Kuin junan vessa

Mitä on olla mestarietsivä? Ikävästi keskeytyviä lounaita ja kynnysmatolle tipahtavia uhokirjeitä nimettömiksi jääviltä kelmeiltä. Niin tälläkin kertaa.

The ABC Murders on sovitus Agatha Christien teoksesta Aikataulukon arvoitus. Arvoitus alkaa tupakkakauppiaan murhasta Andoverin kaupungissa. Ainoat johtolangat ovat ruumiin vierestä löytyvä juna-aikataulu ja nimellä A.B.C. signeerattu kirje. Scotland Yardin vielä ihmetellessä hätiin rientää belgialaisetsivä Hercule Poirot.

Rientäminen voi olla väärä termi, sillä ensimmäinen asia, johon huomio kiinnittyy, on ohjauksen kankeus. Konsolilla yksi ohjaustatti liikuttaa kaikessa rauhassa paikasta toiseen köpöttelevää etsivää ja toinen tutkittavia kohteita hakevaa osoitinta. Osoittimen vikkelyyttä voi säätää, mutta sen käyttö on siitäkin huolimatta vaivatonta kuin yksipyöräisellä polkeminen. Eikä kömpelyys ulotu pelkästään pelimekaniikkaan. ABC Murders on ilmeeltään melkein sarjakuvamainen, mutta erityisesti kasvojen animointi tökkii. Tuntuu koomiselta etsiä silminnäkijän habituksesta merkkejä vaikkapa järkytyksestä, kun hahmo näyttää täsmälleen samalta missä tahansa muussakin mielentilassa.

Agatha Christie: The ABC Murders

”Lopputeksteihin mennessä on olo, että pelaajan rooli on painella nappuloita vaihtelevalla menestyksellä sillä aikaa, kun Poirot ratkoo rikosta.”

Agatha Christie: The ABC Murders

Minkä ABC Murders teknisessä sujuvuudessa menettää, sitä se pulmilla paikkailee. Pähkinät eivät ole niin kiperiä kuin toivoisi, mutta ainakin peli pysyy jatkuvasti liikkeessä. Tiukimpia tilanteita varten tarjolla on lisäksi mahdollisuus käyttää vihje, joka käytännössä siirtää pulmaa askeleen verran eteenpäin. Ongelmatyyppejä on sopivan monipuolisesti, jotta kyllästyminen ei ehdi iskeä. Tutkimuksen käännekohdissa tehtävät päättelyketjut ovat aakkosmurhien parempaa antia, mutta harmillisesti virhepäätelmiä ei ole mahdollista tehdä. Johtopäätöksiä kliksutellaan ympäriinsä siihen saakka, että oikea yhdistelmä löytyy.

Kankeasta ohjauksesta ja karusta ulkoasusta huolimatta suurimmaksi ongelmaksi osoittautuu lopulta murhamysteeri itsessään. Vaikka pelin tunnelma on kiireettömyydessään kohdillaan, alkaa erityisesti loppupuolella panosten puute vaivata. Tutkimus etenee höyryjyrän lailla, vaikka ruudun edessä istuvan etsivän ymmärrys olisi jäänyt edelliselle asemalle. Epäiltyä kuulusteltaessa tehdyn virheen paikkaa todistusaineistolla tai silkalla mäihällä, eikä totaalityriminen tunnu olevan missään vaiheessa mahdollista.

Hyvästä yrityksestä huolimatta The ABC Murders jää kädenlämpöiseksi. Lopputeksteihin mennessä on olo, että pelaajan rooli on painella nappuloita vaihtelevalla menestyksellä sillä aikaa, kun Poirot ratkoo rikosta. Peli on parhaimmillaan tarjotessaan illuusion oikeasta mukanaolosta, mitä ei valitettavasti tapahdu kymmentuntisen tutkimusrupeaman aikana riittävän usein.

5/10

The ABC Murders on etsiväpeli, jonka olisi ehkä sittenkin kannattanut olla elokuva.

Ida Suominen

5/10
KehittäjäMicroids
JulkaisijaMicroids
PeligenretMysteeri, Seikkailu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa