Arvostelussa Everspace 2

Arvostelussa Everspace 2. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

6.2.2024 15:00

Arvostelussa Everspace 2. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

Ei ihan avaruus-Diablo

Se on Diabloa avaruudessa. Näillä sanoilla Everspace 2:ta on usein kuvailtu ennen julkaisuaan. Kunnianhimoisia tavoitteita asettava vertaus sai odotukseni korkealle, sillä yhdistelmä Eliteä ja toimintaroolipelaamista kuulostaa suoraviivaisuudessaan nerokkaan lyömättömältä yhdistelmältä.

Pinnallisesti toimintaroolipelien elementteihin rakentuva avaruustoiminta täyttää kriteeristön. Edeltäjänsä tavoin Everspace 2 on kuin onkin avaruustoimintapeli, mutta tällä kertaa niin kutsutut roguelite-elementit on korvattu toimintaroolipeleistä tutuilla ominaisuuksilla. Pelaaja siis raivaa tietään vihollisalusten läpi kiivastempoisissa lentokahakoissa ja kerää niin kokemuspisteitä kuin värikoodattua varustustakin parantaakseen taistelukykyjään. Numerot kasvavat, mikä osoittaa aina positiivista kehitystä.

Idea erilaisten avaruusalustyyppien hyödyntämisestä hahmoluokkien tapaan on hyvä. Tarjonnasta löytyy niin häiveteknologiaan luottavaa ketterää tarkka-ampujaa kuin järeästi aseistettua tykkivenettäkin. Jokaisella luokalla on omat erikois- ja ultimate-kykynsä. Nopealiikkeiset Scout-alukset voivat esimerkiksi kadota näkyvistä ja iskeä pahaa-aavistamattomia vihollisia. Vindicator-luokan hitaat järkäleet taas kasaavat taistelukentältä löytyvistä aluksenraadoista ympärilleen drooneja, jotka hoitavat likaiset työt vihollisjoukkoja vastaan. Alusten eron todella huomaa, sillä niiden erityispiirteet heijastuvat myös aseiden toimintaan.

Arvostelussa Everspace 2

Pelihahmon eli aluksen kehitys tapahtuu useiden yhteen nivoutuvien järjestelmien kautta. Pilotti Adam kerää kokemuspisteitä, joiden lisäksi loottina kerättävät alusten osat kasvattavat taistelutehokkuutta sekä muovaavat aseistusta, suojia ja moottoreita. Varusteiden tasoa ja harvinaisuutta voi nostaa komponenteilla, joita ansaitaan pääasiassa purkamalla kerättyjä varusteita.

Avaruudesta voi tietenkin myös louhia harvinaisia materiaaleja ampumalla asteroidien kyljistä ja planeettojen kamaroilta löytyviä pesäkkeitä. Louhitut materiaalit taas voi käyttää uusien komponenttien valmistamiseen tai pelaajan seurueen tarjoamien bonusten avaamiseen. Järjestelmiä siis riittää, mutta ne eivät ole erityisen syvällisiä. Esimerkiksi louhittuja materiaaleja käytetään yksinomaan lineaarisesti avautuvien etujen hankinnassa, eikä niillä ole merkitystä esimerkiksi kaupankäynnissä.

Syvempi tarkastelu osoittaa, ettei vertailu yhteen maailman menestyksekkäimmistä toimintaroolipelisarjoista ole eduksi Everspace 2:lle. Pelin toiminta on kyllä viihdyttävää avaruusräiskintää, mutta kaikki muu siinä ympärillä tuntuu rakoilevan. Haluaisin kovasti pitää Everspace 2:sta, mutta se tuntuu jatkuvasti yrittävän työntää minua kauemmas.

Pelin ytimessä on tarinavetoinen kampanja, jossa ensimmäisestä osasta tuttu Adam sotkeutuu sekä galaksin että hänen omaan menneisyyteen nivoutuvaan mysteeriin. Tarinaa kerrotaan pysäytyskuvista koostuvien animaatioiden ja avaruuslentelyn rinnalla käytävän keskustelun kautta. Animaatiot ovat toteutukseltaan ihan onnistuneita, mutta käsikirjoitus on melkoista huttua. Perushyvis-Adam on persoonallinen kuin urheilusukallinen kylmää kaurapuuroa, ja sanailu aluksen Hive-tekoälyn kanssa on kliseistä nokittelua koneen ja pilotin välillä.

Arvostelussa Everspace 2

Tarinan läpipelaamiseen saa helposti käytettyä kolmisenkymmentä pelituntia, mikä on varsin kunnioitettava kesto. Vanha totuus pitää kuitenkin paikkansa myös Everspace 2:n tapauksessa: määrä ei korvaa laatua. Everspace 2 haaskaa pelaajan aikaa.

Everspace 2:n kampanjatehtävät ovat pitkälti tylsiä. Aluksi näyttää siltä, että peli koostuu pääosin viihdyttävästä toiminnasta, mutta kampanjan edetessä alta kuoriutuu puuduttava pulmanratkaisupeli. Tämän tästä pelaaja joutuu kuskailemaan erilaisia akkuja tai energiapalloja ahtaissa tunneleissa seiniä ja vaaroja väistellen. Vaihtoehtoisesti pulmat saattavat koostua punaisten lamppujen ampumisesta oikeassa järjestyksessä.

Aikaa palaa myös tähtijärjestelmien välillä warppailussa, mitä tehdään taajaan kampanjan varrella. Aivan liian usein pelaaja lennätetään useamman järjestelmän halki vain kuuntelemaan hetki dialogia, minkä jälkeen on aika lennellä taas toiselle puolelle pelimaailmaa ohi vilistävää avaruutta katsellen. Tarinan loppupuolella pelaajalle avautuu myös pikamatkustusjärjestelmä, mutta suorastaan käsittämättömänä ratkaisuna joka ikinen pikamatkustuspiste on rakennettava erikseen, mikä edellyttää resurssien etsimistä ja louhimista.

Arvostelussa Everspace 2

On vaikeaa ymmärtää, miten Rockfish Games on päätynyt tällaiseen tehtävien tasapainoon. On hyvä ajatus tasapainottaa toimintaa verkkaisemmilla hetkillä, mutta Everspace 2 sisältää aivan liikaa odottelua ja verkkaista puuhastelua kiinnostavan toiminnan välissä. Pelin tasapaino on lisäksi säädetty normaalivaikeustasolla niin jyrkäksi, että pelkkiä kampanjatehtäviä seuraamalla tippuu nopeasti kyydistä. Vihollisten numerot vilistävät liian korkeiksi omiin numeroihin verrattuna, joten pelaajan on joko grindattava tai laskettava vaikeustasoa ainakin tiukempien haasteiden ajaksi.

Myös tallennuspisteiden sijoittelu osoittaa samankaltaista huolimattomuutta. Pelin haasteet eivät ole niin kiinnostavia, että niihin haluaisi hakata päätään kerta toisensa jälkeen. Automaattiset tallennuspisteet heittävät pelaajan turhan kauas taaksepäin, vaikka toiminnan välissä olisikin ollut luontevia katkoja.

Parhaimmillaan Everspace 2 on avaruustoimintapelinä, joka sovittaa toimintaroolien osia kohtuullisen hyvin puitteisiinsa. Liian iso osa pelistä on kuitenkin tylsää täytettä, joka venyttää pelin kestoa väkinäisesti. Hyvistä hetkistä on vaikeaa nauttia, kun muu aika menee itsestään selviin sokkelopulmiin tai odotteluun siirtymätaipaleilla.

Jukka Moilanen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

6/10
KehittäjäRockfish Games
JulkaisijaRockfish Games
JulkaisualustatWin, XSX/S
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa