Arvostelussa Anno 1800: Console Edition

Arvostelussa Anno 1800: Console Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246. 

16.2.2024 12:39

Arvostelussa Anno 1800: Console Edition. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2023 numerossa 246. 

Historian siivillä huomiseen

Strategiapelejä on todella vaikea sovittaa konsoleille. Se mikä toimii näppäimistön ja hiiren kanssa, tuntuu harvoin luontevalta ohjaimella. Mutta erilaisuudet ulottuvat teknistä tasoa syvemmälle. Konsolipelaamisen mentaliteetti on eri kuin tietokoneella, joten niin täytyy olla myös lähestymistavankin.

Jotkut kehittäjät karsivat kokonaisuudesta, toiset luovat käyttöliittymät uudelleen alustakohtaisesti. Harva yrittää tuoda kokonaisuutta täysmääräisesti alustalta toiselle kuten Anno 1800. Idea on kunnianhimoinen, eikä täysin onnistunut. Mutta samalla se on merkki siitä, että yksi strategiapelien klassisista sarjoista yrittää löytää yhteistä kieltä uuden yleisön kanssa. Se on vain hyvä asia.

Anno 1800:n suurimmat onnistumiset ja epäonnistumiset kulkevat käsi kädessä, ja niitä yhdistävän tekijän voi arvata helposti. Valikot ovat hienosti viilattuja ja sovitettuja versioita niiden labyrinttimaisesta alkuperäisestä muodosta, mutta samalla ne sekavia ja takkuisia juuri silloin, kun niiden ei pitäisi olla.

 Arvostelussa Anno 1800: Console Edition

Kaikki pohjautuu ympyrän muotoisiin valikoihin, ja jokainen valikoista on oma ympyränsä, jonka sisältä valitaan joko toimintoja, rakennuksia tai pahimmassa tapauksessa alavalikkoja. Parhaimmillaan idean ja teon yhteinen sävel on saumatonta. Nuppi kehottaa rakentamaan uuden meijerin kentän eteläiseen kulmaan, ja sormet löytävät hetkessä oikean reitin rakennuksen valintaan. Näinä hetkinä jokainen ele tuntuu luonnolliselta.

Kankeus nostaa päätään silloin, kun pitäisi tehdä ihan mitä tahansa muuta. Anno 1800 elää ja hengittää ilmoituksia, joita välitetään pelaajalle niin pienessä ikkunassa, että kokonaisuudesta ilmenee vain olematon määrä oleellista tietoa. Jotta tekstin saa nähtäväksi kauttaaltaan pitää ensin avata viestintävalikko, sitten koluta läpi uusimmat päivitykset ja lopulta tihrustaa tekstiä, joka isommallakin telkkarilla on lohduttoman pienellä fontilla. Kaiken lisäksi osa valikoista vaihtaa käyttöliittymän tyyliä vailla logiikkaa, mikä johtaa turhauttavaan pähkäilyyn, kun haluaisi vain nähdä, miten paljon kauraa oikeasti on varastossa.

Onneksi kattava tarinamoodi opastaa uusia pelaajia kiitettävästi. Täysin ääninäytelty tarina on oiva paikka aloittaa historiallinen löytöretki menneeseen aikaan. Hyvin rytmitetty ja yllättävän selkeästi rakennettu kampanja käsittää suurimman osan mekaniikoista heti kättelyssä, eikä kokonaisuutta kannata edes tutkia pidemmälle ennen sen kokeilua.

 Arvostelussa Anno 1800: Console Edition

Harjoittelun jälkeen asiat ovat toisin. Tarinasta huolimatta kampanja alkaa nopeasti toistaa itseään. Tiukasta rytmityksestä tulee riippakivi, joka tukehduttaa Anno 1800:n hauskuutta. Tässä vaiheessa on parempi hypätä hiekkalaatikon pariin, joka antaa vapaamman ja laajemman kokemuksen siitä, mitä Anno 1800 parhaimmillaan on. Konsolipuolella tarjoillaan myös moninpeliä jopa 15 pelaajan kanssa, mutta testauksen aikana oli vaikea löytää edes kolmea aktiivista vierasta, jotka olivat valmiita mittelöihin.

Anno 1800 on kunnianhimoinen yritys tuoda uudenlaista pelattavaa alustalle, jolla harvemmin näkee näin monimutkaisia strategiapelejä. Se ei täysin onnistu tavoitteissaan, mutta jo pelkkä yrittäminen on hatunnoston arvoinen suoritus. Mikäli seuraava Anno-sarjan peli ilmestyy kaikille alustoille yhtä aikaa, voi siltä odottaa jo paljon.

Joonatan Itkonen

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

7/10
JulkaisijaUbisoft
PeligenretStrategia
JulkaisualustatPS5, XSX/S
Pegi-ikärajat12
Lisää luettavaa