Arvostelussa Planet of Lana. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinäkuun 2023 numerossa 247. 

Ryhmä miau

Uneliaassa kalastajakylässä asuva Lana-tyttönen on matkalla vanhempiensa haudalle sisarensa kanssa. Vaikka päämääränä on surullinen paikka, vehreillä nummilla kirmaavien sisarusten nauru kantautuu kauas.

Sitten kaikki muuttuu. Taivaalta alkaa sataa metallia. Yhtäkkiä horisontissa siintää elottomia mutta ahnaita mekaanisia silmiä. Vierailijat tähtien takaa ovat saapuneet ja aikovat anastaa kaiken elävän planeetalta – mukaan lukien Lanan ystävät, naapurit ja sisaren.

Tästä klassisesta scifi-asetelmasta käynnistyvä Planet of Lana on pieni suuri seikkailupeli, joka asettaa painopisteensä tasoloikkailun, pulmapähkinöiden ja hiiviskelyn kolmijalalle. Sanattomaan mutta visuaalisesti sitäkin väkevämpään tarinankerrontaan keskittyvän pelin komein kruunu on paikoin häikäisevä visuaalinen anti, jota kehystää säästellen hyödynnetty mutta sävellyksiltään ensiluokkainen musiikki.

Arvostelussa Planet of Lana

Kaapatun sisarensa perään lähtevä Lana ei joudu kohtaamaan valloitetun maailmansa vaaroja yksin, sillä ennen pitkää näyttämölle astelee Planet of Lanan toinen avainhahmo, kippurahäntäinen ja varsin moniulotteinen kissamainen olento. Ketterän ja motorisesti yllättävän lahjakkaan kissakaverin käskyttämisestä muodostuu keskeinen osa pelissä etenemistä. Sanalla kerronnan ydin kietoutuu alati tiukemmin sankariparin välisen yhteyden ympärille. Taustalla hiljalleen auki nivoutuva juoni avautuu paikoin ylikorostetun esoteerisesti, mutta pitää tehokkaasti otteessaan.

Pulmanratkonnan, hiiviskelyn ja matkakumppanien välisen toiminnan ulottuvuudet myös laajenevat jonkin verran uusien varusteiden ja ominaisuuksien myötä pelin edetessä. Kumpikaan sankareista ei kestä suoraa kontaktia valloittajarobottien tai planeettaa kansoittavien nälkäisten olentojen kanssa, joten toiminnallisten pulmien avainasiat ovat konfliktien välttely ja vihollisten jallittaminen.

Planet of Lanan vahvuudet ovat ennen kaikkea audiovisuaalisen tuotannon saralla, mutta peliteknisesti teos jättää toivomisen varaa. Kissakaverin käskytyksen ohella tarkkaa liikettä vaativia tasoloikkapulmia varjostaa Lanan ilmava ja paikoin jopa flegmaattinen askellus. Sama lastentauti saavuttaa turhauttavat mittasuhteet hiiviskelyosioissa, joissa ohjattavuuden löysävireinen luonne ja järjestään millintarkkaa ajoitusta vaativa varjoissa sukkulointi luovat toistuviin äkkikuolemiin johtavan reseptin.

Arvostelussa Planet of Lana

Pitkässä juoksussa kenties kuluttavin puute Planet of Lanan sisältökirjossa on itse matkanteko avaintapahtumien välillä. Peli sisältää pitkiä ja satunnaisista ylitettävistä tai alitettavista esteistä huolimatta pitkäpiimäisiä tallusteluosioita, jotka rikkovat pelin rytmiä pitkäveteisyydellään. Hahmojen taustalle piirtyvät kuvankauniit miljööt alkavat menettää merkitystään toiston myötä, kun pelitoistuvasti pakottaa pelaajan jolkottamaan valtavia välimatkoja ilman kunnollista tekemistä tai aisteja sähköistäviävirikkeitä.

Vaikka Planet of Lana kärsii huomattavan rosoisista kulmista lähes jokaisella keskeisellä osa-alueellaan, pelin rytmi jäntevöityy ja kerronta kirkastuu upealla tavalla pelin edetessä. Pelin viimeinen kolmannes on sekä mekaanisesti että ilmaisun saralla pelin parasta antia. Tarina viedään lopulta päätepisteeseen tavalla, joka sai allekirjoittaneen nieleskelemään. Yllä mainitut ongelmat eivät toki häviä minnekään loppusuorallakaan, mutta osa-alueiden välille syntyy ennen pitkää tasapaino, joka lopulta kantaa teoksen tyylipuhtaasti maaliviivan yli.

Kissaihmisenä en myöskään voi olla huomioimatta sitä, että Strayn ja Planet of Lanan myötä kissat alkavat vihdoin saavuttaa ansaitsemansa aseman videopelien maailmassa. Planet of Lanaa tähdittävän karvakorvan ja hänen ihmispalvelijansa edesottamuksia pelaa tunti tunnilta leveämmäksi venyvä hymy huulilla. Kunhan pelin onnahtelevat alkutahdit jaksaa taivaltaa läpi, luvassa on tasavarmaa tahtia paremmaksi äityvä pelikokemus.

Jason Ward

Tilaa Pelaaja-lehden tulevat numerot täältä!
Tutustu Pelaajan arvosteluarkistoon täältä.

7/10
KehittäjäWishfully
JulkaisualustatWin, XOne, XSX/S
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa