Arvostelussa Crime Boss: Rockay City

Arvostelussa Crime Boss: Rockay City. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246. 

15.2.2024 10:39

Arvostelussa Crime Boss: Rockay City. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246.

Anteeksi mitä?

Viime vuoden The Game Awards -gaalassa paljastettu Crime Boss: Rockay City herätti huomiota ysärijulkkisten tähdittämällä trailerillaan. Niminäyttelijät ovatkin Ingame Studiosin kehittämän pelin huomionarvoisinta antia, sillä itse peli on ehta pökäle. Järkyttävän lopputuloksen perusteella pelin kehitysbudjetti lienee palanut ensisijaisesti juuri näyttelijöihin.

Suorastaan hämmentävän hahmokaartin päähenkilöä Travis Bakeria esittää Michael Madsen, jonka rinnalla nähdään ja kuullaan esimerkiksi Kim Basingerin, Michael Rookerin, Chuck Norrisin ja Vanilla Icen virtuaaliversioita. Isoja rahoja näyttelijänsuorituksiinkaan ei ole laitettu, sillä ainakin aikanaan nimekkäästä kaartista on puristettu irti ehdoton minimisuoritus.

Michael Madsen lukee vuorosanansa sellaisen kähinän saattelemana, että lopputulema herättää lähinnä huolta konkarinäyttelijän terveydentilasta. Seriffi Norrisia esittävälle Chuck Norrisille on maksettu sen verran, että tämä on lähinnä vaivautunut lukemaan vuorosanansa ääneen – näytteleminenhän olisi todennäköisesti mennyt yli budjetin. Michael Rooker kerää poppoon irtopisteet laittamalla sentään tunnetta peliin.

Arvostelussa Crime Boss: Rockay City

Eikä syyttäminen ole pelkästään näyttelijöitä. Rockay Cityn käsikirjoitus on suorastaan luokatonta tasoa. Erikoisella tavalla huumausainekiertoilmaisuja ja jatkuvaa kiroilua yhdistelevä dialogi muodostaa vain vaivoin yhtenäisiä keskusteluja hahmojen välillä. Niin kutsuttua tarinaa kuljetetaan eteenpäin muutaman repliikin mittaisissa välianimaatioissa, joiden välinen yhteys jää useimmiten hämärän peittoon.

Varsinainen peli välipätkien välissä ei sekään vakuuta. Rockay City on roguelite-elementeillä höystetty räiskintäpeli, joka koostuu lyhimmillään alle minuutin mittaisista hiippailua ja räiskintää yhdistelevistä tehtävistä. Osa tehtävistä jäljittelee räikeästi Payday-yhteistyöräiskintää, mutta toteutus muistuttaa pikemminkin harrastelijakehittäjän puolivalmista prototyyppiä. Jengien välienselvittelyissä sen sijaan pyritään vain tappamaan kaikki tekoälyvastukset taistelukentällä, jonka mittakaava mitataan kymmenissä neliömetreissä. Siinä se.

Kuten arvata jo saattaa, pelin toiminta ei ole erityisen onnistunutta. Ryöstötehtävät alkavat hiiviskelyvaiheella, jonka aikana pelaaja voi yrittää pimentää kameroita, taltuttaa vartijoita ja ylipäätään yrittää selviytyä rötöksistä huomaamatta. Hiippailu on suorastaan naurettavan yksinkertaista, mutta usein keikat johtavat myös suoraan toimintaan, jossa räiskitään tunnottomilla aseilla laumoissa rynniviä vihollisia kohti.

Arvostelussa Crime Boss: Rockay City

Tehtävien välillä järjestellään joukkoja järjestykseen Rockay Cityn kartalla ja parannellaan Bakerin ja kumppanien varustusta. Mekanismien merkitys jää melko häilyväksi, mutta pelaaja voi esimerkiksi palkata joukkoja armeijaansa sekä päivittää tekoälykumppaneitaan. Osa bonuksista kantautuu yli myös seuraaviin kampanjoihin, mutta on vaikeaa nähdä, että Rockay City jaksaisi kiinnostaa enää ensimmäisen yrityksen jälkeen.

Sivutehtävät ovat kampanjan kenties hämmentävin osa. Kehittäjät ovat päättäneet nivoa peliin pieniä tarinoita, joiden merkitys jää täysin avoimeksi pelaajalle. Muun tarinankerronnan tapaan sivutehtävien vinjetit alkavat kuin tyhjästä, eikä Rockay City vaivaudu suotta pohjustamaan lainkaan esimerkiksi niissä esiintyviä hahmoja. Pesäpallomailoin aseistetut korstot tulevat vaatimaan pelaajan ohjastamalta sivuhahmolta listaa, ja pelaajan tehtäväksi jää selviytyä hyökkäyksestä. Jos tehtävä epäonnistuu, koko homma ohitetaan olankohautuksella, eikä tapahtumaa noteerata lainkaan kampanjassa. Jos peli ei välitä tapahtumista, miksi pelaajan tulisi kiinnostua?

Crime Boss: Rockay City alittaa riman joka käänteessä niin matalalta, että sitä pelaa jatkuvan hämmennyksen vallassa. Jälki on niin jäätävää, ettei sitä rehellisyyden nimissä kannata pelata edes huumoriarvon vuoksi.

Jukka Moilanen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

2/10
KehittäjäIngame Studios
Julkaisija505 Games
PeligenretRäiskintä
JulkaisualustatPS5, Win, XSX/S
Pegi-ikärajat18
Pegi-merkinnätHuumeet, Kiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa