Arvostelussa Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Arvostelussa Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

7.2.2024 09:00

Arvostelussa Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp. Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2023 numerossa 245. 

Eläköön taskusota!

Fire Emblem on hallinnut Nintendon strategiapelien antia sen verran pitkään, että monet ovat saattaneet unohtaa kokonaan Advance Warsin. Myös Nintendon luottokumppani Intelligent Systemsin käsialaa oleva sarja juontaa juureensa jopa ennen ensimmäistä tuliembleemiä, sillä Japanissa modernin sotataktikoinnin makuun päästiin jo kesällä 1988 ilmestyneellä Famicom Warsilla.

Advance Wars  nimi astui mukaan kuvioihin Game Boy Advancen sekä pelisarjan länsidebyytin myötä, ja uusia pelejä nähtiin täällä päin aina DS:n Dark Conflict -osaan asti. Sen jälkeen fantasiateemainen sisarsarja sysäsi tankit ja kiväärimiehet syrjään yli vuosikymmenen ajaksi. Nintendo on osoittanut vihdoin, ettei se ole luovuttanut täysin vanhan sotasarjansa suhteen.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Campin myötä sarja on tehnyt varovaisen paluun Switchille pakettina, joka kokoaan yhteen tutut GBA-pelit WayForward Technologiesin kevyesti uudelleenrakentamina. Paluu on nimenomaan varovainen, sillä monet muutoksista ovat enemmän ulkoisia kuin toiminnallisia, mutta se ei tarkoita ettei Advance Warsin pelaaminen maistuisi vielä 20 vuotta myöhemminkin.

Arvostelussa Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Siinä missä Fire Emblem tukeutuu pelisarjana enemmän roolipelielementeillä maustettuihin hahmovetoisiin yhteenottoihin, Advance Wars on ollut luonteeltaan aina huomattavasti suoraviivaisempi taktiikkapaketti. Kaksiulotteisilla taistelutantereilla toisistaan mittaa ottavat armeijat käyvät kamppailuja keskenään käytännössä identtisillä ja sieluttomilla klooniyksiköillä, mikä osaltaan pitää pelaamisen mukavan virtaviivaisena ja helppolukuisena – ja auttaa perustelemaan pelien piirrosmaisen naiivia tapaa käsitellä sodan kauheuksia.

Tiivis suunnittelu riisuu ennen kaikkea vuoropohjaiseen taistelemiseen vaikuttavat säännöt ja muuttajat minimiin ja saa Advance Warsin muistuttamaan kaikin puolin näpsäkkää sotateemaista pulmapeliä. Jokainen pelaajalle annettava tehtävä on käytännössä aina oma tiettyjen olosuhteiden varaan rakennettu ongelmatilanteensa, joille monille on olemassa omat optimaaliset ratkaisunsa. Optimaalisuuteen tähtääminen ei ole usein kuitenkaan välttämättömyys tai muutenkaan pelaamisen ensisijainen pointti.

Sotimisessa on haastavissakin tilanteissa mukana juuri sen verran eleganttia joustoa, että matka taistelusta toiseen tuntuu virheitä ja onnistumisia myöten aina omalta. Joukkojen saattaminen läpi vaikeuksien muistuttaa kaikessa yksinkertaisuudessaan juuri oikeilla tavoilla oman armeijan komentamista.

Arvostelussa Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Sisällöllisesti Re-Boot Camp on hyvin uskollinen alkuperäisille peleille. Niin ensimmäisen Advance Warsin kuin sen jatko-osa Black Hole Risingin kampanjat on tuotu nykypäivään käytännössä sellaisenaan, eli tutut mekaniikat ja taktiikat ovat yhä läsnä tuoreissa versioissa.

Mukana nähdään kyllä muutamia käytettävyyttä helpottavia lisäominaisuuksia, kuten automaattitallennukset ja mahdollisuus nollata käynnissä oleva pelivuoro virhepainallusten korjaamiseksi. Oikeasti suurin modernisoinnin kohde on ollut lopulta kuitenkin 3d-grafiikkaan nojaava tuore ulkoasu, jonka on valitettavasti helppo nähdä menettäneen paljon vanhaan 2d-ilmeeseen liittyneestä charmistaan. Täysin hengetön sekään ei toki ole.

Näin herran vuonna 2023 se oikeasti suurin harmitus Re-Boot Campissa on sen sijaan sen moninpelianti, joka on suunniteltu edelleen lähinnä kavereiden väliseksi hupailuksi. Minkäänlaista ottelunmuodostusta tai muita moderneja nettipelipuitteita ei mukana nähdä. Jos taktiikkojaan haluaa koetella siis isompaa maailmaa vastaan, täytyy kaverilistaan metsästää täydennystä yhä omatoimisesti foorumeiden ja vastaavien nettiyhteisöjen uumenista.

Puute ei kaada koko pelipakettia, sillä pohjimmiltaan Advance Wars 1+2: Re-Boot Campin suurinta herkkua ovat aina olleet sen simppelit mutta silti huomiota vaativat yksinpeliyhteenotot. Niiden pelaaminen tuntuu tänä päivänä yhä niin hyvältä, että Advance Warsille näkisi mielellään kunnollistakin jatkoa jatkojalostettujen ideoiden kera.

Panu Saarenoja

Lue lisää Pelaajan arvosteluja täältä.
Pelin virallinen kotisivu.

7/10
JulkaisijaNintendo
PeligenretStrategia
JulkaisualustatSwitch
Pegi-ikärajat7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa