51 Worldwide Games -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän 2020 tuplanumerossa 213.
Klassista menoa
Nintendon halu kulkea omaa tietään johtaa sekä napakymppeihin että mahalaskuihin. Harvat odottivat Nintendo DS:llä nähdyn 42 All-Time Classicsin jatko-osaa, mutta niin vain sellainen ilmestyi nyt Switchille. Uutta Advance Warsia ja F-Zeroa toivotaan sen sijaan yhä.
Tuoreen ja kattavamman 51 Worldwide Gamesin kehittäjä on NDcube eli emäyhtiön eräs jaosto, mutta tästäkin pelistä huokuu kiotolaistyyppinen viimeistely. Pieni osa sisällöstä on täytettä ja vaikeustaso turhan helppo, mutta paketissa riittää tarpeeksi laatua ostopäätöksen perustelemiseksi.
Mukaan kelpuutetut minipelit tulevat ympäri maailmaa, joten jokaiselle löytyy jotakin. Perinteiset kortti- ja lautapelit saavat seurakseen muun muassa kevyttä urheilua. Eniten edukseen erottuu Wii Sportsista kopioitu keilailu, jossa palloja heitetään Joy-Coneilla. Myös darts onnistuu liikkeentunnistuksella, joskin tämä ominaisuus jää lähinnä kuriositeetiksi.
Pelien säännöt on helppo oppia, ja jokaista pääsee kokeilemaan heti. Jaossa olevat palkinnot ovat kosmeettisia, kuten mahdollisuus käyttää Mario-korttipakkaa, mutta onneksi variaatiota on ainakin aluksi tarpeeksi.
Omat suosikit löytyvät pian. Itse en esimerkiksi siedä mahjongia ja rakastan shakkia, mutta meitä on moneen junaan. Suuri osa peleistä pyörii moitteetta ja vain harva, kuten tosielämän vastinettaan löysempi biljardi, kärsii kehnosta pelattavuudesta.
Vaihtoehtoisten pelimuotojen puuttuminen saattaa silti johtaa pikaiseen kyllästymiseen. Alkuinnostuksen laannuttua 51 Worldwide Games uhkaa jäädä hyllyyn pölyttymään, minkä takia lisäsisällölle olisi vielä tarvetta. Kokonaisuus on kuitenkin poimi ja pelaa -tyyppinen, joten sinänsä sen koruttomuus on perusteltua. Elinkaari voisi tietysti olla pidempi, sillä NDcuben edellinen luomus oli Super Mario Party, joka syvyyden puutteesta huolimatta kelpasi monille.
51 Worldwide Gamesin perheystävällinen toteutus joko hymyilyttää tai ärsyttää. Tekoäly ei pysty ihmeisiin paitsi huijatessaan vaikeimmilla asetuksilla, mikä ajaa moninpelin pariin. Pasianssia yksin lätkiessä ja tietokoneiden seurassa jaksaa illan tai pari, mutta kokoelman pelit pääsevät todella oikeuksiinsa vasta muiden ihmisten kanssa. Nintendo Switch Online on viihtymisen kannalta pakkotilaus.
Sarjan Nintendo DS -juuret näkyvät siinä, että jatko- osa toimii erityisen vakuuttavasti kannettavassa tilassa. Korttierä tai pari on helppo lätkiä vaikkapa bussissa tai junassa. Lisäksi esimerkiksi ilmakiekko toimii kätevimmin suoraan Switchin kosketusnäytöllä.
Kaikkiaan 51 Worldwide Games on sekä äärimmäisen hiottu että muutamien kummallisten kehitysratkaisujen merkitsemä. Esimerkiksi yksittäisiä pelejä selittävä alkudialogi saattaa olla tarpeen, mutta miksi sen ääninäyttely on niin kauheaa? Entä mihin tarvitaan turhaa maailmankarttaa täplittäviä oppaita, jotka rohkaisevat kokeilemaan tiettyjä pelejä?
Pro Controllerin fanina minua ihmetyttää kuitenkin eniten se, ettei kyseistä ohjainta tueta netissä, vaan siellä on pakko huhkia pelkillä Joy-Coneilla. Toisaalta jo lyhyet latausajat ja hyvä pelattavuus pelastavat paljon. 51 Worldwide Gamesin 40 euron hinta tuntuu hieman korkealta, mutta pitää muistaa, että Nintendo olisi tehnyt paljon enemmän rahaa myymällä pikkupelejään yksittäisinä tai pienempinä paketteina eShopissa.
Ongelmat ovat kokonaisuutta tarkastellessa kuitenkin melko pieniä. 51 Worldwide Games on tervetullut tuttavuus ja sopii Switchille hyvin. Siitä on varmaksi illanistujaisten hitiksi.