Arvostelussa Pharaoh: A New Era

Arvostelussa Pharaoh: A New Era. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

3.2.2024 06:00

Arvostelussa Pharaoh: A New Era. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2023 numerossa 244.

Klassikkopelin uusinta jää kauas tavoitteista

Pharaoh: A New Era on uusintaversio vuonna 1999 julkaistusta Pharaoh-kaupunginrakentelupelistä. Alkuperäinen peli keräsi aikanaan runsaasti kehuja ja huomiota syvällisellä pelattavuudellaan, mutta myös ainutlaatuinen aihepiiri auttoi. Missä muussa pelissä pääsisi rakentamaan muinaisegyptiläistä kaupunkia?

Uusintaversio keräsi ennakkoon runsaasti huomiota, ja sitä odotettiin Pharaoh-fanien keskuudessa innokkaasti. Valitettavasti pitkän odotuksen päässä odottaa tällä kertaa pettymys, mutta pitkän linjan fanit eivät suinkaan ole ainoa porukka, jolla on aihetta olla myrtsinä.

Arvostelussa Pharaoh: A New Era

A New Erassa pelaaja on oman hallitsijasukunsa perustaja ja eräänlainen hengellinen ohjaaja, jonka tavoitteena on tehtävä kerrallaan rakentaa mahdollisimman houkuttelevia ja toimivia kaupunkeja. Tämä vaatii asukkaiden moninaisten tarpeiden täyttämistä monipuolisen rakennusvalikoiman avulla. Esimerkiksi ruokaa tuottavia rakennuksia on useita, kaikki omia tilanteitaan varten. Jos alueella on säännöllisten tulvavesien kastelemia hedelmällisiä alueita, niihin voi pystyttää vaikkapa viikunafarmeja. Jos taas ei, metsästäjien kouliminen on ehkä parempi vaihtoehto. Pian uidaankin altaan syvässä päässä jonglöörien, rakennusten kuntoa vahtivien arkkitehtien ja lukemattomien muiden asiantuntijoiden kanssa.

Tämä kaikki on kivaa, mutta Pharaoh kärsii muutamasta todella perustavanlaatuisesta ongelmasta. Vaikka pelin sisäisestä tietokannasta on teoriassa saatavilla valtavasti tietoa aina alueiden erilaisia tilanteita kuvaaviin käppyröihin saakka, vain hyvin pieni osa tiedosta on hyödyllistä. Alueen kerrotaan kärsivän vesipulasta, mutta miksi? Miltei naapurissa on vettä jakeleva rakennus, jonka jakelijat vain jostain syystä eivät toimita vettä juuri tälle kadulle. Syitä voi ainoastaan arvailla.

Arvostelussa Pharaoh: A New Era

Hyvin turhauttavaa on sekin, että peli tuntuu joko yleisesti bugaavan tai muuten vain jakelevan pelaajalle hyvin huonoa tietoa. Eräänä keskeisenä mekaniikkana asukkaiden alkujaan vaatimattomat kotitalot muuttuvat sitä komeammiksi, mitä paremmin heillä pyyhkii elämässä. Jos tarpeita on täyttämättä, rakennukset eivät kehity, eikä peli etene. Mutta mitä pitäisi tehdä, jos asuinalueen asukkaat valittavat siitä, etteivät he halua talonsa olevan asuinalueella?

Todennäköisesti Pharaoh-veteraanit osaavat vuosien kokemuksensa perusteella luovia näiden ongelmatilanteiden läpi, mutta heilläkin on omat haasteensa. Pelistä on nimittäin uusintaversion myötä karsittu pois palpaljon ominaisuuksia ja esimerkiksi taistelut ovat muutettu tympeiksi tekstiruuduiksi, mikä ei ole miellyttänyt pitkän linjan faneja liiaksi asti.

Pharaoh: A New Era onkin lopulta karvas pettymys. Kehitystiimi on yrittänyt tarjoilla modernin ja kivan näköisen kaupunginrakentelukokemuksen, mutta siinä sivussa pelistä on tullut liian sekava ja lähinnä hämmentävä. Pelin sisäiset oppaat eivät opeta läheskään kaikkea tarpeellista, eikä ylimääräinen opettelu ole kovinkaan helppoa tai hauskaa. Niin harmillista kuin tämä onkin sanoa, tarjolla on paljon parempiakin vaihtoehtoja. Tämä faarao kannattaa jättää sarkofagiinsa nukkumaan.

Miikka Lehtonen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.

Pelin virallinen kotisivu.

4/10
JulkaisijaDotemu
PeligenretStrategia
JulkaisualustatWin
Pegi-ikärajat8
Lisää luettavaa