Strategiaklassikon komea konsolidebyytti

Age of Empires II on yksi pc-pelaamisen ehdottomista klassikkopeleistä. Strategiapelien helmi julkaistiin jo reilut kolme vuotta sitten päivitettynä versiona pc:lle, mutta nyt on konsolipelaajien aika päästä nauttimaan lajityypin parhaimmistosta.

Strategiapelaaminen on aliedustettu lajityyppi konsolipelien joukossa. Vaikka jo Halo Wars toi tosiaikaisen strategian aikanaan onnistuneesti Xbox 360:lle, pidetään genreä edelleen ennen kaikkea pc-pelaajien herkkuna. Onhan se toki ymmärrettävää, sillä strategiapelien käyttöliittymät ovat edelleen pitkälti hiiren ja näppäimistön varaan rakennettuja. Age of Empires II: Definitive Edition todistaa kuitenkin jälleen kerran strategiapelaamisen sujuvan myös konsoliohjaimella, kunhan mukana on aimo annos luovuutta.

Xbox-konsoleille julkaistu versio Age of Empires II: Definitive Editionista sovittaa pelin käyttöliittymää kovalla kädellä uudelle yleisölleen. Analogisauva ei sovi tarkkaan ja nopeaan työskentelyyn hiiren lailla, joten peli rakentuukin erilaisten pikavalintojen ja ympyrävalikoiden yhdistelmiin. Valtaosa tarvittavista komennoista onkin pelaajan saatavilla hetkessä. Nopea toiminta kuitenkin edellyttää pikavalikoiden painikkeiden muistamista ulkoa, mikä ei iskostu selkäytimeen ihan hetkessä.

Esimerkiksi joukkojen valinta käy kätevästi muutamalla erilaisella komennolla. Yksittäisen yksikön voi valita napin painalluksella. Valintanappia pohjassa pitämällä ruudulle leviää ympyrä, jonka sisälle jäävät yksiköt valitaan komennettavaksi. Valintaympyrän laajuutta voi hallita kätevästi kuvakulmaa loitontamalla tai lähentämällä. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi valita kaksoispainalluksella kaikki saman tyypin yksilöt tai ottaa koko armeijansa käskytettäväkseen yhden napin painalluksella mistä vain. Kattavat vaihtoehdot tekevät valinnoista yllättävänkin luontevia.

Yksittäisten yksiköiden komentaminen on järjestelmän kömpelöin osa. Esimerkiksi resursseja keräävien kansalaisten opastaminen oikeisiin tehtäviin voisi muodostua turhan työlääksi. Onneksi kehittäjät ovat jo ennakoineet ongelmia ja tuoneet pelaajien käyttöön kätevät pikavalinnat kansalaisten jakamiseksi eri tehtäviin. Pelaajat voivat valita omaan tilanteeseensa ja tavoitteisiinsa sopivat painotukset kullan, ruoan, puun ja muiden voimavarojen keräämisen välillä, jolloin varsinainen työnjako jää tekoälyn huoleksi. Ratkaisu vähentää myös mikromanageroinnin tarvetta roimasti, mikä helpottaa uusien pelaajien arkea.

Kuten odottaa saattaa, Age of Empires II: Definitive Editionin konsoliversio sisältää kaiken peliin ilmestyneen sisällön viimeisimpiä lisäsisältökampanjoita lukuun ottamatta. Kampanjat, haastetehtävät ja moninpeli pitävät huolen, ettei tekeminen lopu pitkään aikaan. Strategiapelaamisen ystäville on siis luvassa valtava määrä pelattavaa.

Taidokkaasti tehdystä ja asiansa ajavasta sovituksesta huolimatta on silti myönnettävä, ettei Age of Empires II: Definitive Edition ole parhaimmillaan peliohjaimella. Erilaiset komennot eivät tule selkäytimestä, mikä voi johtaa tarpeettomaan sekoiluun etenkin yllättävissä käänteissä. Siitä huolimatta se on erinomainen tapa pureutua yhteen maailman parhaista strategiapeleistä.

8/10
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa