohella Mile 0 sisältää kirjavan kattauksen hilpeitä matalan kynnyksen minipelejä ja kymmenen musiikillista mielikuvamatkaa. Nämä ovat yhdistelmä Amplituden henkistä rytmipeliä sekoitettuna Super Mario Runnerin tyyliseen automaatiojuoksenteluun.

Osiot ovat vauhdikkaita, paikoin houreunimaisia musiikin, väriloiston ja absurdin kuvaston kudelmia, jotka edistävät tarinaa vimmaisella tahdilla ja tarjoavat kiintoisan ilmaisutavan hahmojen sisäisille konflikteille.

Eri lajityyppien haudutuspatana Mile 0 tuo elävästi mieleen upean It Takes Twon parin vuoden takaa, mutta Hazelightin moderniin klassikkoon nähden DigixArtin tuotos kärsii muutamista hiomattomista kulmista. Musiikkiosioissa sekä hahmojen hieman liian ilmava ohjattavuus että takelteleva törmäystunnistus aiheuttavat satunnaista turhautumista.

Vastavuoroisesti perinteistä seikkailupelityyliä noudatteleviin osioihin ujutetut jatkuvat moraalivalinnat tuntuvat dialogin luonteeseen nähden usein tehottomilta tehokeinoilta.

Arvostelussa Road 96: Mile 0

Noin parin illan mittaisena suupalana Mile 0 tuntuu myös loppuvan juuri kun juoni käy kiintoisaksi, sillä vauhtiin päästyään tarina pitää aivan liian kovaa kiirettä ylittääkseen maaliviivan. Toisaalta kiinteään 5-6 tunnin pakettiin sullottu kokonaisuus auraa näppärän kokoisen reitin Road 96:n tapahtumiin ja täten täyttää paikkansa alkuperäisen pelin tarinaa täydentävänä syrjähyppynä.

Mile 0 kurottaa kunnianhimoisesti moneen suuntaan, mutta tekniset lapsukset ja paikoin liian kirjavaksi äityvä sisältö heittävät kapuloita sekä kerronnan että toiminnallisuuden rattaisiin. Tarinalla on kuitenkin sydän paikallaan ja musiikin tahdittama vauhdittelu saa parhaimmillaan pulssin tuplaantumaan. Toivottavasti Road 96:n saaga saa tämän jälkeen vielä jatkoa, sillä olisi mieltäylentävää päästä tutkimaan tyrannian ikeen alta vapautunutta Petriaa.

Jason Ward

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

6/10
KehittäjäDigixart
JulkaisijaRavenscourt
Julkaisualustatin, PS4, PS5, Switch, Win, XSX/S
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa