Arvostelussa Local News with Cliff Rockslide. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246.

Kasviksia, kultteja ja kuutioita

Local News with Cliff Rockslide on kirjailijanakin tunnetun pelinkehittäjä Juho Kuorikosken uuden Horsefly Games -studion esikoispeli. Indiestudion Switch-peli tavoittelee seikkailupelien henkeä ja hersyviä nauruja, mutta ei osu maaliinsa.

Kuorikosken yhdessä koomikko Iikka Kiven kanssa käsikirjoittamassa pelissä pelaaja on aloitteleva kuvaaja, joka pestautuu toimittaja Cliff Rocksliden uutisohjelman toimittajaksi. Tosiasiassa pesti paljastuu palkattomaksi harjoitteluksi paikallisuutisia käsittelevässä nettistriimissä, jolla on kokonainen kourallinen seuraajia.

Local News with Cliff Rockslidea kuvaillaan hahmon näkökulmasta kuvatuksi seikkailuksi, mutta kyseessä on pikemminkin visuaalinen novelli kepeillä seikkailupelielementeillä. Tarinaa kerrotaan tekstiruutuina esitettävän dialogin kautta, ja pelaajalla on loppujen lopuksi varsin vähän tehtävää yksittäisiä pulmia lukuun ottamatta.

Arvostelussa Local News with Cliff Rockslide

Pelin alku antaa ymmärtää, että kuvaajan asema näyttelee pelissä merkittävämpääkin roolia. Pelaajaa opastetaan ”kuvaamaan” hahmoja tai esineitä lähi- tai laajakuvassa ja suoritus pisteytetään seuraajamäärän kasvuna. Mekanismi ei kuitenkaan kehity matkan varrella, eikä sillä tunnu olevan juuri merkitystä. Pelin loppupuoliskolla koko kuvausmekanismi hylätään erilaisten pulmien tieltä.

Local News with Cliff Rockslide on kokoelma pulmanratkaisumekanismeja, jotka jäävät varsin pintapuolisiksi. Mukana on keräilytehtäviä, yksinkertaista päättelyä ja yksittäisiä reaktiotestejä. Olisin kaivannut hieman kiinnostavampia haasteita, mutta peli on kiinnostuneempi dialogistaan kuin mekanismeistaan.

Harmillisesti Local News with Cliff Rocksliden käsikirjoitus ei kuitenkaan ole erityisen onnistunut. Peli yrittää kovasti olla hauska, mutta ajautuu hukuttamaan lukijansa loputtomaan sanaleikkien tulvaan, jonka lomassa esitetään mediakritiikkiä ja paikkaillaan pikkukylässä ilmenevän salaliiton tulehduttamia perhesuhteita. Pikkukylän kiemuroiden penkomisessa on potentiaalia, mutta se jää pääosin lunastamatta yksittäisiä hauskoja kohtauksia lukuun ottamatta.

Arvostelussa Local News with Cliff Rockslide

Kerronnan viehätystä hiivuttivat myös tekniset ongelmat, joita kohtasin yksinkertaisesti liikaa parin iltapäivän mittaisen pelin aikana. Etenemisen kannalta kriittiset esineet lakkasivat toimimasta, pelihahmo jumittui pysyvästi paikalleen ja välillä peli päätyi omia aikojaan päävalikkoon samalla, kun dialogiruudut jatkavat rullaamistaan. Jouduin useampaan kertaan käynnistämään pelin uudelleen vain jatkaakseni etenemistä, mikä kielii valitettavan keskeneräisestä julkaisusta.

Tekniset ongelmat ovat kuitenkin vain pieni osa Local News with Cliff Rocksliden murheista. Nykyisellään se on komedia, joka ei oikein naurata, ja pulmanratkaisupeli, joka ei haasta pelaajaansa. Napakammalla dialogilla ja syvemmillä pulmilla sen lennokas asetelma tarjoaisi puitteet hyväntahtoiselle hassuttelulle, mutta nyt se muistuttaa enemmänkin keskeneräistä konseptia kuin valmista peliä.

Jukka Moilanen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

5/10
KehittäjäHorsefly Games
PeligenretSeikkailu, Tarina
JulkaisualustatSwitch, Win
Lisää luettavaa