Arvostelussa Returnal (pc)

Arvostelussa Returnal (pc). Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244. 

1.2.2024 12:31

Arvostelussa Returnal (pc). Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

Tekniikka kampittaa pätevän käännöksen

Suomalaisen Housemarquen kehittämä Returnal oli PlayStation 5:n ensimmäisiä suuria yksinoikeuspelejä ja erinomainen esittelyalusta konsolin uusille ominaisuuksille. Erinomainen teos hurmasi pelaajat roguelike-uusintapeluuta ja tarinallisuutta yhdistelevillä mekaniikoillaan sekä upealla tunnelmallaan. Nämä kaikki ovat hyviä syitä olla innoissaan, kun Returnal nyt liittyy Sonyn PC-käännösten joukkoon. Alkuperäisen pelin rouheat ominaisuudet ovat kuitenkin tehneet Returnalista selvästi hyvin haastavan käännöstyön, eikä projekti ole onnistunut aivan niin hyvin kuin voisi toivoa.

Returnalin pc-versio on pelinä tietenkin prikulleen sama kuin PlayStation 5 -versio. Pelaaja ohjastaa muukalaisplaneetalle syöksynyttä astronauttia, jonka täytyy taistella tietään kohti kaukaisuudesta kaikuvaa outoa signaalia. Jokainen kuolema palauttaa sankarimme takaisin päivän alkuun, mutta aina hieman viisaampana ja paremmin planeettaa ymmärtävänä.

Returnal (pc) arvostelussa

Vuosien varrella Housemarque on lisännyt peliin jos jonkinlaista uutta, kuten vaihtoehtoisen pelitilan ja mahdollisuuden tallentaa pelin kesken pelikierroksen. Varsinkin jälkimmäinen ominaisuus oli erittäin tervetullut lisäys, sillä vauhtiin päästessään Returnalin pelikerrat paisuvat helposti useammankin tunnin mittaisiksi. Pelattavuus toimii edelleen erinomaisesti, eikä tällä osa-alueella ole juuri valittamista.

Teknisellä puolella kehitystiimille täytyy nostaa hattua siitä, etteivät he todellakaan ole tyytyneet tavanomaiseen. Returnalin pc-versio sisältää kaikki mahdolliset modernit ominaisuudet säteenseurannasta laajennettuun HDR-kontrastiavaruuteen ja dynaamisiin resoluution skaalauksiin. PlayStation 5 -versiossa ihastuttaneet huikeat 3D-äänetkin toimivat ja Returnal on varsinkin kuulokkeilla pelattuna huikea audiokokemus. Komean ominaisuusvalikoiman viimeistelevät DualSense- ohjaimen adaptiiviset liipaisimet ja haptiset palautteet, jotka on myös saatu toimimaan pc:llä, kunhan ohjaimen kytkee tietokoneeseensa USB-kaapelilla.

Kun Returnal toimii, se näyttää pc:lläkin ällistyttävän hyvältä. Peli suositteli omalle Ryzen 5600x/RTX 3080 -kokoonpanolle eeppisiä grafiikka-asetuksia, enkä väittänyt vastaan, mitä nyt kytkin dynaamisen resoluutioskaalauksen päälle. Peli pyöri pääasiassa yli 100 ruuudun sekuntivauhdilla, mikä on todella hyvä suoritus. Tasaisuus ei kuitenkaan pysy yllä joka tilanteessa, sillä koko testisession ajan pelissä esiintyi säännöllisiä pienempiä ja suurempia töksähtelyjä, mikä on Returnalin kaltaisessa pelissä yleensä nihkeämpi juttu.

Returnal (pc) arvostelussa

Töksähtelyt tietenkin näyttävät ikäviltä, mutta koska kyseessä on todella nopeaa väistelyä ja reagointia painottava pelikokemus, ne haittaavat myös varsinaista pelaamista. Otin useita osumia ja kuolinkin muutamia kertoja, koska peli päätti töksähtää väärässä kohdassa. En ole ongelmieni kanssa yksin, sillä myös Steamin keskustelufoorumit ovat täyttyneet samasta ongelmasta kärsivien pelaajien turhautuneista kommenteista. Kehitystiimi on luvannut tutkia asiaa ja yrittää korjata sitä päivityksen muodossa, mutta tuloksia näkemättä on tietenkin mahdoton sanoa, miten laajalti tai hyvin ongelmat tulevaisuudessa korjataan.

Olemmekin nyt hieman ikävässä välikädessä. Jos tekniikka toimisi, Returnal olisi myös pc:llä aivan älyttömän kova huippupeli. Nytkin ongelmista huolimatta se vei huomioni täysin pariksi viikoksi, joten ongelmat eivät ole mitään pelinpysäyttäjiä, vaan enemmänkin ärsytyksen aiheita. Pystyin nauttimaan pelistä niistä huolimatta, mutta pakko ne on silti pisteissä huomioida. Jos ongelmat korjataan, nykyiseen arvosanaan voi henkisesti kuvitella pari pistettä lisää.

Miikka Lehtonen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.

Pelin virallinen kotisivu.

7/10
JulkaisijaPlayStation PC
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa