Aliens: Fireteam Elite -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tunnelin näköä

Happoveristen avaruusolioiden kurittamiseen erikoistuneet sotilaat palaavat tositoimiin, kun planeetta LV-895:n yhteydessä toimiva tutkimuslaitos pyytää hätäapua. Kamaluudet kiipeilevät kohta katossa ja ilmastointikanavissa kohti pulssikiväärin piippua, mutta meno on melko kaukana kauhusta ja lähempänä puolustusvoittoisia selviytymispelejä. Luvassa on enemmän World War Z:tä kuin Left 4 Deadia.

Alienien uhkaa torjutaan planeetan kiertoradalle parkkeeratun USS Endeavorin lastauskannelta käsin. Tehtävien välillä pelaaja voi ostaa kerätyillä pisteillä uusia varusteita sekä valita soturilleen erikoistumisen ja siihen sopivimmat aseet. Pelata voi joko verkossa kahden ih-mispelaajan kanssa tai kohmeisesti käyttäytyvän tekoälyn avustamana. Ryhmän kokoonpanossa kannattaa satsata puolustukseen ja tukikykyihin, joissa erityisesti lääkintämies ja liikuteltavaa automaattitykkiä käyttävä teknikko ovat vahvoilla.

Taisteluun valmistautumisessa keskiöön nousee yllättävän syvä kykyjärjestelmä, jossa omaan nurmiporaan voi ostaa tai avata tasonnousun myötä hyödyllisiä bonuskykyjä. Isot ja voimakkaat kyvyt on rajattu tietylle alueelle tai ne vievät runsaasti tilaa ruudukolta, kun taas pienemmät lisäykset voi sovittaa väliin jääviin alueisiin. Aseiden kanssa voi näperrellä tarpeeksi, ja uudenlaisia työvälineitä avautuu ihmeteltäväksi tasaiseen tahtiin.

Aliens: Fireteam Elite -arvostelu

Teknisesti Aliens: Fireteam Elite on kelvollinen. Efektit ja erityisesti aseiden suuliekkien valaisemat toimintaosiot näyttävät siltä miltä pitääkin, vaikka rauhallisten siirtymien maisemat ovatkin varsin tylsiä. Liekinheittimet ja erilaiset heitteet, kuten kranaatit, lisäävät värimaailmaan sen kaipaamaa eloa.

Kritiikkiä saavat sen sijaan alienien turhan nopeasti katoavat raadot, flunssayskökseen rinnastettavat happoroiskeet ja tönköt hahmoanimaatiot. Elokuvista tutut aseet kuulostavat ja toimivat uskottavasti esikuviensa tavoin. Raskas smart gun -konekivääri nostaa moraalia joka kerta puolustustaistelun tuoksinassa. Muukalaismaisten maisemien ja avaruusalusten käytävien kolinat sopivat tunnelmaan hienosti, mutta teknisenä tukena toimiva radio-operaattori rasittaa jatkuvalla kailotuksellaan koko sotaretken ajan.

On varmaankin turha mainita, että Aliens: Fireteam Elite on parhaimmillaan kahden muun pelaajan kanssa nautittuna, jolloin tekoälyn harmaus ja radion rasittava seura eivät enää haittaa. Edes yhteispelin autuus ei kuitenkaan pelasta matkaa itseään toistavilta osioilta ja laiskalta pelisuunnittelulta, sillä jokainen neljästä tehtäväkokonaisuudesta on rytmitetty saman kaavan mukaan. Ensin juostaan pitkin käytävää, sitten kaivetaan ammuksia laatikosta ja puolustetaan. Samaa toistetaan, kunnes tekee mieli olla toistamatta.

Aliens: Fireteam Elite -arvostelu

Juonen puolesta sotaretki on ennalta-arvattava mutta kiitettävän monipuolisesti kiinni Alien-universumin vaiheissa aina uusimpiin elokuviin saakka. Unohdettavat hahmot, ajoittain koomisen jähmeät hahmoanimaatiot ja kameratyöskentely pilaavat tunnelmaa tarinankerronnan käännekohdissa.

Loppua kohti tiivistyvät tapahtumat olisivat myös ansainneet vähän isompaa spektaakkelia tuekseen, varsinkin kun suurinta vaihtelua alienien lahtaamiselle on ajoittainen synteettisten työläisandroidien ammuskelu suojamekaniikkaa hyväksikäyttäen. Taival lopputeksteihin on kaiken kaikkiaan niin puuduttava urakka, että tapahtumien kulminaatiopiste saavutetaan aivan liian myöhään ja toden teolla vasta juuri ennen kymmentuntisen kampanjan kalkkiviivoja.

6/10
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa