Arvostelussa Atari 50: The Anniversary Celebration

Arvostelussa Atari 50: The Anniversary Celebration. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2023 numerossa 241. 

1.2.2024 18:00

Arvostelussa Atari 50: The Anniversary Celebration. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2023 numerossa 241. 

Pelataanpa historiaa

Kaliforniassa kesällä 1972 perustettu Atari on heittämällä yksi videopelihistorian tärkeimpiä nimiä. Sillä oli näppinsä mukana niin kolikkopeli-, kotitietokone- kuin konsolibisneksenkin hahmottumisessa, ja se esitteli ihmisille lukuisia legendaarisia pelejä aina Pongia, Asteroidsia ja Missile Commandia myöten.

Kaikki tämä saattaa nykyisin unohtua helposti. Vaikka yhtiö on nimellisesti yhä olemassa, ei sen nykyisellä inkarnaatiolla ole juuri mitään tekemistä 50 vuoden takaisen Atarin kanssa. Nimen ja siihen kuuluvien oikeuksien omistajuudet ovat vaihtaneet käsiä moneen otteeseen, ja samalla on vaihtunut yhtiön suunta. Viimeisen viiden vuoden sisällä Ataria on yritetty pitää relevanttina esimerkiksi hotellihankkeilla, jotka ovat olleet omiaan herättämään lähinnä myötähäpeää.

Arvostelussa Atari 50: The Anniversary Celebration

Viime vuoden lopulla Atari teki kuitenkin parhaimman julkaisunsa pitkään aikaan. 50-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistu Atari 50: The Anniversary Celebration saattaa aluksi näyttää jälleen yhdeltä klassisia Atari-pelejä yhteen pakkaavalta kokoelmalta. Keskeisesti hankkeen takana on ollut kuitenkin amerikkalaispelitalo Digital Eclipse, joka on hiljattain ollut vastuussa Blizzard Arcade Collectionista ja Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collectionista. Ne sisälsivät klassikkopelien ohella mielenkiintoista taustamateriaalia. Atari 50 on askel eteenpäin nimenomaan tällä saralla, sillä sitä ei voi oikein kutsua enää vain pelikokoelmaksi vaan pikemminkin interaktiiviseksi pelidokumentiksi.

Paketissa on noin 90 peliä, jotka käyvät läpi Atarin historiaa aina sen alkuajoista 90-luvun Lynx- ja Jaguar-sekoiluun asti. Käyttöliittymältään kokonaisuus on puettu muutamaan eri ajanjaksoon jaetun aikajanan muotoon. Sen varrella on pelaamisen ohella mahdollista selailla esimerkiksi pelien ohjekirjoja, mainoslehtisiä ja erilaisia videoita. Useampaan väliin on jopa ujutettu tuoreita haastatteluja entisiltä Atari-työntekijöiltä ja muilta alan veteraaneilta.

Idea on suorastaan erinomainen, sillä paketin kymmenistä peleistä useat jäisivät sellaisinaan lähinnä hetken kummallisuuksiksi joko yksinkertaisuutensa tai kehnoutensa takia. Dokumenttimainen rakenne perustelee niiden olemassaolon täydellisesti. Tapahtumia konkretisoi hienolla tavalla mahdollisuus pelata aikakauden pelejä ja kuunnella samalla Atari-konsoleiden erilaisista vaiheista. Se myös auttaa ymmärtämään paremmin tuolloista teknologista kehitystä.

Arvostelussa Atari 50: The Anniversary Celebration

Käsiteltävien asioiden osalta mukana on jopa yllättäviäkin aiheita, kuten Atarin sisällä tapahtunut huumeidenkäyttö. Silti pääpointtina paketissa on historian juhliminen. Vaikka esiin nousevat hajanaiset yritystason mokat, kuten kehittäjien kreditoimatta jättäminen, ei yhtiön sisäisen kulttuurin vieläkin nihkeämpiä puolia juuri edes yritetä sivuta.

Erilaiset lisensointihaasteet ovat tarkoittaneet, että esimerkiksi Atari 2600:n katastrofaalisesta E.T.-pelistä puhutaan lähinnä sivulausein, eikä sitä pääse itse testaamaan. Haastattelut ovat luonteeltaan muutenkin sen verran pikaisia, että niiden mahdollisuus pelaajan laajempaan sivistämiseen jää välillä fiilistelyn varjoon. Puutteet eivät suoranaisesti vähennä paketin arvoa, mutta ne pistävät silmään muuten kiehtovassa kokonaisuudessa.

Kaupallisuuden mukanaan tuomista rypyistä huolimatta Atari 50: The Anniversary Celebration on hieno osoitus siitä, miten kiehtovasti videopelihistoriaa voi käsitellä itse pelien avulla. Toivottavasti tämä on vain alkusysäys vastaavanlaisille pelimuotoisille dokumenteille.

Panu Saarenoja

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.

Pelin virallinen kotisivu.

8/10
KehittäjäDigital Eclipse
JulkaisijaAtari
JulkaisualustatPS4, PS5, Switch, Win, XOne, XSX/S
Pegi-ikärajat16
Pegi-merkinnätHuumeet, Väkivalta
Lisää luettavaa